Rendíthetetlen hit a vagyoni értékekben – ingatlan kontra arany

Azt hiszem, a magyar ember kellőképpen földhözragadt. Úgy értem, hogy jobban szereti a kézzel fogható dolgokat, amit saját szemével lát, érez, tapogat. Nincs ez másként a befektetésekkel sem. Sokkal inkább hiszünk abban, aminek józan paraszti ésszel felfogható értéke van, és nem csak elektronikusan generált, misztikus jelek halmaza, amelyre semmilyen hatással nem lehetünk.

Nem véletlen, hogy a közelmúltig – sőt részben még ma is – szabályos kultusza volt az ingatlannak. Már a neve is – ingat(hatat)lan, mozdíthatatlan – sugallja a stabilitást, állandóságot, értékállóságot. Kérdés persze, hogy mennyire jó befektetés az ingatlan, és a hasonlóan kézzel fogható befektetési arany mennyire lehet alternatíva.

Igaza van az ingatlan-hívőknek?

ingatlanKiindulási pont: Mindenkinek igaza van, legalább részben. Általában igaz az, hogy ha sokan „hisznek” valaminek az értékében, akkor az értékesnek mondható. Az ingatlanoknál is ez a helyzet, csak kicsit cizelláltabban. Mert általánosságban hiszünk az ingatlanban, de az aktuális értékét – amennyiért szabadulni tudunk tőle adott esetben, azaz amennyit hajlandóak adni érte mások – ezernyi dolog befolyásolja. Bár vannak hozzávetőleges négyzetméterenkénti árak, amelyek kvázi árfolyamként funkcionálhatnak, és kalkulálni lehet, de kicsit bonyolultabb a helyzet.

Ingatlan „árfolyam-befolyásoló” tényezők

 • Alapvető befolyásoló tényező a tágabb illetve szűkebb régió gazdasági helyzete. Ahol növekedés van, munka van, oda áramlanak dolgozni az emberek, akiknek lakniuk kell valahol. Magyarul folyamatos kereslet mutatkozik az ingatlanok iránt, amely felfelé hajtja az árakat. Egyértelmű ez, ha arra gondolunk, hogy egy 60 négyzetméteres, jól felszerelt lakás mennyibe kerül Ózdon, és ugyanilyen paraméterekkel rendelkező lakásért mennyit hajlandóak fizetni Győrben. Nagyobb léptékben ugyanez figyelhető meg Magyarország és Németország vagy Anglia tekintetében.
 • Városon – Budapesten akár kerületen – belül is lehetnek óriási eltérések az árak tekintetében. Itt az önkormányzati munka, szolgáltatások, közlekedés esetlegességén illetve következetességén múlhat az, hogy egy ingatlan környezetét milyen fejlesztések vagy épp milyen állandósult problémák övezik.
 • A demográfiai adottságok is lehetnek fontos tényezők. Hogy ne hazai példával éljünk, egy londoni, leginkább bevándorlók által lakott kerület szükségszerűen alacsonyabb ingatlanárakat eredményez, de akár a lakosok zömének életkora is – például kisnyugdíjasok többsége esetén a környékről esetleg „menekülnek” a színvonalasabb szolgáltatók – hatással lehet az árakra.
 • Önmagában a szomszédok életszínvonala, viselkedése – vagy akár csak hozzáállása – is lehet kifejezetten nagy hatással, és teheti szinte eladhatatlanná az ingatlant.
 • Társasházi lakás esetén nem elhanyagolható szempont a közös képviselet kérdése. Egy agilis, a pályázatokat, egyéb lehetőségeket a közösség érdekében jól kihasználó házkezelő kifejezetten erősítheti az ingatlan pozícióját, míg ennek hiánya, vagy a tékozló gazdálkodás igencsak riasztóan hathat.

Elfelejtett költségek

A legtöbb befektetésnél, de az ingatlannál talán még inkább, hajlamosak vagyunk elfeledkezni a költségekről. Értékpapíroknál, egyéb befektetéseknél (kivéve talán a befektetési biztosításokat, ahol ügyesen sikerül azokat álcázni) egyértelműen látszanak a kezdeti és folyamatos költségek. Ha belegondolunk egy ingatlan vétel, majd fenntartás – üzemeltetés folyamatába, rá kell jönnünk, hogy igen sokféle költségre számíthatunk. Nehezen megkerülhető ma már az ingatlanközvetítő igénybevétele, természetesen az ügyvédi költségek is bennünket terhelnek, fizetnünk kell illetéket, és ha nem (csak) saját tőkéből vásároljuk az ingatlant, hitelkamatokkal is kell számolnunk:

ingatlan_koltsegek

És akkor nem is beszéltünk arról, hogy a frissen vásárolt ingatlanon szükségképpen kell végeztetnünk egy – legalább tisztasági – festést, netán apróbb felújítási munkákat.

A hasznosítás – bérbeadás folyamán a rendszeres karbantartás, időszakonként felújítás költségei mellett a rá szánt időnket is figyelembe kell venni, hiszen a mesterek megbízása, felügyelete, de még a bérleti díjak beszedése is igényel kisebb-nagyobb közreműködést részünkről.

Összegezve a költségeket, és a hasznosításból származó jövedelmet, arra fogunk jutni, hogy ingatlanbefektetések esetén – hosszabb távon – nettó 2% hozam az, amire reálisan számíthatunk. Emellett azzal is tisztában kell lennünk, hogy nem egyszerűen hozzáférhető az ingatlanba fektetett pénzünk, hiszen csak egyben tudjuk azt eladni, és kérdéses, hogy abban az időpillanatban, amikor pénzzé szeretnénk tenni, mennyire lesz kereslet, és milyen árat hajlandó fizetni.

Igaza van az arany hívőknek?

goldMa már kevéssé misztikus befektetési forma a fizikai arany, mint néhány évvel ezelőtt. Az arany-árfolyam menetelésének idején megszaporodtak azok a szolgáltatók, kereskedők, amelyek akár megtakarítási program keretében, akár alkalmankénti vásárlási lehetőséget is kínálva léptek a piacra. Ennek itthon tapasztalható anomáliáiról, kockázatairól írunk már korábban, illetve klubestünk hanganyaga is elérhető (ide kattintva).

Arany árfolyam

Az arany árfolyama a közelmúltig egyértelműen összefüggött a gazdasági folyamatokkal. Konkrétan amikor a „dübörgött” a gazdaság, az arany árfolyam stagnált, vagy épp lefelé csordogált. Válságok idején pedig – menekülő befektetésként – látványos emelkedést produkált.

Gold_vs_DJ

Az utóbbi években ez annyiban változott – az amerikai fedezetlen pénznyomtatás (QE programok) – és egyéb piaci beavatkozások következtében, hogy ez az egyértelmű összefüggés eltűnni látszik, és átszövik az árfolyamot a legkülönfélébb spekulációs hatások. Az az egyértelmű árfolyambuborék mindenesetre kipukkant, amely hosszú éveken keresztül fújódott, és sokakat terelt az arany felé.

Érdekes módon, a buborékfújódás közben – egyre magasabb árakon vásárolva – töretlen volt a befektetők érdeklődése és lelkesedése az arany iránt, a kipukkadást követően – amikor eljött a lehetőség a kedvező áron történő vásárlásra – alábbhagyott a kedv. Ez is jól mutatja azt a fordított kisbefektetői logikát, amely szembe megy a józan ésszel: akkor kell(ene) vásárolni, amikor alacsony az ára.

A hosszú távú várakozások mindenképpen biztatóak az árfolyamra nézve, hiszen az elmúlt 100 évre visszatekintve a világ valutáinak értékvesztése döbbenetes az arany értékállóságához viszonyítva:

penznemek_ertekallosaga

Költségek

Jó esetben az alkalmankénti arany vásárlásnak effektíve nincs – a vételáron túl – költsége. Abban nyilvánul meg a költségünk, hogy az aktuális visszavásárlási árak alacsonyabbak a mindenkori eladási árnál. Három fontos tényező van tehát, amire figyelnünk kell:

 • Keressünk olyan szolgáltatót, amely nem terheli az árat további költségekkel
 • A vásárláskor mennyit fizetünk, azaz jó legyen a vételár
 • Hány százalékos az eltérés (marzs) az eladási és a vételi árak között

Kétségtelen tény, hogy – a birtokbavételt követően – a felmerülő költségek tekintetében a fizikai befektetési arany kedvező megoldás, hiszen akár saját magunk tároljuk, akár a szolgáltató széfjeiben tároltatjuk, elenyésző, vagy akár költségmentes is lehet az arany tartása. Otthon tárolás esetén kreativitás és Cavinton szedése (hogy ne felejtsük el a rejtekhelyet) azért ajánlott.

A befektetés likviditása, hozzáférhetősége szempontjából szintén előnyös lehet, hogy nem feltétlenül egy nagy(obb) aranytömbben kell gondolkodnunk, hanem – szinte minimálisan magasabb vételárral számolva – több kisebb tömböt is tarthatunk, így a pénzzé tétel alkalmával nem kell a teljes befektetést likvidálnunk, ha csak kisebb összegre van szükségünk. Tároltatott megoldás esetén pedig egyszerű és kényelmes maga az eladási folyamat is.

Nézze meg, milyennek kell lennie szerintünk az aranyba fektetés feltételeinek, és akár kérhet is árajánlatot, ha konkrét elképzelése van, az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

Sokszor írtunk már arról, hogy nem szabad „all in”-ben, azaz mindent egy lapra feltéve gondolkodnunk a befektetésekről. Ebben az esetben is igaz ez. Bármennyire is leegyszerűsítené a dolgunkat, ha csak vásárolnunk kellene ezt vagy azt. Nem lehet csupán egy dologban gondolkodni, így ahogy az ingatlan sem, úgy az arany sem lehet a „megváltó” befektetési instrumentum, hiszen annak is – bármennyire is régóta van így – mégis csak az értékmegőrzésébe vetett hit adja a stabilitását.

Ráadásul nincs univerzális, mindenkire, minden élethelyzetre alkalmazható recept sem. Emiatt megkerülhetetlen, hogy mindenki rendelkezzen saját, személyre szóló befektetési politikával, amely iránymutató lehet azzal kapcsolatban, hogy személy szerint neki merre érdemes indulnia saját vagyonépítési folyamatával.

Készíttesse el díjmentesen saját befektetési politikáját! 3-5 perc alatt kitöltheti a szükséges űrlapot, a dokumentum elkészülte után pedig segítünk értelmezni is azt.

Kattintson ide a díjmentes befektetési politika igényléséhez >>>

2014-07-17T15:39:20+02:002014 július 17.|Tags: , , |1 Comment

One Comment

 1. Erdélyi István 2014-07-25 at 02:58 - Reply

  Törvényben kell kötelezni a hitelező pénzintézeteket, bankokat, hogy írásban rögzítsék a hitelszerződésekben azt, hogy az adott hitel milyen arányban tartalmaz igazi, azaz valódi pénzt és hogy milyen arányban tartalmaz virtuális, azaz teremtett vagy számla pénzt.
  Nagy arányú virtuális pénz esetén a bankcsőd esélye nagyobb, tehát a hitelfelvevő mérlegelheti a helyzetet.
  Azt is kell a törvény szigorával leírni a hitelszerződésekben, hogy a virtuális pénz
  minden tekintetben IGAZI pénznek tekintendő. Azaz bármikor igazi papír pénz formájában felvehető, kivehető.
  Továbbá igazi pénzzel kell visszafizetni magát a virtuális pénzt is és annak
  kamatait és költségeit is. Ugyan úgy ahogy a valódi pénz és annak kamatai és költségei is valódi pénzzel törlesztendőek.
  A hitel nagy arányban törvényesen tartalmazhat virtuális pénzt (Lásd a HPT-t).
  A bankok és pénzintézetek éves jelentéseiből látható a netes honlapjukon, hogy
  a hiteleikben általában igenis nagy a vituális pénz aránya.
  Erről az arányról, azaz a BANKI TŐKE ÁTTÉTEL-ről
  kötelezően tájékoztatni kell a bank szolgáltatásait igénybe vevő ügyfeleket
  és a bank szolgáltatásai iránt érdeklődő embereket is!

Leave A Comment