Tanmese – amiért portfóliókezelésben kell gondolkodnod

A tőzsde olyan, mint a dzsungelben a tápláléklánc. A kisebb állatok megeszik a rovarokat, őket levadássza egy nagyobb, amelyeket a tigris esz meg, végül a tigrist (illegálisan) kilövi az ember, és kitömve mutogatja egy vitrinben.

Ráadásul minél magasabban van valaki a táplálékláncban, annál több eszköze is van, ahogyan például a tigrisnek fejlett szaglása és karmai, illetve az embernek már puskája. Nem beszélve arról, hogy moralitásról egyik szinten sem beszélhetünk, főleg a csúcson nem.

A tanmese

Hol volt, hol nem volt, az afrikai dzsungelben volt egy falu, ahová érkezett egy üzletember. Azzal állt elő, hogy ő bizony majmokat vásárol fel, 10 dollárt ad minden egyes darabért. A környéken rengeteg majom volt, így a falusiak nekiálltak összefogdosni őket.

Rengeteg majmot sikerült összegyűjteniük, és annak rendje és módja szerint az üzletember ki is fizette az árát. Mivel már nem volt olyan egyszerű majmot fogni, a falusiak abbahagyták a vadászatot. Ekkor azonban új ajánlatot kaptak. Emberünk már 20 dollárt adott a majmok darabjáért. Megújult lelkesedéssel ismét indult a vadászat a falu környékén, amíg már alig-alig volt majom a környéken. Ekkor 25 dollárra emelte az üzletember az átvételi árat, de a falusiaknak már így is csak egy-egy majmot sikerült fogniuk.

Az üzletember ekkor bejelentette, hogy most el kell utaznia, itt hagyja addig a helyettesét, de ha visszatér, 50 dollárt fog fizetni minden egyes majomért. Miután távozott, a helyettes azt mondta a falusiaknak: nézzétek itt ez a sok majom, amit a főnököm vett tőletek, én eladom nektek 35 dollárért, aztán majd ha megjön, el tudjátok adni neki 50 dollárért.

A falusiak összeszedték minden pénzüket, sőt volt, aki mindenét pénzzé tette, és felvásárolták az összes majmot. Ezt követően nem látták sem az üzletembert, sem a helyettesét, csak a sok majom mászkált a környéken, pont úgy, mint azelőtt. Isten hozott a Wall Streeten.

Mint minden tanmese, persze ez is sarkítva jeleníti meg a valóságot, de megfogja a lényeget. Egyszerűen nonszensz az, hogy valaki, aki nem napi 8-12-16 órában a tőkepiaccal foglalkozik, felelős döntést tudjon hozni befektetésekről. Ennek megfelelően igen nagy kockázatot vállalsz, ha önállóan akarod kezelni vagyonodat, és kitalálni azt, hogy egy adott piacon a növekedés valós tényeken alapul, vagy csak egy gerjesztett „hisztéria”. Illetve akkor is lehet sikereket elérni, ha gerjesztett hisztéria zajlik, de ehhez tudnod kell, mikor kell kiszállni az óriáskerékből.

Konklúzió

Mivel a banki lekötések és az állampapírok kamatai gyakorlatilag a vagyon erodálását jelentik, kénytelen vagy a tőkepiacon keresni a megoldást. Itt viszont tudnod kell hogy a csúcsragadozók pályáján mozogsz, így nem hagyatkozhatsz magadra, portfólióban és portfóliókezelésben kell gondolkodnod, vagyis vagyonod gyarapodását professzionális szakemberek gondjára kell bíznod. Mindezt természetesen minden szabályzónak megfelelve, a lehető legtöbb intézményi garanciával körbebástyázott módon.

Klubestünkön részletesen megmutatjuk a portfóliókezelés mikéntjét, és azt, hogy hogyan válhatsz rendszeres megtakarítóból kisbefektetővé, illetve kisbefektetőből pénzügyileg szabad, akár kizárólag a befektetéseiből megélni képes emberré, ebben a környezetben. Nézd meg a részleteket, és regisztrálj az ingyenes rendezvényre az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

Összegzés
Tanmese - amiért portfóliókezelésben kell gondolkodnod
Bejegyzés címe
Tanmese - amiért portfóliókezelésben kell gondolkodnod
Közzétette
HozamInfo
Logo
2017-07-04T10:01:05+02:002017 április 26.|0 Comments

Leave A Comment