Részvény stratégia – egy kicsit másképp

Van egy olyan részvény befektetési stratégia, amely nem elsősorban a tőzsdei kereskedésre és még csak nem is az osztalékok kasszírozására épít. Sokkal inkább hasonlít a startup finanszírozásra, de mégsem kell úgy éreznie magát a befektetőnek, hogy fantaszták légváraiba önti a pénzét.

A részvényt, mint eszközt, alapvetőn arra találták ki, hogy egyszerűbb és szabályozott formában történhessen a vállalatfinanszírozás, hiszen lefektetett játékszabályok, jogosultságok mentén szerezhet ennek révén bárki résztulajdont egy cégben, a cég pedig használni tudja a részvények jegyzése révén befolyt tőkét a fejlesztések, növekedés fianszírozására . A tőzsde pedig ezen résztulajdonok – szintén jól szabályozott – piactere, ahol a részvények gazdát cserélhetnek.

Ki ne emlékezne arra, hogy anno milyen sorbanállás volt a MOL részvények jegyzése során, vagy a Facebook tőzsdére menetele mekkora eseménynek számított. Gyakorlatilag arról van szó a részvényjegyzések kapcsán, hogy nem a tőzsdén vásárolsz más befektetőktől részvényt, hanem közvetlenül a vállalatba fektetsz be, tőle vásárolsz részvényt, ezzel tőkéhez juttatva a céget, hogy végre tudja hajtani növekedési terveit.

Hasonló ez ahhoz, mint ahogyan a manapság trendi startup-ok gyűjtenek tőkét. Annyi a különbség, hogy a startup-ok esetében nagyrészt még csupán álmok – jobb esetben egy-egy prototípus – az, amit látsz, és ez alapján kell(ene) befektetned, ráadásul ott általában még szó sincs tőzsdéről, csupán beszállsz egy privát vállalkozásba, amiből vagy lesz valami 5-10 év múlva, vagy nem. Valójában olyan, mintha saját vállalkozást indítanál, de úgy, hogy nem igazán vagy ráhatással a dolog kimenetelére.

Ezzel szembern az IPO-k (elsődleges tőzsdei részvénykibocsátás, vagyis az a folyamat, amelynek révén a cég tőzsdére megy) vagy Private Placemenet-ek (már tőzsdén lévő cégek zárt körű részvénykibocsátása) esetén olyan cégekben vásárolhatsz résztulajdont, amelyek saját területükön már bizonyítottak, vagyis jelenleg is prosperáló vállalatok, ráadásul jelen vannak (IPO esetén épp jelenleg kerülnek oda) valamely tőzsdén, magyarul van likviditásuk, bármikor el tudod adni a részvényeidet. A tőzsdei jelenlét abban is segít, hogy sokkal transzparensebb a vállalat, mint egy privát cég, hiszen közzétételi kötelezettségei vannak, tisztán látszik az eredményesség, és könnyebben megítélhető az, hogy a számodra is megfelelő irányba halad a cég.

Mindemellett az egyedi részvényjegyzések – a startup-okhoz hasonlóan – igen komoly hozamlehetőséget hordoznak, hiszen minden további nélkül lehetőséged van akár a befektetett tőke többszörözésére is, a startup finanszírozásnál sokkal kisebb kockázattal.

Kulcskérdések: Hol, mibe?

Értelemszerűen portfólióban célszerű gondolkodnod, vagyis az egyedi részvényjegyzések esetén is diverzifikálnod érdemes, hogy a kockázatokat porlasztani tudd. Ahogyan minden befektetési stratégiánál, az egyedi részvényjegyzéseknél is klulcsfontosságú tehát az előkészítő fázis, vagyis azon befektetési célpontok meghatározása, amelyek egyáltalán a figyelmedre érdemesek. Ehhez arra van szükséged, hogy az ezrével a tőkédre váró, részvényeket kibocsátó cégek kölzül csak azok kerüljenek eléd, amelyek…

 • termékük vagy szolgáltatásuk előremutató, terveik innovatívak, vár rájuk a piac.
 • olyan üzleti modellel rendelkeznek, amely jó eséllyel sikerre tudja vinni a vállalkozást.
 • pénzügyi adataik alapján stabil lábakon állnak és nem „szórják a pénzt”.
 • az a terület, amelyben tevékenykednek, része olyan trendszerűen növekedő iparágnak, amely a következő években, évtizedekben kimagasló eredményeket hozhat.
 • a menedzsment alkalmas arra, hogy megvalósítsa a cég látványos terveit.

IPOguru

Az a stratégia, eszköztár és az a közösség, amelyet az IPO-k és Private Placementek, azaz zárt körű részvényjegyzések kapcsán építünk, az IPOguru nevet kapta. Ahogyan a megtakarítások és a hagyományos portfóliókezelés, vagyonlkezelés esetében nem, természetesen az IPOguru sem a magyar piacon és nem is a magyar tőzsdén dolgozik.

Ami a hatékony portfólióépítéshez adott:

 • a vagyonkezelő fundamentális és pénzügyi szűrése, hogy csak a valóban figyelemre érdemes cégek részvényjegyzései kerüljenek eléd;
 • nyugat-európai privátbanki környezet, kifejezetten nyomott költségekkel;
 • magas – 8,6mEUR számlánként és személyenként – betétbiztosítás;
 • teljes körű asszisztencia és ügyfélszolgálat a részvényjegyzések kapcsán;
 • vagyonkezelés, azaz nem Neked kell meghatározni azt, hogy mikor célszerű eladni egy adott részvényt, a vagyonkezelő elemzi a helyzetet, dönt és végre is hajtja a tranzakciókat;
 • megoldások az adózás kezelésére, optimalizálására.

Érdekelnek az egyedi részvényjegyzési sztorik? Gyere el november 7-én aktuális klubestünkre:

Egyedi részvényjegyzések – klubest

2018. 11. 07. – 18:00-20:00

Amit az ingyenes rendezvénytől várhatsz:

Megmutatjuk…

 • milyen részvényjegyzési projektekben vettek részt megbízóink az elmúlt években rajtunk keresztül, mire számíthatsz a jövőben.
 • azt a módszert, ahogyan keressük és megtaláljuk azokat a projekteket, amelyekben végül részt vesznek megbízóink.
 • azt a stratégiát, amellyel kifejezetten ilyen részvényjegyzési projektekből építhető hatékony és a kockázatokat kezelő portfólió.
 • hogyan lehet akár adómentes jövedelmed a sikeres vállalatok hozama után.
 • azokat a konkrét részvényjegyzési projektet, amely jelenleg elérhetőek.

Helyszín: Irodánk alatti előadóterem – 1036 Budapest, Bécsi út 37. (bejárat a Szépvölgyi útról, a dohánybolt felől).

A rendezvény díjmentes, de a terem korlátozott befogadóképessége miatt regisztrációhoz kötött. Foglald le a helyed mielőbb, az alábbi űrlapot kitöltve:

[include file=script/gfshi-klubestreg.txt]
Összegzés
Részvény stratégia - egy kicsit másképp
Bejegyzés címe
Részvény stratégia - egy kicsit másképp
Rövid leírás
Van egy olyan részvény befektetési stratégia, amely nem elsősorban a tőzsdei kereskedésre és még csak nem is az osztalékok kasszírozására épít. Sokkal inkább hasonlít a startup finanszírozásra, de mégsem kell úgy éreznie magát a befektetőnek, hogy fantaszták légváraiba önti a pénzét.
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2018-10-30T10:57:11+01:002018 október 30.|Tags: , , |0 Comments

Leave A Comment