Sokba lenne nekünk egy háború

Nem tudhatjuk, mi jár az Unió vezetői, vagy Angela Merkel, pláne Obama és Putyin fejében. Annyi biztos, hogy sikerült összehozniuk – persze a mindenkori ukrán vezetés sem maradt ki – egy olyan katyvaszt, ami még jó esetben is hosszú évekig húzódó fekélyes sebként fog éktelenkedni Európa testén. Nem félnünk kell azonban ettől, sokkal inkább gondolkodni.

Nincs valódi egyenlőség az Unión belül – sőt vannak, akik joggal, eleve kettős mércéről beszélnek – ráadásul Európa nem is csak az Unió országaiból áll, és Ukrajna ugyanúgy része mind kulturálisan mind gazdaságilag a kontinensnek, ezernyi szállal kötődve hozzá. Bármennyire is lenézően kezelik tehát a periférián tengődő országokat az Unióban, igenis nagy hatással vannak az egészre.

AFGHANISTAN/

Nem egyszerű a helyzet abból a szempontból, hogy a szomszédban rengeteg érdek csap össze, és véletlenül sem Ukrajnáról – de még csak nem is az ukrán-orosz konfliktusról – szól ez a történet. Sokkal inkább szól az Egyesült Államok érdekérvényesítő képességének bizonyításáról, Putyin belpolitikai helyzetének megerősítéséről, sőt akár a liberális kontra illiberális demokrácia nézeteinek agresszív véleménycseréjéről. Épp ezért veszélyes és kiszámíthatatlan a helyzet. Rengeteg forgatókönyv létezik, amelynek egyik végpontja az EU-Oroszország kölcsönös irgum-burgum utáni megbékélés, másik végpontjaként pedig kiterjedt – akár világháborús – rémképeket is felfestenek.

Kisbefektetőként nem tisztünk igazságot tenni, és valószínűleg értelme sem lenne beszállni ebbe a macsó „szerszámméret-összeméregető” buliba, még csak vita szintjén sem. Egy dolgot fontos csupán tisztáznunk:

Mit tehetünk saját hatáskörben… magunkért?

Mit tehetünk azért, hogy az esetleges negatív(abb) forgatókönyvek bennünket, megtakarításainkat, befektetéseinket minél kisebb mértékben érintsenek?

Sarkosan összefoglalva: semmit nem kell tennünk. Pontosabban semmi mást, mint amit egyébként is tennünk kell(ene) nap mint nap, amikor felelősen gondolkodunk saját pénzügyeinkről:

  • Figyelni a piacot, gazdasági híreket szakértői segítséggel.
  • Figyelni a világpolitikai híreket, és minden oldalt meghallgatni, elfogultság nélkül, majd levonni saját következtetéseinket (indulatok és ítélkezés nélkül).
  • Saját igényrendszerünk alapján – szakértői segítséggel, az előző pontok figyelembevételével – meghatározni azokat az eszközosztályokat, amelyekben hatékonyan és számunkra elfogadható kockázat mellett őrizhetjük meg, netán gyarapíthatjuk vagyonunkat.
  • Meg kell találnunk azokat a letéti és beszerzési platformokat, ahol megfelelő szakmai és jogi környezetben „tartjuk” megtakarításainkat, befektetéseinket.
  • A lehető leginkább ragaszkodva saját befektetési politikánk irányelveihez, folyamatosan monitorozni  meglévő portfóliónkat, és keresni azokat az elemeket, amelyek leginkább beleillenek.

Azt hiszem, egyre több megbízónk érti már ezt a folyamatot, és nem csak teendőket lát ezzel kapcsolatban, hanem élvezi is ezt a tevékenységet: szakértőkkel közösen – sokszor a piaci trendek ellenére is – sikereket, eredményeket, kézzel fogható vagyongyarapodást elérni, a lehető legkisebb kockázat mellett.

Jöjjön velünk vizslatni a jövőt!

Következő klubestünk a 2014 őszi piac most látható alakulásáról szól. Nincs üveggömbünk, de próbáljuk értelmezni a gazdasági jeleket… Részletek, és az ingyenes rendezvényre regisztrációs lehetőség ide kattintva >>> 

2014-08-28T10:29:12+02:002014 augusztus 28.|Tags: , , , |0 Comments

Leave A Comment