TBSZ – kérdések

Ha komolyan gondolod a hatékony vagyonépítést, és szeretnéd azt megúszni adómentesen, akkor a TBSZ számla az, amiben érdemes gondolkodnod. A TBSZ kérdések: Mikor, kinek, mennyivel érdemes nyitnia ilyen számlát, és azt hol célszerű megtenni, továbbá milyen értékpapírok legyenek rajta?

Mindenek előtt tudnod kell, hogy a TBSZ csupán jogi keretet ad számodra ahhoz, hogy adómentes legyen a befektetésedből származó jövedelem. Magyrul két TBSZ számla között befektetés-stratégiai, kockázatvállalási szempontból akár óriási különbség is lehet.

A TBSZ számla részleteiről, működéséről írtunk korábban részletesen, érdemes (újra)böngészni, ide kattintva >>>

Első kérdés –  Mikor?

Pató Pál Úr népe vagyunk, így nem csoda, ha legtöbben ilyenkor, az év utolsó 3 hónapjában gondolkodnak el a TBSZ számla nyitáson. Valójában leginkább év elején célszerű megnyitni a számlát, hiszen akkor majd egy év áll rendelkezésre ahhoz, hogy feltölthessük. Természetesen év végén is van mód és van értelme megnyitni a számlát. Sokan ilyenkor jutnak komolyabb jövedelemhez, és ekkor tudják kiszámolni, hogy mekkora az az összeg, amelyet megmentenek a „fogyasztói társadalomban való felszívódástól”.

Tekintettel arra, hogy év végén az értékpapíroknál, különösen részvényeknél „Mikulás rally” tapasztalható, vagyis megasabbra kúszik az értékpapírok árfolyama. Előbb célszerű tehát számlát nyitnod, mint az év utolsó néhány hete. Pontosabban ha a befizetés mégis ekkor történt, nem biztos, hogy azonnal célszerű befektetni.

TBSZ kérdések – Kinek, mennyivel?

Azt, hogy kinek éri meg, leginkább a tőkeméret határozza meg. Törvényi szabályzás szerint 25 000 Ft az az összeghatár, amelytől TBSZ számla nyitható. Beláthatod azonban, hogy az adómentességnek inkább nagyobb tőkeméretnél van értelme. Százezer forintnál, ha példaként 8%-os hozamot veszel, 8 000 Ft 15%-os adójáról, azaz 1 200 Ft adóról van szó.

A megspórolt adó összege miatt – másrészt a befektetések költséghatékonysága miatt is – legalább 5-7 milliós nagyságrend az, amely „TBSZ érett” tőkeméretnek nevezhető. Ennél a méretnél már a megtakarított adó is látványos tud lenni, valamint a portfólió egyes – 5-10 portfólióelemet feltételezve – részeinek költsége sem lesz fajlagosan túl magas.

Fentiekből következik, hogy rendszeres havi megtakarításnál sem feltétlenül érdemes ezt választani – hacsak nem tudsz félretenni havonta fél-egy millió forintot. A gyűjtőév (a nyitás éve) után ugyanis már nem tudsz a TBSZ számlára befizetni, újabb számlán tudod folytatni az adómentes befektetést.

Utolsó TBSZ kérdések –  Hol, milyen értékpapírok?

A talán leginkább kényelmes megoldás bemenni a saját bankodba, és nyitni egy TBSZ számlát. Azért tisztában kell lenned azzal, hogy a kényelemnek ára van. Ezt az árat esetleg magasabb költségekkel, a rugalmasság, a hatékonyság és a szabadság kisebb-nagyobb mértékű feladásával fizeted meg.

Sok esetben észre sem veszed, hogy a bankodban…

 • Bár lehet, hogy minimálisnak tűnik a nyitási/számlavezetési díj, az egyes befektetési instrumentumok adás-vételi költségei komoly százalékokat vehetnek el a hozamodból.
 • Leginkább csak azokat az eszközöket, befektetési alapokat találod a bankodban TBSZ-re vásárolható eszközök listáján, amelyek a bankod számára kifizetődőek. Ezzel igencsak be vagy korlátozva, nem biztos, hogy megtalálod rajta a számodra optimális értékpapírokat.
 • Korlátozott az a tőkevédelem, amelyben részesülsz, hiszen a hazai TBSZ számlád legfeljebb a megszokott 100ezer euró összegig van biztosítva.

Hogy mi ennek az alternatívája? Például az, ha nyugat-európai – német, brit – bankban nyitsz számlát a mi family office asszisztenciánkkal, ezt TBSZ-szé minősítteted

 • Nem lesz bonyolultabb a számlanyitás, és az ügyfélszolgálatot ugyanúgy magyarul élvezheted irodánkban, mintha a bankodban nyitnál számlát.
 • Nem egy gyorstalpalót végzett bankoskisasszony tájékoztatása alapján nyitsz számlát, hanem a family office teljes szakértelmét élvezheted, sőt saját befektetési politikát készítünk Neked.
 • A portfóliód összeállításakor…
  • gyakorlatilag a világ valamennyi értékpapírja kerülhet a portfóliódba, nem egy szűk palettára vagy bekorlátozva.
  • nem neked kell gondolkodnod, hogy mibe fektess, hiszen ezt egy professzionális csapat végzi helyetted, semmilyen tranzakcióról nem kell döntened.
  • online követheted, hogy milyen tranzakciók zajlanak a számládon, aktuálisan milyen elemek találhatóak a befektetési portfóliódban.
 • Az itthoni tranzakciós költségek töredékét, 0,2% díjat fizetsz csak az adásvételek alkalmával.
 • Számlánként és személyenként 8,6millió euró betétbiztosítást élvezhetsz, amely már komolyabb vagyon esetén is biztosítékot jelent számodra.

Alapvetően leginkább egy személyes konzultáció alkalmas arra, hogy kiderüljön, számodra van-e értelme, és ha igen, pontosan milyen módon kivitelezve van értelme TBSZ számlát nyitni. Egy ilyen „nulladik”, díjmentes konzultációra tudsz jelentkezni az ide kattintva megjelenő oldal alján >>>

Október 10-i Nemzetközi VIP Befektetői Boutique-unk egyik témája a portfóliókezelés. Amennyiben fontolgatod a TBSZ számla nyitást, ott a helyed rendezvényünkön, ahol nemzetközileg is elismert szakértők előadásaiból tudsz tájékozódni, és megismerkedni aktuális lehetőségekkel. Nézd meg a részleteket az ide, vagy az alábbi képre kattintva megjelenő oldalon >>>

Összegzés
TBSZ kérdések
Bejegyzés címe
TBSZ kérdések
Rövid leírás
Ha komolyan gondolod a hatékony vagyonépítést, és szeretnéd azt megúszni adómentesen, akkor az állampapír mellett a TBSZ számla az, amiben érdemes gondolkodnod. Számos TBSZ kérdést kell vizsgálnod...
Szerző
Közzétette
HozamInfo

Leave A Comment