Pénzügyi tervezés? Na abból nem kérek

Kiállítóként részt vettünk – a Babafalva.hu portálunkkal – a Babamama Expo-n a Budapest Sportcsarnokban. Természetesen a HozamInfo is ott volt a standon, hogy minél több olvasóval ismertessük meg a blogot illetve klubestjeinket. A tapasztaltak elszomorítóak.

A két véglet – óriási naivitás és elképesztő bizalomvesztés

Jó néhány nagy pénzügyi szolgáltató van jelen, amelyek keresik az új ügyfeleket, és a jól ismert marketing módszerekkel  – ahogy én hívom – üveggyöngyöznek. Átadják szóróajándékaikat, és közben adatokat gyűjtenek. Megtervezték, kitalálták, működik. Különösen azoknál, akiknek még nem volt szerencséje kisebb nagyobb összeget „eltakarékoskodni” például valamely befektetési biztosítással. Akik naivan, a piac és egyáltalán a pénzügyi megoldások törvényszerűségeit nem ismerve találkoznak ezzel a gépezettel, esélytelenek ebben a játékban.

Ennek ellenére a legnagyobb problémát valójában nem is a marketingben látom, mert egy szolgáltatónak valahogyan el kell érnie a közönséget, tudatnia kell, hogy egyáltalán létezik.

A gond két – egymásból következő – dologból áll véleményem szerint. Az egyik az, hogy a szolgáltatók részéről…

A tömeges értékesítés jelenik meg fő célként

Nagy számban értékesíteni. Ez lebeg minden marketinges szeme előtt, amely kihat a termékfejlesztéstől kezdve az ügyfélszolgálaton keresztül egészen az ügynökhálózat motivációjáig. Minden a profitra van kihegyezve.

Egy alapvető fontosságú dolog sikkad el ebben a rendszerben: az ügyfél érdeke.

Jól szemlélteti ezt a rendszerváltás óta eltelt több mint két évtized pénzügyi megoldásainak „eredménye”, amelyet mindannyian tapasztalhattunk. A unit linked biztosítások eszement térnyerése, óriási tőkevesztések. A nyugdíjpénztárak extrém mértékű működési költségei miatt bekövetkezett negatív reálhozam. A rendkívüli kockázatokat hordozó devizahitelezés már-már zaklatásszámba menő reklámozása és sorolhatnánk a megannyi tömegterméket, amelyet öngondoskodás, biztonság és egyéb hangzatos címszavakkal eladtak nekünk.

A másik óriási gond, amely az elsőből következik…

Az elképesztő bizalomvesztés

A tömeges értékesítés marketing gépezete minden kommunikációs eszközt, fogást bevet(ett) annak érdekében, hogy saját pénzügyi termékeit népszerűsítse. Az óriási büdzsével működtetett médiaáradat mellett ráaggatott olyan kiegészítő szolgáltatásokat, kreált titulusokat és jelszavakat, amelyek próbálják elhitetni, hogy…

 • az ügyfél tartja kezében az irányítást
 • az ügyfélért történik minden
 • az ügyfélnek értékesítő ügynök valójában pénzügyi tanácsadó, szakértő (még akkor is, ha csak egy érettségivel rendelkezik és csak egy 3 napos tanfolyamot végzett el), és elsődleges célja az ügyfél kiszolgálása, nem pedig egy adott termék ügyfél torkán történő lenyomása (pardon, értékesítése)
 • igazából kockázatmentes a termék
 • minden élethelyzetben, mindenkinek megoldást jelent
 • ha veszteség látszik a kimutatásban, futamidő végére ez helyre jön, és minden happy lesz

Természetesen ideig óráig – netán néhány évig – lehet ezzel játszani, de előbb utóbb azért a legtöbben, különösen a sokadik csalódás után rájönnek, hogy meg kellene nézniük a hátukat, hogy esetleg látszik-e azon valami fehér, tollszerű képződmény.

Azok tehát, akik túl vannak a természetes naivitásuk és nyitottságuk miatt elszenvedett kisebb vagy nagyobb veszteségeiken, zsigerből,  görcsbe ránduló gyomorral utasítanak vissza minden beérkező impulzust, ami pénzügyekkel kapcsolatos. Ezt tapasztaltuk az expo-n is, a látogatókkal beszélgetve.

Mindez azért szomorú, mert ez a helyzet óriási tömegeket zár el a valódi, hatékony pénzügyi megoldások megismerése elől. Sőt, ezt mindenki önszántából teszi, mert teljesen elvették a kedvét attól, hogy saját pénzügyeivel érdemben foglalkozzon, és azt valóban meg is tervezze. Kvázi rákényszerülnek arra, hogy a médiából, vagy az agresszív ügynököktől érkező ajánlatok között, ismeretek nélkül lavírozzanak.

Ezt az állapotot próbálják megváltoztatni a HozamInfo klubestek. Ezen a héten a klubest teljes egészében a nyugdíjkérdést boncolgatja. Jöjjön el, és találjon válaszokat a kérdéseire! A díjmentes klubest részleteit illetve regisztrációs lehetőséget az ide kattintva megjelenő oldalon talál >>>

2 hozzászólás

 1. Radvánszky János. 2012-11-20 - 15:38 - Válasz

  Ha Aranyba fektetsz,FURRD MEG AZ ARANYAT!
  Mert nem minden arany ami fénylik!

  • Smak Kornél 2012-11-20 - 23:27 - Válasz

   Kedves János!

   Azért azt gondolom nem általánosságban javasolja, és Ön sem tesz ilyet, mondjuk amennyiben tisztességes szolgáltatótól vásárol. Talán lyukkal a közepében már nem azon az értéken lehetne eladni, és ez veszteséget generálna némiképp. Így javaslatom csak annyi lenne, hogy megbízható, és természetesen árban is megfelelő szolgáltatót válasszon! Akár hiszi, akár nem, Mi tudunk javasolni akár Önnek vagy bárki másnak korrekt szolgáltatót, és szolgáltatást is. Várjuk szeretettel, és szakértelemmel konzultációnkon vagy klub estjeinken! Üdvözlettel: Smak Kornél

Hagyj üzenetet