PSZAF tájékoztató devizahiteleseknek

Tájékoztatót jelentetett meg a PSZÁF honlapján a devizahitel-adósok által igénybe vehető állami fizetéskönnyítő programok és az átlátható árazású konstrukciók legfőbb tudnivalóiról. Az összefoglaló felhívja a figyelmet a lehetőségek igénybe vételének határidejére is, hogy a fogyasztók időben dönthessenek.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) internetes oldalán most megjelent tájékoztató bemutatja a rögzített árfolyamon történő törlesztésre, az otthonteremtési kamattámogatásra és a Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt. konstrukciójára vonatkozó legfőbb tudnivalókat, s kitér az átlátható árazású hitelekre vonatkozó új szabályokra is.

A rögzített árfolyamú törlesztési lehetőséget (árfolyamgát 2.) a hiteladós idén december 31-ig veheti igénybe pénzügyi szolgáltatójánál. Ha az ügyfél hitele megfelel az előírt feltételeknek, az intézmény köteles az erre vonatkozó szerződést megkötni. A program a kiszámítható és az átmenetileg csökkenő törlesztőrészletek mellett azért is kedvező, mert az ügyfél kamattartozását részlegesen elengedik.

Az állami otthonteremtési kamattámogatás is a bajba jutott hiteladósoknak nyújt segítséget. Az állam meghatározott forint kölcsönök kamatfizetéséhez a futamidő első öt évében kamattámogatást nyújt. Ez az idén december 31-ig igényelhető lehetőség kizárólag a forint alapú hitelekhez vehető igénybe, ahol a kamat, a költség, s a tőke törlesztése is forintban történik.

A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. feladata azon szociálisan leginkább rászorult hiteladósok megsegítése, akiknek jelzáloghitellel terhelt ingatlanuk van, és fizetési kötelezettségeiknek tartósan nem tudnak eleget tenni. A NET Zrt. a törvényben foglalt feltételek fennállása esetén a hitellel érintett ingatlanokat megvásárolja úgy, hogy az adós bérlőként a lakásban maradhat. 

Az átlátható árazásra vonatkozó rendelkezések szerint a jelzáloghitel-szerződések megkötésekor a pénzügyi intézmények kötelesek a kamatláb változását ellenőrizhető külső mutatókhoz (például bankközi kamatokhoz) igazítani vagy hosszú időre fixálni. Így az ügyfelek a korábbiaknál átláthatóbb, követhetőbb jelzáloghiteleket érhetnek el. Az új jelzáloghitel-szerződéseken túl az adós kérésére idén augusztus 31-ig lehetőség van arra is, hogy a már korábban megkötött jelzáloghitel szerződést is átlátható árazásúvá alakítsák át (módosítsák, újrakössék vagy kiváltsák), ha 2012 áprilisát követően a futamidőből még több mint egy év van hátra. Mivel azonban egyes esetekben az átlátható árazásúvá alakított konstrukciók hiteldíja akár magasabb is lehet, az igénylés előtt az ügyfeleknek érdemes a hitelt nyújtó intézmény ajánlatát alaposan mérlegelni, hogy az megfelel-e hosszú távú teherviselő képességüknek.

Fontos, hogy az egyes konstrukciók igénybevételével kapcsolatos körültekintő döntéshez az ügyfelek ne csak a programokba való belépési és megfelelési feltételeket tanulmányozzák át, hanem egyéni élethelyzetük, jövőbeni pénzügyi teherviselő képességük mérlegelése után válasszák ki a megfelelő konstrukciót. Az új felügyeleti tájékoztató mellett a PSZÁF fogyasztóknak szóló oldalain a hitelek/fizetési nehézségek menüpontjában további részletes tájékoztatók is olvashatók.

A részletes tájékoztatóért a PSZÁF oldalain, kattintson ide >>>

2012-07-12T18:13:09+02:002012 július 12.|Tags: , , , , , |0 Comments

Leave A Comment