Mindenre fel vagyunk készülve? Tanulnunk kell elődeink hibáiból!

Dédapám – nomen est omen – parádés kocsis volt. Egész életében tudatosan készült arra, hogy visszavonuljon. Felelősen gondolkodva, rendszeresen félretett keresetéből, hogy saját magának, és gyermekeinek, unokáinak maradandó értéket hagyjon, és megvásárolja a kiszemelt külterületet Nyíregyháza mellett. A terület ma már nem külterület, sőt kifejezetten frekventált helyen fekszik, és több százmilliós nagyságrendű értéket képvisel. Jellemző még rá az is sajnos, hogy nem a családunk tulajdona.

Történt ugyanis, hogy a fél életen keresztül gyűjtögetett vagyon, amely már éppen készülődött konvertálódni a földterületté, egyik pillanatról a másikra nem volt többé. Nem azért mert dédapám elherdálta, vagy ellopták volna. Sejthető, hogy a történtek 1945-46-ra datálódnak, amikor is a hiperinfláció miatt, szűk egy év alatt, gyakorlatilag megszűnt létezni a pengő, pontosabban annak értéke.

Az események élét persze tompítja, hogy ha sikerült is volna a telekvásárlás, 1948 környékén biztosan államosították volna, és a jelenlegi állapot akkor is hasonló lenne.

Természetesen a ’45-46-os állapotok és a mai helyzet között nem lehet (és nem is szabad) szoros párhuzamot vonni, hiszen a helyzet sok tekintetben teljesen más. Mégis, következményeiben a jelenlegi állapotok és azok következményei akár nagyon hasonlóak is lehetnek. Felvetődik tehát a kérdés, hogy valóban tudunk-e tanulni a múlt hibáiból? Fel vagyunk-e készülve legalább arra, ami felé láthatóan haladunk? Persze nem lehet mindenre számítani, de mindenképpen számba kell vennünk a pesszimista forgatókönyveket, és rendelkeznünk kell olyan – akár menet közben, az események függvényében rugalmasan alakítható – stratégiával, amely nem engedi azt, hogy a hosszú évek alatt megteremtett értékeink semmivé váljanak.

Véleményem szerint pénzügyi téren a vagyonmenekítés ma az a feladat, amit ez a kor ránk szabott. Ebben kell helyt állnunk, és kitartóan, körültekintően keresni a megoldásokat.

Ebben próbál segíteni a HozamInfo a bejegyzésekkel, lehetséges megoldások felkutatásával, bemutatásával, és a klubestekkel is. Ha van módja eljönni, és még nem jelentkezett következő klubestre, megteheti az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

Kocsis Gábor

2011-11-14T12:40:58+01:002011 november 14.|1 Comment

One Comment

 1. Radvánszky János. 2011-11-14 at 18:32 - Reply

  Az a véleményem,hogy manapság lehetetlen a jövőnk biztositás
  sára spórolni.Ha nem a kormány viszi el a megtakaritásúnkat,
  akkor elviszi az infláció.Ez igy, lett, megrendezve a kapitalizmusban.
  Szükséges,egy bizonyos létszámú munkanélküli csapat fenttartása
  is,,hogy a követelőzőket leválthassák éhező munkanélküliekkel,
  olcsóbb munkabérért.Az inflációt azért találták ki,hogy 0. szinten
  tartsák a munkabéreket.
  Tisztelettel.
  János.EZ A VÉLEMÉNYEM!

Leave A Comment