Rejtett kockázat – az érdekütközés

Sarkosan – de lényegre törően – fogalmazva, a befektetőknek van egy megfoghatatlan, láthatatlan ellensége. Nem egy konkrét személyről, személyekről vagy szervezetről van itt szó, hanem arról, hogy kinek mi az érdeke. Az érdek nagy úr, a pénz világában nagyrészt ez mozgatja a dolgokat. A befektető és a befektetési szolgáltató között pedig bizony néha eltérőek lehetnek az érdekek.

interestconflictNem feltétlenül, és nem minden esetben jelent ez látványos szembenállást, csupán érdekütközést, azaz nem teljesen egy irányba mutatnak az érdekek. Ez azonban igen komolyan is befolyásolhatja a végeredményt. Alapvetően persze a cél mindenütt az elégedett ügyfél, de egy szolgáltatótól, vagy ügynöktől, brókertől sem lehet azt elvárni, hogy saját ellensége legyen, különösen ha a költségszerkezet még ösztönzi is ezt.

Két fontos költségtényező van, amely ezt az érdekütközést okozhatja…

1. A szolgáltató elkötelezettsége valamely befektetés(ek) irányába

Amennyiben a szolgáltató kifejezetten egy bankhoz, pénzintézethez, termékhez kapcsolódik, egyértelmű, hogy nem fogja még csak meg sem vizsgálni, hogy a piacon rendelkezésre áll-e hasonló, esetleg jobb vagy olcsóbb termék. Mindenképp egy adott terméket, terméktípust fog kínálni a befektetőnek.

Ugyanez a helyzet akkor is, amikor a szolgáltató jutalékot, bónuszt kap/fogad el a különböző termékek értékesítése után, a termék kibocsátójától. Egyes befektetések több, mások kevesebb jutalékot fizetnek, így értelemszerűen a szolgáltató bevételének mértéke ebben az esetben attól függ, hogy milyen terméket kínál megvételre a befektetőnek. Nem lehet kétségünk afelől, hogy az alacsonyabb jutalékot/bónuszt fizető – és emiatt egyébként a befektetőnek olcsóbb – termékek valószínűleg pult alá fognak kerülni. Kifejezetten kínálni pedig azokat fogják, amelyeken vaskos jutalékuk lehet.

2. Értékesítési kényszer

A legtöbb szolgáltatónak csak akkor származik bevétele, amikor a befektető vesz valamit. Legyen az részvény, kötvény, befektetési alap. Bármi, csak vásárlás legyen, és természetesen minél többször. Ilyen módon egyfajta nyomás nehezedik a szolgáltatóra, hogy eladjon valamit a befektetőnek. Akkor is így van ez, amikor adott piaci szituációban valójában nem is lenne célszerű vásárolni semmit, inkább a tőke készpénzben tartása lenne üdvözítő.

Tovább súlyosbíthatja az érdekellentétet, ha az eladási kényszer mellett a „termékelkötelezettség” is jelen van, így folyamatosan – akkor is, amikor nem lenne célszerű – olyan vásárlásokra motiválnak, amely szükségtelenül magas költségekkel járnak.

Természetesen egy befektető sem várhatja el, hogy bárki, minden ellenszolgáltatás nélkül, hozamot termeljen neki, hiszen mindennek ára van. A motivációkat azonban célszerű körültekintően megvizsgálni, hogy tiszta képünk lehessen.

Megbízóink vagyonkezelt, menedzselt portfólióinál például transzparens a kép, hiszen az eladás-vételi költségek fűnyíróelv szerint azonos költségen történnek, fel sem merülhet az a kérdés, hogy a szolgáltatónak bármelyik terméket is érdeke lenne előnyben részesíteni másokkal szemben. A termékválasztás szempontjai tehát kifejezetten a portfólió értékfejlődését tarthatják szem előtt. A kibocsátóktól való függetlenség pedig azt a szabadságot adja meg – ügyfélnek és portfólió menedzsernek egyaránt – hogy a teljes befektetési piacról válogathasson, ne korlátozódjon be a választási lehetőségek köre egy vagy néhány szolgáltatóra.

Emellett a szintén jól átlátható – napra lebontott – vagyonkezelési díjnak köszönhetően, az sem érdekünk, hogy folyamatos vásárlásba, adásvételekbe hajszoljuk megbízóinkat. Különösen fontos ez a jelenlegi piaci helyzetben, amikor egyes időszakokban, szakmai szempontból akár a portfólió 30-50%-át is célszerű lehet készpénzben tartani.

Két módon tudhat meg többet a vagyonkezelésről, portfólió menedzsmentről, amely érdekellentétek nélkül kezel minden portfóliót. Egyrészt az oldal alján található űrlapon jelentkezik díjmentes vagyonkezeléssel kapcsolatos konzultációnkra, ahol teljes tájékoztatást kap erről, és hogy konkrétan az Ön esetében ez miként működhet.

Másrészt eljöhet következő ingyenes klubestünkre, ahol az általános jellemzők mellett azt is megmutatjuk, hogy miként érhető el, hogy ne legyen érdekütközés a befektető és a szolgáltató között. Következő rendezvényünk részleteit, és a regisztrációs lehetőséget az ide kattintva található oldalon találja >>>

Igényét egy díjmentes személyes konzultációra az alábbi űrlapon tudja jelezni:

[include file=script/avk.txt]

 

 

2018-07-04T11:14:58+02:002016 február 22.|0 Comments

Leave A Comment