Profit a növekedésből I. – Alapítástól az IPO-ig

Hogyan lesz profit a növekedésből? Befektetőként egy adott vállalat növekedéséből történő profitképzésre alapvetően három alkalom adódik, pontosabban a vállalat első három életszakaszában van rá lehetőséged. Ebből csak az egyik az IPO.

Egy vállalatba történt befektetésedből kétféleképpen tudsz profitálni:

  • Osztalékot fizet a tulajdonhányadod alapján
  • A tulajdonrészed magasabb áron történő eladásából

Nyilvánvaló, hogy egy növekedésorientált vállalat mindent visszaforgat a növekedés érdekében, így a tulajdonrész értékesítés rejti a profit lehetőségét, vagyis az „exit”-et.

A növekedés szándéka

Épp ezért tisztázni kell azt, hogy – amennyiben a cég komoly növekedésének potenciálját akarod kihasználni – leginkább azon cégek jöhetnek szóba befektetői célpontként, amelyek deklarálják a növekedési szándékot. Ez hazai, jobb esetben külföldi tőzsdére menetelben teljesedhet ki. Ezek azok a vállalkozások ugyanis, amelyekben olyan növekedési potenciál van, amely kompenzálja a befektetéskor vállalt kockázatodat.

Első szakasz, alapítástól IPO-ig

A cégek életének első szakasza igazán izgalmas. Sok esetben már az alapítást megelőzően is évek telnek el azzal, hogy az alapítók terméket, szolgáltatást fejlesztenek – ekkor még leginkább saját zsebből fedezve a költségeket -, és csak ezt követően válik „hivatalosan” is céggé egy projekt. Az alapítást követően kezdődnek a valódi izgalmak, hiszen ritka az a kegyelmi állapot, hogy a szakértelem, a vállalkozói tudás és a tőke mind rendelkezésre álljon.

Az alapítást követően tehát az egyik – leginkább nehéznek tartott – feladata a cégnek, hogy a működéshez illetve növekedéshez szükséges tőkét összegyűtse. Ennek különböző tranzakciós jogi részleteivel most nem foglalkozunk. A vállalattal közös életetek azzal kezdődik, hogy Te, mint befektető, tulajdonrészt vásárolsz a vállalatban, így a vállalat tőkéhez jut.

A legritkább esetben fordul az elő, hogy egyetlen „lélegzetvétellel”, egyetlen tőkebevonási körrel sikerül a tőzsdére menetelig szükséges összes tőkét bevonni. Egyrészt egy teljesen új vállalkozás kiemelt kockázatot jelent, és a befektetők kisebb része hajlandó ezt felvállalni, másrészt az egyéni befektetett összegek is valószínűleg alacsony szinten maradnak. Magyarul az első finanszírozási kört újabbak követik majd, egészen az IPO-ig. Ahogy az Uber – még IPO előtti – tökebevonási köreiből is látszik, nem kevés számú kör történhet a tőzsdére menetelt megelőzően.

Profit a növekedésből – Exit a kezdetektől az IPO-ig

Jó eséllyel tehát addig, amíg a tőzsdére menetel egyáltalán szóba kerül, több tőkebevonási kört bonyolít le a vállalat. Ezzel érkeztünk el a kulcs momentumig, ami nem más mint az exit.

A cég első életszakaszában három exit lehetőséged van:

  • Egy privát részvénytársaságban lévő részvényeidet eladni nem egyszerű feladat. Az IPO előtti tőkebevonási körök alkalmával azonban egyszerűbben nyílik rá mód. A vállalkozás bevételeinek, potenciáljának növekedésével egyre magasabb cégértékeken történnek ezek a tőkebevonási körök. Az ilyen tőkebevonások alkalmával van lehetőséged kiszállni, profitként realizálva az általad vásároltnál magasabb részvényenkénti árat.
  • A vállalat felvásárlási ajánlatot kap valamely „Nagyhal”-tól, és a cég többségi tulajdonosai a biztos profitot választják a bizonytalan saját út helyett. Ekkor a Te részvénycsomagod is – értelemszerűen tisztes, akár sokszoros profittal – felvásárlásra kerülhet.
  • A másik még nyilvánvalóbb exit lehetőség az IPO, vagyis az elsődleges tőzsdei bevezetés. Ilyenkor a részvények árfolyamát jellemzően az első körös tőkebevonásokhoz képest sokszoros árban határozzák meg.

A profit ára  – kockázat

Tudnod kell, hogy az újonnan alakuló vállalkozások – még ha deklarálják is a növekedési szándékot – jelentős része nem jut el az IPO fázisig. Ez nem jelenti azt, hogy feltétlenül elbuktad a befektetett tőkédet, de bizony az is benne van a pakliban. Ezt a kockázatot fizeted azért, hogy részese lehess olyan vállalati sikersztoriknak, amelyekkel tele van a sajtó.

A kockázatokat kellő odafigyeléssel – a cégek illetve lehetőségeik alapos megismerésével – tudod csökkenteni, illetve azzal, ha portfólióépítési szemlélettel nyúlsz ehhez a területhez. Magyarul nem egyetlen kiszemelt vállalattól „várod a csodát”, hanem 6-8 netán még több ilyen típusú befektetésed van párhuzamosan.

IPOguru stratégia

Lehet a vagyonépítéssel, befektetéssel „próbálkozni” vagy lehet komolyan gondolni. Amennyiben csak próbálkozni szeretnél, ott a rengeteg színes-szagos online tréning, és a tőzsdei kereskedési platformok.

Mi nem a próbálkozást tesszük lehetővé, hanem olyan konkrét – előzetesen több körben szűrt – exkluzív, máshol nem megtalálható vagyonépítési megoldásokat, egyedi befektetési lehetőségeket taszünk az asztalra, amellyel nem csak az infláció ellen tudsz küzdeni. Megteremtheted az anyagi biztonságot magadnak vagy akár az egész családodnak életed végéig.

Amennyiben…

  • vagyonépítéseddel kapcsolatban hosszú távon gondolkodsz,
  • ha már kockázatot vállalsz a befektetéssel, akkor akár többszáz százalékos (500-800% vagy még nagyobb) hozamkilátásra vágysz,
  • tudsz és hajlandó is vagy időről-időre, rendszeresen feltörekvő – már tőzsdén lévő vagy oda igyekvő – vállalatokba fektetni, hogy azokból portfóliót építs, akkor az IPOguru vagyonépítési stratégia kifejezetten Neked való.

Értesülj a legfrisebb projektekről! Tartozz a befektetők 0,5%-ához, ahhoz az elit körhöz, akik előre értesülnek az attraktív lehetőségekről, és nem csak utólag látják a sikersztorikat a gazdasági sajtóban!

Iratkozz fel IPOguru értesítőnkre az alábbi űrlapon! 


Összegzés
Profit a növekedésből I. - Alapítástól IPO-ig
Bejegyzés címe
Profit a növekedésből I. - Alapítástól IPO-ig
Rövid leírás
Hogyan lesz profit a növekedésből? Befektetőként egy adott vállalat növekedéséből történő profitképzésre alapvetően három alkalom adódik, pontosabban a vállalat első három életszakaszában van rá lehetőséged...
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2024-05-03T11:09:57+02:002024 május 3.|Tags: , , , |1 Comment

One Comment

  1. […] azt korábban részleteztük (itt >>>), kifejezetten növekedésorientált vállalatokról beszélünk, és az első életszakasz, ahol […]

Leave A Comment