Privátbanki ügyfél vagy? Gondolkodj dobozon kívül!

Valami nagyon nincs rendben a hazai pénzügyi szektorban. Az OBA és a BEVA sokak szerint némileg akadozva teszi a dolgát. Egyébként meg az értékpapírok, illetve betétek esetén hozzávetőleg 36 millió forintos számlavédelem csak szépségtapasz annak, aki nagyobb tőkével rendelkezik. Mint privátbanki ügyfél ez kifejezetten fontos szempont.

Jó példáját adták ennek a 2015-ös hazai brókerbotrányok. Emellett be kell látnunk, hogy nem csak 2015-öt, de az elmúlt 30 évet is belengik a különböző „pénznyelők” rémtörténetei. Pedig egy közepesnek alig mondható nyugdíjvagyon is jóval nagyobb összegre rúg az OBA vagy BEVA garanciánál.

Azonban a botrányoktól függetlenül is érdemes górcső alá vonni a hazai privátbanki szektort. Egyre nagyobb szeletet jelent ez a kereskedelmi bankok számára, amelyek általánosságban 100millió körüli belépő szinttel dolgoznak, de némelyik mára már 30milliós vagyontól kezdve kínálja prémium szolgáltatásait. Az elmúlt évek megugrásának köszönhetően jelenleg már 7900milliárd forint vagyont kezeltek a hazai bankok privátbanki ügyfeleiknek. Egyre fontosabb kérdés tehát, hogy…

Van alternatívád, ha privátbanki ügyfélként nem vagy elégedett?

Tényként kezelhető – miért is lenne másképp -, hogy egy kereskedelmi bank elsősorban saját termékeit, illetve a maga számára előnyösebb megoldásokat helyezi előtérbe, amikor ajánl valamit. Nincs kivétel, a privátbanki ügyfelek és a nekik ajánlott termékek esetében sem. Rendszeresen tapasztaljuk privátbanki szolgáltatótól érkező megbízóink körében, hogy korábbi bankjuknál leginkább az adott bank által gründolt alapokba, termékekbe fektették a pénzüket.

Hogyan értékelj?

1-3 éven belül nem szabad nagy jelentőséget tulajdonítani az eredményességnek, hiszen senkinek nincs jósgömbje. A rövidebb távon elért profit – netán veszteség – mértéke lehet a piaci jó- vagy rossz szerencse eredménye is. A privátbanki szektor eredményeinél sincs ez másként, de 5 éves távlatban már illik egy „szemmel látható” vagyonnövekedést, inflációt meghaladó reálprofitot elkönyvelned. Ez bizonyítja ugyanis a privátbanki szolgáltató stratégiájának helyességét.

Gondolkodj a „dobozodon kívül!”

Amennyiben 5 éven túli időszakban nem látod az eredményességet, mérlegelned kell a szolgáltató váltást. Általában célszerű „dobozon” – azaz a megszokott kereteken – kívül gondolkodnod. A szolgáltatő választásnál is érdemes tehát nem csak a hazai privátbanki megoldásokra fókuszálni. Ha a dobozodban maradsz ugyanis, nem látod meg azokat a lehetőségeket, amelyek Európa nyugatabbi részén, vagy a tengeren túlon a kis- közepes- nagy befektetők számára természetesek.

Látogatásunk a müncheni V-Banknál

Külföldön önmagában a méret különbségek is óriásiak, de egyéb fontos elemekben is különbözik a hazai szolgáltatóktól. Azon befektetési bankok egyike (egy müncheni bankról van szó), amelyet ügyfeleink használnak letétvezetőként, kifejezetten befektetési bank…

  • Nem végez hitelezést vagy folyószámlavezetést,
  • Mentes minden kockázatos üzletágtól,
  • A banknál az ügyfelek által elhelyezett 8300 milliárd forintnak megfelelő összeg nagyobb, mint amit a hazai teljes privátbanki szektor összességében kezel.
  • A szigorú privátbanki üzletpolitika és a Német Bankszövetség tagsága révén a bankban személyenként/számlánként 8millió EUR felett van a betétbiztosítás.
  • A tranzakciós költégek alacsony szintje vetekszik az online diszkontbrókerek költségeivel.
  • Nem probléma a nyelv, hiszen magyar ügyfélszolgálatként Family Office-unk rendelkezésre áll.

Mindezek mellett a már említett belterjességet sem kell elviselned, ha olyan szolgáltatókat választasz, amelynek nem a saját termékek súlykolása, hanem a Te eredményességed az érdeke. Magyarul nincs érdekütközés, a szolgáltató és Te ugyanabban a hajóban evezel.

Family Office – ha privátbanki ügyfél szeretnél lenni, limitek nélkül

Ezt az élményt adja a Family Office szolgáltatás, amelyben mindig is gondolkodtunk szolgáltatóként, de 2015-tól meg is valósítottuk Magyarországon, az elsők egyikeként. Igazából limitek nélkül, hiszen már 20 000 EUR mérettől kínálunk portfóliókezelést. Sőt havi 100EUR összegtől megtakarítási programunk is van, a vagyonépítésük elején tartóknak.

Portfóliókezelés

Az eredményekről csak annyit, hogy a jelenlegi alap stratégiánk elemeinek eredménye a következőként alakult az elmúlt években:

Az ilyen portfóliók profitja pedig…

  • 2019: 30% eredmény
  • 2020: 6,5% eredmény (a pandémia ellenére)
  • 2021 Q1-Q3: 12,5% eredmény

A portfólió 10 évre visszatekintő átlagos éves, súlyozott eredménye közel 12%

Egyedi részvénybefektetések

Emellett természetesen az egyedi részvénybefektetések eredményei is fontosak, hiszen a nagyobb vagyonú illetve kockázatot kedvelő ügyfelek számára a profit elsődleges.

Itt is célszerűnek tartjuk a portfólióépítést, hiszen azzal lehet kezelni, csökkenteni az extra kockázatot, amit az egyedi részvénybefektetések egyébként hordoznak. A realizált profitok önmagukért beszélnek. Fontos, hogy a mellékelt lista nem – a sikeresség alapján – válogatott lista, valamennyi nemzetközi projektünket tartalmazza.

Family Office 2.0

Értelemszerűen mindenkinek a maga igénye, lehetősége, beállítottsága szerint, gondosan megtervezve kell összeállítani azt a mixet, amely a számára megfelelő eredményt tudja hozni. Ennek módját szeretnénk részletesen megmutatni. A Family Office 2.0-ról szól október 20-i rendezvényünk, ahol hazai és német szakemberek révén ismerheted meg ezt a hazánkban sajnos kevéssé ismert szolgáltató típust. Nézd meg a részleteket, és regisztrálj a rendezvényre ide vagy az alábbi képre kattintva megjelenő oldalon >>>

 

2021-10-16T17:33:23+02:002021 október 16.|Tags: , , , |0 Comments

Leave A Comment