Segítség! Nincsenek tízmillióim

Vagyonra, ráadásul tízmilliókra van szükséged ahhoz, hogy kicsit visszavehess a tempóból, mert előbb utóbb passzív jövedelmet kell teremtened magadnak, aminek a vagyon, tőke az alapja. De mit tehetsz, ha nincsenek milliós bankbetétjeid, visszavásárolható életbiztosításaid, kiadható ingatlanjaid, elásott aranyrudaid? A jó hír az, hogy mindezek nélkül is megvalósítható a dolog.

Tény, hogy ha nem rendelkezel semmilyen befektethető vagyoni eszközzel (saját ingatlanod, amiben laksz, az nem befektetés), akkor nem tudod azonnal megvalósítani a passzív jövedelmet. Legtöbb esetben azonban – még ha vágysz is rá – meg tudsz lenni nélküle akár hosszabb ideig is. A kérdést viszont nem tudod megkerülni, mert előbb utóbb az életednek mindenképpen elérkezik egy olyan szakasza, amikor már elengedhetetlenné válik a passzív jövedelem. Nem feltétlenül csak a nyugdíjas korról van itt szó, hanem akár már sokkal korábbról. Biztos lehetsz benne, hogy 45, pláne 55 évesen sokkal „kevésbé leszel tettre kész”, ráadásul ekkor már megjelenhetnek az egészségügyi kiadások is.

Tisztában kell lenned azzal, hogy a munkában eltöltött évtizedeidet követően, egyik pillanatról a másikra, könnyen a létminimum alatt élők táborát gyarapíthatod. Lehet ezt figyelmen kívül hagyni, nem foglalkozni vele, követve az „AS módszer” (Ahogy Sikerül) elvét, de ez ritkán vezet elfogadható eredményre.

Azért sem egyszerű a nyugdíjkérdés, mert eddig nem igazán látszott olyan eszköz, amellyel kezelhető lett volna. Itt nem csak az önkéntes- és magánnyugdíjpénztárak átlagosnál alacsonyabb reálhozamára, hanem a nyugdíjkorhatár folyamatos kitolására is gondolnod kell, hiszen az államilag szabályozott nyugdíj megtakarításoknál ez messzebbre tolja a hozzáférhetőség határidejét. Emellett az eddig „öngondoskodás” címkékkel jellemzett pénzügyi megoldások leginkább csak délibábként jelenítették meg egy nyugodt öregkor képét, hiszen a beépített magas költségek valósággal zabálták, és zabálják most is megtakarításaidat.

Ma már azonban olyan megoldások érhetőek el már itthon is, amelyek egy kis odafigyeléssel megnyugtatóan rendezhetik a kérdést.

Három bűvös fogalom

  • Tudatosság
  • Kényszer nélküli rendszeresség
  • Aktív vagyonkezelés – hozamos hozam

Tudatosság és elkötelezettség

Hacsak nem vagy várományosa nagyobb örökségnek, tudatosítanod kell magadban a problémát: Saját magadnak kell megteremtened a passzív jövedelemhez szükséges tőkét. Ez mindenképpen átgondolást és tervezést igényel. Emellett egy olyan elkötelezettséget, amellyel az erre fordított esetleges többlet energiát – a szükséges tőke megteremtését – pozitívan értékeled, nem egyfajta nyűgként tekintesz rá.

Rendszeresség – kényszer és szankciók nélkül

Eddig, ha egy „öngondoskodó” megoldást választottál valamely pénztár vagy biztosító formájában, gyakorlatilag kényszerítve voltál arra, hogy havonta (vagy más ütemezésben, de rendszeresen) fizesd a megtakarításodat. Pedig tapasztalataink szerint igen ritkán valósul meg az, hogy valakinek állandósult az élethelyzete, és éveken, évtizedeken keresztül minden gond nélkül ugyanazt az összeget tudja/akarja fizetni. Talán egyetlen erényként lehet felhozni a jól ismert megtakarítási formák mellett, hogy megmenekítették saját magadtól pénzed egy részét, azaz nem költötted el. Igaz, hogy ez azzal járt, hogy nem vagy csak nagyon korlátozva, esetleg jelentős veszteséggel juthattál csak a pénzedhez, ha mégis szükséged volt rá.

Az a Világbajnok megtakarítási forma, amelyet megalkottunk, felnőttként kezel Téged, és nélkülözi a szigort. Nem kell foggal körömmel ragaszkodnod a kezdetekkor elhatározott megtakarítási ütemezéshez, és megtakarításodból szankciók és külön költségek nélkül vehetsz ki, ha arra szükséged van. Épp ezért szükséges az imént említett tudatosság, hogy ezzel a szabadsággal csak akkor élj, ha valóban hozzá kell nyúlnod a hosszú távú megtakarításaidhoz.

A hozamos hozam csodája – csillámpor nélkül

A hozamos hozam valóban egy csoda. Mi történik ugyanis 100.000 Ft-tal, ha 20 éven keresztül 10% hozamot hoz évente? 100eFt-ból több mint 672ezer forint lesz. No, már bele is estél a csapdába, szemed előtt a csillámpor. Sokan, sokszor érveltek neked – leginkább szerződéskötés előtt – a kamatos kamattal vagy hozamos hozammal. Két gond volt ezzel csupán:

  • Hozamszámításnál „elfelejtettek” tájékoztatni a valós költségekről. Így még ha valós is volt (legtöbbször nem) a feltüntetett éves 10% hozam, amely adatokat előszeretettel alkalmaztak az üzletkötők, azt nagyrészt (vagy akár még többet is) elvette a szolgáltatás díja, azaz valójában nem volt hozamod.
  • Hiába van előtted egy nagy összeg, amely rendelkezésedre fog állni 20 év múlva, ha az infláció miatt annak vásárlóereje 20 év múlva igencsak csorbulni fog.

Mindettől függetlenül a hozamos hozam valóban egy csoda. Rögtön megérted miért, ha korrigáljuk a fenti adatsort a költségekkel, és az inflációval, plusz figyelembe vesszük azt, hogy megtakarítasz, tehát nem csak a hozamok adódnak hozzá a tőkédhez, hanem rendszeresen hozzáraksz te magad is. Fontos, hogy a költségek számításánál kíméletlenül őszintének kell lenned, ami például egy nyugdíjbiztosításnál szinte elképzelhetetlen, a bonyolultsága miatt. Az alábbi számítás annak a Világbajnok megtakarítási formának az adatait tartalmazza, amelyről már szót ejtettünk, és következő klubestünk témája lesz.

Hozam: 9% – 2% költség = 7% nettó hozam
Infláció (Euro alapon) – mínusz 2%
Reál hozam: 5%
Havi megtakarítás 20 évig: 30.000 Ft (~100 Euro)

Természetesen a múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőre nézve, de 10 év elég hosszú idő ahhoz, hogy következtethessünk belőle. Jelen kalkuláció nem minősül sem ajánlattételnek sem garanciavállalásnak, a felhasznált adatok az elmúlt 10 év hozamadatain alapulnak. A kalkuláció reál hozamadatokat tartalmaz, vagyis a költségek levonását és a várható EUR inflációt is figyelembe veszi. Mindez azt jelenti, hogy az itt számoltnál jóval nagyobb összeggel fogsz rendelkezni, de a mai árszínvonallal kalkulált vásárlóértéke közel háromszor akkora lehet a tőkédnek, mint amennyit valóban félretettél.

Látszik tehát a hozamos hozam csodája. Még reális számítás szerint is meg tudja neked teremteni azt a tőkét, amely már alkalmas lehet arra, hogy legalább részben passzív jövedelemből élhess, és az állami nyugdíj csak nyugdíj-kiegészítés legyen. Természetesen sokkal szebb a kép, ha többet tudsz/akarsz félretenni havonta.

A fenti példa csak számokat mutat, természetesen nem csak a nyugdíj lehet a célod, elérheted vele gyermeked taníttatásának, lakáshoz juttatásának finanszírozását vagy más fontos célt is.

Amennyiben többet meg szeretne tudni arról, hogy miként használható ez a Világbajnok megtakarítási forma, gyere el következő klubestünkre, ahol ez lesz a kiemelt téma. Nézd meg a részleteket, és jelentkezz az ingyenes rendezvényre ide kattintva >>>

Összegzés
Segítség! Nincsenek tízmillióim
Bejegyzés címe
Segítség! Nincsenek tízmillióim
Rövid leírás
Mit tehetsz, ha nincsenek milliós bankbetétjeid, visszavásárolható életbiztosításaid, ingatlanjaid, elásott aranyrudaid? A jó hír az, hogy mindezek nélkül is megvalósítható a passzív jövedelem.
Szerző
Közzétette
HozamInfo

Leave A Comment