Szuperkedd – A válság érdeklődés hiányában elmarad?

Hétfőn felvett podcast adásunkban beszélgettünk a múlt heti tőzsdei „vérengzésről”, és update-eltük a koronavírus gazdasági hatásait, karöltve a kialakult migrációs nyomással. Elérkezett azonban a szuperkedd, amelyen ritkán látott eseménynek lehettünk tanúi.

A járvány – leginkább Kínán kívüli – eszkalálódása, és annak várható gazdasági hatásai megijesztették a piacokat (podcast adásunk a témában >>>). Ennek lett következménye a múlt heti általános részvénypiaci esés. Még az arany, mint menekülő eszköz is esett valamennyit (ha nem is akkorát, mint a részvények).

Jó / jobb hírek nem igazán voltak várhatóak a közeljövőben. Gyakorlatilag azzal állt szemben a tőkepiac, hogy korábban nem látott mélységeket tapasztalhatnak meg a befektetők hamarosan. Mindez akár egy a 2008-ashoz hasonló vagy akár nagyobb válság elérkezését vetítette elénk. Kedden mindez megváltozott.

Szuperkedd

szuperkedd - kamatcsökkentésAz amerikai választások sajátja, hogy a pártok előválasztást tartanak, amikor eldöntik, hogy pártjuk kit indít jelöltnek az elnöki posztért. A piacokra azonban nem elsősorban az előválasztások eredményei voltak hatással, hanem az, ami kedden ezzel párhuzamosan történt. Persze kérdés, hogy csak párhuzamosan történt vagy összefüggés is van a szuperkeddel. A jegybanki szerepet betöltő Federal Resarve (FED) rendkívüli kamatdöntést hozott – amihez még csak ülést sem tartott. 0,5%-kal csökkentették a kamatot, amelynek hatására soha nem látott mélységekbe merült a 10 éves államkötvény hozama. Ezzel 1 százalékos szint alá nézett be az amerikai állampapír árfolyama.

Legutóbb 2008-ban került sor ilyen rendkívüli kamatcsökkentésre, ami mutatja a jelenlegi helyzet súlyosságát. A portfolio.hu felveti a kérdést, hogy a 2008-as rendkívüli kamatcsökkenést követő évekhez hasonlóan, most is duplázódni fog-e az arany árfolyama? Tér mindenképp van az arany előtt, de azért 2008-ban és azt követően sok egyéb dolog is történt. Mindettől függetlenül mi is a nemesfémek felértékelődését látjuk reálisnak a következő időszakban. A kamatcsökkentés hatására mindenesetre a további általános tőzsdei esés elmaradt, sőt egyfajta korrekció is megindult, az arany is fojtatja menetelését.

Amit a rendkívüli kamatcsökkentés üzenhet

Senki nem érdekelt a válságban, így az érdeklődés hiányában most elmarad. Valami hasonló lehet ennek az üzenete. Magyarul a nagy szereplők jelenleg nem akarnak engedni a 2008-hoz hasonló mélyrepülést. A korábbi tapasztalatok alapján – ahogy a mostani példából is látszik – rendkívüli kamatcsökkentés, illetve később akár újabb mennyiségi lazítás – magyarul, pongyolán fogalmazva pénznyomtatás – is következhet. A lényeg, hogy most inkább egy rövid visszaesést követő intenzív visszapattanást képzelünk el mind gazdaságilag, mind a tőzsdén, melyet a központi banki beavatkozások ismét újra a növekedés pályájára fognak terelni. Így újra a részvény marad a fő alternatíva a befektetőknek és természetesen az arany felértékelődése is tovább folytatódhat.

Jelenleg tehát a válság elmarad. Továbbra is kérdés persze, hogy a FED rendkívüli kamatcsökkentése a szuperkedd révén, csak az idei amerikai elnökválasztásnak szól-e?

Amennyiben szeretnél válságálló portfóliót kialakítani, várunk szeretettel egy díj- és kötelezettség mentes konzultációra, ahol kölcsönösen megismerhetjük egymást, megvizsgálhatjuk, hogy tudunk-e együtt dolgozni vagyonod gyarapításán. Jelentkezni az elábbi űrlapon tudsz egy ilyen beszélgetésre.

 

 

Összegzés
Szuperkedd - A válság érdeklődés hiányában elmarad?
Bejegyzés címe
Szuperkedd - A válság érdeklődés hiányában elmarad?
Rövid leírás
Múlt héten azzal állt szemben a tőkepiac, hogy korábban nem látott mélységeket tapasztalhatnak meg a befektetők hamarosan. Mindez akár egy a 2008-ashoz hasonló vagy akár nagyobb válság elérkezését vetítette elénk. Kedden mindez megváltozott.
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2020-03-05T12:46:31+01:002020 március 5.|Címkék: , , , , |0 hozzászólás

Hagyj üzenetet