Szerep- és fogalomzavar, bank és befektetés

A világ kevésbé árnyékos oldalán az emberek fejében meg sem fordul az, hogy megtakarításaikat, befektetéseiket hosszabb távon kereskedelmi bankokban tartsák. Nem egyszerű megtalálni a jó alternatívákat, de lehetséges.

Fogalomzavar

A fogalmakkal kell tisztában lennünk először is. Pénzünk, vagyonunk elhelyezésekor alapvetően két célunk lehet, amelyeket nem szabad összekevernünk:

  • A tartalékok jellemzően rövid távon biztosítják azt, hogy nem várt események bekövetkeztekor „tudjunk mihez nyúlni”. Egy váratlan betegség miatti átmeneti bevételkiesés, meghibásodott eszközök javíttatása/pótlása azok a célok, amelyekre a tartalékok szolgálnak. Adott esetben komolyabb tartalékokat is célszerű képezni, amelyek akár egy munkanélküliség miatti akár egy éves bevétel nélküli életünket is tudja finanszírozni.
  • A befektetések illetve a hosszú távú megtakarítások azok, amelyek egy időben távolabbi (5-25 év) tőkeigény kérdését oldják meg. Nevezhetjük ezt vagyonépítésnek is, függetlenül attól, hogy rendszeres havi megtakarításról vagy alkalomszerűen befektetett nagyobb összegről, esetleg egy konkrét vagyon (pl. örökség) befektetéséről van szó.

A tartalékoknál elsődleges szempont, hogy azonnal hozzáférhető legyen, hiszen egy nem várt esemény bekövetkeztekor azonnal (akár egy bankautomatából) hozzáférhetőnek kell lennie. Itt vitathatatlan érdemei vannak tehát a kereskedelmi bankoknak. Befektetéseknél viszont a kockázatkezelés, és biztonság mellett a hosszú távon elért hozamnak kell lennie az egyik legfontosabb szempontnak.

Szerepzavar

valaszutIgazából a kereskedelmi bankokkal nincs is probléma, csupán egyfajta szerepzavar tapasztalható. Ahogyan a felvezetőben említésre került, a fejlettebb pénzügyi kultúrával rendelkező országokban nem keverik össze a tartalékok és a befektetések kérdését. Ennek megfelelően mindent a maga helyén kezelnek, és ha befektetésben, megtakarításban gondolkodnak, nem a kereskedelmi bank jut eszükbe elsősorban, hanem erre szakosodott szolgáltatókat vesznek igénybe.

Ma már vannak próbálkozások a kereskedelmi bankjainkban is, hogy olyan befektetési alternatívákat nyújtsanak, amelyek első látásra választ adhatnának az egyre többször felmerülő igényekre. Sajnos azonban a kínálat egyoldalú, szegényes, és a palettán szereplő néhány elérhető pénzügyi megoldás…

  • nem ad lehetőséget arra, hogy mindenki megtalálja a leginkább hozzá illő megoldást,
  • igen erősen súlyozott a „tőkevédett” kategória felé, amely gyakorlatilag azt jelenti, hogy hozamok tekintetében akár a bankbetétek színvonalát sem haladja meg,
  • érdekvezérelt irányultsággal bír, vagyis leginkább azoknak a szolgáltatóknak megoldásait „erőlteti”, amelyekkel az adott bank „jóban van”,
  • a banki alkalmazott korlátozott – adott esetben a termék mögöttes kockázataival kapcsolatban hiányos – tudás birtokában késztet bennünket néhány perc alatt, rosszabb esetben telefonon, jelentős döntések meghozatalára.

Bár a felsorolás minden eleme igen fontos, a lista utolsó eleme az, ami a leginkább problémás. Nem csak hogy mi magunk hajlamosak vagyunk „gyorsan túl lenni” egy-egy ilyen döntésen, és nem szánunk időt arra, hogy megalapozottan döntsünk, de majd hogy nem nyomást gyakorolnak ránk az azonnali, néhány mondatos tájékoztatót követő döntésre. Mindezt úgy, hogy sok esetben még saját magunk sem vagyunk tisztában azzal, mire is van valójában szükségünk, nemhogy a pult másik oldalán álló alkalmazott.

Figyeljünk oda! A gyorsétterem jellegű szolgáltatás igencsak kerülendő tehát pénzügyekben. Ha nem mások számára készült „konyhakész” terméket akarunk fogyasztani, magunknak kell utánajárnunk az alapanyagoknak, és az elkészítés módjának is, akár szakértői segítséget igénybe véve.

2013-05-21T12:08:46+02:002013 május 21.|Tags: , , , |0 Comments

Leave A Comment