Profit a növekedésből II. – IPO, RTO

Hogyan lesz profit a növekedésből? Befektetőként egy adott vállalat növekedéséből történő profitképzésre alapvetően három alkalom adódik, pontosabban a vállalat első három életszakaszában van rá lehetőséged.

Ahogy azt korábban részleteztük (itt >>>), kifejezetten növekedésorientált vállalatokról beszélünk, és az első életszakasz, ahol befektetőként profitot érhetsz el, az alapítástól az IPO-ig (elsődleges tőzsdei bevezetés) tartó időszak.

Nem szükségszerű, hogy egy cég tőzsdére menjen, hiszen rengeteg zárt részvénytársaság (private company) működik sikeresen. Amennyiben azonban valóban nagyvállalattá szeretne válni, szinte megkerülhetetlen lépés a tőzsdei bevezetés, amely IPO vagy RTO formájában történik.

A tőzsdei bevezetés (IPO – RTO) fontos üzenetei…

  • A cég már bizonyította életképességét, prosperál, vannak vevők a termékeire, szolgáltatásaira,
  • Nagy ívű vízióval rendelkezik a vállalat, amely indokolja a tőzsdére menetelt, és
  • Nem fél megméretni ezt a víziót (és persze működésének valódi sikerét) a tőzsdén, ahol kíméletlen értékítéletet mondanak a befektetők,
  • Hajlandó a cég a tőzsde által szigorúan szabályozott, teljesen transzparens működésre.

Befektetői szempontból fontos változás még, hogy a tőzsdére menetel a cég részvényeinek likviditását hozhatja meg. Addig, amíg zárt részvénytársaságról van szó, a részvénytulajdon értékesítése nem egyszerű. Nem maga a tranzakció nehéz, hanem az, hogy megtaláld a vevőt. A tőzsde azonban megkönnyíti a részvény értékesítést, hiszen gyakorlatilag egy piactéren van jelen a cég, ahol kirakhatod a pultra az eladó részvényeidet, és minden potenciális vevő ajánlatot tehet rá.

IPO – RTO – mi a különbség?

Az IPO (Initial Public Offering) az a folyamat, amikor pénzügyi szervezetek gondozásában a vállalat nyílt – tőzsdén kereskedhető – részvénytársasággá válik. Ekkor egy előre meghatározott árfolyamon – még a tőzsdei kereskedés előtt – lehetősége nyílik a befektetőknek a részvényjegyzésre. Fontos a cég szempontjából, hogy ebben a formában Te, mint befektető, nem a tőzsdén veszed a részvényt, hanem a vállalattól, magyarul a vállalat ezzel jelentős tőkéhez jut, amelyet fel tud használni a növekedéshez. Anno lehet, hogy te is álltál sorban a MOL részvényekért, amikor tőzsdére kerültek, és előtte lehetett részvényt jegyezni.

Az RTO (Reverse Take Over) célja és végeredménye ugyanaz, mint az IPO-nak. Az a különbség, hogy a tőzsdére készülő vállalat többségi, akár 100%-os tulajdont szerez egy tőzsdén már jegyzett cégben. Ezt követően van lehetősége – még a zárt részvénytársaságban részvényt vásárolnia a befektetőnek. A folyamat utolsó mozzanataként a zárt társaság részvényeinek helyébe az új társaság részvényei kerülnek. Az RTO lényegesen egyszerűbb és költséghatékonyabb folyamat, épp ezért kedvelt tranzakció típus a tőzsdére készülő vállalatoknál.

A második cég-életszakasz a profit termelésre tehát az IPO – RTO

A tőzsdére menetel jelentős friss tőkéhez tudja juttatni a vállalatot, így ha a vízió mellett a management és a piaci környezet is kedvező, komoly növekedési pályára állhat a cég. Ezzel együtt a részvényeinek árfolyama is követni fogja ezt a növekedést. Te pedig a már likvid részvényedet – reményeid szerint – profitot realizálva el tudod majd adni a tőzsdén.

Természetesen erre garancia nincs, és azt is tudnod kell, hogy a tőzsdei bevezetést követően a spekulációk miatt jelentős árfolyamingadozás következhet. Emlékezz, anno 2012-ben a Facebook IPO-nál a 38 dolláros IPO ár után a tőzsdei kereskedésben felment 42-ig, majd viszonylag hamar 18 dollárra esett a részvény árfolyama. Ezt követően másfél év alatt érte el újra a jegyzési árat. Ma azonban, 7 év elteltével már 188 dolláron áll.

Az exit, vagyis a profit realizálása – ha van profit – tehát az IPO illetve RTO után jelentősen egyszerűbb, hiszen már a tőzsdén jegyzett és kereskedett vállalatról van szó. Egyszerűbb – befektetéstechnikailag. Az exit pontos időpillanatának meghatározása azonban kevésbé egyszerű.

Lehet ugyanis, hogy – egy jól sikerült tőzsdei bevezetésen – két év után zsebre raksz teszem azt 200%-os profitot, de vajon nem lenne jobb 5 év múlva 1000%-os hozammal kiszállni? Ezek az örök kérdések, amelyek miatt nem árt, ha van egy vagyonkezelő partnered, aki – ismerve Téged, preferenciáidat, kockázatviselési hajlandóságodat – különböző exit-stratégiák mentén dönteni fog helyetted a kiszállás időpontjáról.

A profit ára – kockázat

Tudnod kell, hogy az IPO, RTO – vagyis a tőzsdei bevezetés – nem jelenti azt, hogy az adott részvény automatikusan sikeres lesz.

A kockázatokat kellő odafigyeléssel – a cégek illetve lehetőségeik alapos megismerésével – tudod csökkenteni, illetve azzal, ha portfólióépítési szemlélettel nyúlsz ehhez a területhez. Magyarul nem egyetlen kiszemelt vállalattól „várod a csodát”, hanem 6-8 netán még több ilyen típusú befektetésed van párhuzamosan.

Befektetőként a mozgatórugókat önmagadtól át tudod látni, illetve a szükséges tudást könyvekból, internetről meg tudod szerezni – ebben is segítünk. Ami azonban általában leginkább gondot szokott okozni, hogy nem tudod, miként jutsz információhoz azon cégekről, amelyek épp abban a fázisban vannak, amely számodra kívánatos lenne. Ebben segítenek rendezvényeink, ahol bemutatkoznak olyan cégek is, amelyek talán épp a Te portfóliódba illenek be. Az alább űrlapon tudsz jelentkezni értesítőnkre.


Összegzés
Profit a növekedésből II. – IPO, RTO
Bejegyzés címe
Profit a növekedésből II. – IPO, RTO
Rövid leírás
Nem szükségszerű, hogy egy cég tőzsdére menjen, hiszen rengeteg zárt részvénytársaság (private company) működik sikeresen. Amennyiben azonban valóban nagyvállalattá szeretne válni, szinte megkerülhetetlen lépés a tőzsdei bevezetés, az IPO vagy RTO...
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2019-11-06T10:19:54+01:002019 szeptember 18.|Címkék: , , , , |0 hozzászólás

Hagyj üzenetet