Robbanás előtt a villanyautók piaca

Miközben rövid távon továbbra is sokan “spekulálnak” a trendek alakulására, eközben a stratégiai befektetők új területeket találtak maguknak, ilyen terület például az elektromobilitás.

Állami támogatással, és üzleti alapon is sorra jelentik be az újabb töltőhelyeket már Magyarországon is, de – mint általában az új fejlesztések esetén – az Egyesült államokban és Németországban lesz először ennek a látszatja. A fejlesztések üzenete az, hogy az elektromos autó “S görbéje” valószínűleg hasonlóan meredek lesz, mint az okostelefonoké. Az S görbe (S curve) azt mutatja, hogy egy adott technológiai eszköz mennyi idő alatt jut el a “páran használják” korszakából a “mindenkinek van” korszakba. Az idő és a felhasználók százaléka alapján kirajzolódó görbe “S” betűt formáz, innen adódik a neve.

Magyarul akár 10-15 éves távlatban lecserélődhet elektromosra az autók zöme. Ez pedig azt jelenti, hogy azon innovatív fejlesztő, gyártó cégek lesznek az óriásvállalatok, amelyek időben léptek. Sok esetben ezek a vállalatok ma még – befektetői szempontból – “garázsvállalkozások”, vagy jó esetben is épp csak bekerültek a tőzsdére, és minden további nélkül – ahogyan annak idején az IT óriások (Microsoft, Apple, Google, Yahoo és társaik) több tízszeresére, százszorosára növekedhet az értékük.

Vissza térve a napi pénzügyekhez ahogy előző elemzésemben is írtam, beigazolódott az infláció emelkedése, így Amerikában hirtelen megugrott a kamatemelés esélye. A komoly fordulat oka, hogy az amerikai személyes fogyasztások árindexe (PCE) januárban 1,9%-ra emelkedett az előző havi 1,6%-ról. Így 2012 óta először került ennyire közel a Fed 2 százalékos inflációs céljához. Januárban már 2,5%-ra (jóval a Fed 2%-os célja fölé) gyorsult az infláció éves üteme, de maginflációs mutató is ötéves csúcs közelébe emelkedett.

Ugyanez a helyzet Németországban is ahol februárban a januári 1,9%-ról 2,2%-ra gyorsult az infláció éves üteme – derült ki a német statisztikai hivatal közzétett adataiból. Legutoljára 2012 áprilisában, közel 5 éve tartózkodott hasonló magasságokban az éves index. Az infláció megugrása nem jó hír annak aki “párnacihában”, bankbetétben vagy rövid távú államkötvényben tartja a pénzét.

A hagyományos piacokon a politikai bizonytalanság folytatódni fog 2017-ben, amely leginkább a Brexit tárgyalásoknak, a francia, a német és holland választásoknak, és az esetleges előrehozott olasz választásoknak köszönhető. A befektetők azt is várják – még mindig -, hogy milyen gazdasági és külpolitikai változásokat hoz Trump elnöksége Amerikában. A kockázatok ellenére a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a globális növekedés és az infláció felível 2017-ben, és a részvények valamint nyersanyagok – mint például a nemesfémek – felülmúlják államkötvények hozamait.

Gödrösy Balázs, független pénzügyi tervező

2017-03-03T13:11:32+01:002017 március 3.|Tags: |0 Comments

Leave A Comment