Saját befektetési politika, vagy bízunk a vak szerencsében?

Sokan azt sem tudják hogy van a világon olyan, hogy befektetési politika. Azt meg végképp kevesen tudják, hogy nem csak egy befektetési alapnak vagy befektetési vállalkozásnak van ilyenje, hanem bárkinek lehet, aki egyáltalán befektetésben gondolkodik.

Befektetési politikáról leginkább akkor hallhatunk, amikor találkozunk egy befektetési lehetőséggel, és elhangzik az a misztikus mondat, hogy a befektetési politika alapján az adott befektetés garantált/tőkevédett, mérsékelten, fokozottan vagy kiemelten kockázatosnak minősül-e.

A befektetési politika határozza meg azt, hogy a rendelkezésre álló, befektetendő vagyon milyen szempontok szerint, milyen irányultsággal, kockázati hajlandósággal, hozamelvárással, tőkeporlasztással kerüljön befektetésre. Azért fontos ez, mert ha csak vaktában, az egyes befektetési lehetőségeket önmagukban mérlegelve dönt valaki arról, hogy érdemes-e a figyelemre a dolog, akkor igen könnyen elbillenhet a befektetések súlypontja olyan irányba, amely összességében nem tükrözi saját irányultságát, kiegyensúlyozatlanná válhat. Előbb utóbb pedig eljöhet az a pont, amikor magunk elé meredve csak annyit mondunk, hogy „én nem ilyen lovat akartam”.

befpolA befektetési politika tehát nem azt mondja meg, hogy konkrétan milyen befektetési terméket “kell” választania valakinek. Ez a 10-15 oldalas, rólunk szóló dokumentum arról nyújt egy átfogó – pszichografikus felméréséből adódó – képet, hogy konkrétan nekünk milyen irányultságunk van a pénzügyek terén, és hogyan célszerű felosztanunk befektetéseinket, megtakarításainkat, milyen eszköz-osztályokban, milyen típusú termékcsoportokat célszerű előnyben részesítenünk.

Egy ilyen befektetési politika birtokában a továbbiakban nem fog majd “elcsábítani” bennünket egyetlen agresszív szolgáltató ügynöke, vagy elsőre vonzónak tűnő – de céljainknak nem megfelelő – ajánlat sem, mert tisztán fogjuk látni, hogy segíti-e céljaink megvalósulását, vagy sem.

Igazság szerint az elmúlt bő két évtizedben annyi nem megfelelő befektetési szerződés született, amely valójában nem a befektető céljait szolgálta, hogy tanulnunk kellene belőle.

Nézzen a kulisszák mögé!

Következő díjmentes klubestünk arról szól, hogy miként működnek valós befektetések a gyakorlatban, hogyan készül a befektetési politika, és ez alapján milyen hatékony portfólióelemeket használhatunk.

Az ingyenes klubest részleteit, és regisztrációs lehetőséget az ide kattintva megjelenő oldalon talál >>>

2013-05-08T21:05:01+02:002013 május 8.|Tags: , , |0 Comments

Leave A Comment