Privát bank – Gazdagok és az ő bankáraik?

Nem szokásom, de most bosszankodom. Nehezen tud túllépni Magyarország, a társadalom és persze vele együtt a média is azon a gondolaton, hogy vagyonosnak lenni ha nem is bűn, de kvázi szégyenleni való dolog. Az természetes, hogy nem szép hivalkodni vele, de szerintem az sincs rendjén, hogy majdhogynem pironkodnia kell valakinek, akinek van néhány tízmilliós vagyona.

Mindez egy a napokban megjelent cikk kapcsán jutott eszembe, amelyet egy online pénzügyi portálon olvastam. A cikk címe: Lecsengett a pánik – Több pénzt kezelnek a gazdagok bankárai.

Lehet persze, hogy csak nekem tűnik bántónak a „gazdagok bankárai” kifejezés. Igazából leginkább azért, mert gazdagnak titulál mindenkit, aki privátbanki ügyfél. Kérdem én gazdag az, aki egy örökségből származó 30-50 milliós ingatlant elad, és annak értékét privátbanki környezetben próbálja megőrizni, gyarapítani? Ha belegondolunk, ez a 30-50 millió – és a később arra rakódó hozamok – épp arra elég, hogy valaki finanszírozhassa belőle nyugdíjas éveit. Különösen akkor igaz ez, ha a nyugdíjrendszer abban az irányban halad tovább, amerre most látszik, vagyis egyre kisebb valószínűséggel kapunk egyre kisebb nyugdíjat.

Szerintem túl alacsonyra helyezzük itthon a gazdag jelzőt, és mindenkire ráaggatjuk, aki éppen az átlag feletti vagyonnal rendelkezik. A hazánkban privátbanki szintű szolgáltatáshoz elvárt tőke az egyes bankoknál:

Ha pedig abba gondolok bele, hogy a kollégáim által kezelt ügyfelek vagyona adott esetben a 10 milliós szintet sem ütik meg – privátbanki szintű szolgáltatás mellett – kifejezetten vicces a gazdagokról és azok bankárairól beszélni.

Az említett – egyébként a portálhoz illő módon színvonalas – cikkben látható, hogy jelenleg közel 40ezer privátbanki számla van hazánkban, ami igazán örvendetes. Az viszont sajnálatos, hogy a felsorolásban látható módon, kisebb vagyonnal rendelkező ügyfelek nem részesülhetnek valós vagyonkezelésben, csak a médiából rájuk áradó „pénzügyi konfekció-termékek” közül választhatnak.

Arról, hogy mit takar a vagyonkezelés kifejezés, és milyen óriási a különbség a passzív és az aktív vagyonkezelés közt, egyik következő bejegyzésben részletezzük.

Az inflációgyilkos eszközöket kollégáim aktív vagyonkezelés keretei között – több tízezer termék közül – válogatják össze személyre szabottan minden egyes ügyfélnél. Jöjjön el szeptember 19-i klubestünkre, nézzen szembe a valósággal, segítünk a megoldások megtalálásában. Részletek, és az ingyenes klubestre jelentkezés ide kattintva >>>

2012-09-16T15:03:29+02:002012 szeptember 16.|Tags: , , |6 hozzászólás

6 hozzászólás

 1. Laczkó István 2012-09-17 at 08:49 - Reply

  Mi a véleményem? Szégyellni nem a nagyság miatt kell egy vagyont. Sokkal inkább annak megszerzése adhat okot szégyenre. Sajnos a nagy eladósodottságban és szegénységben élve iritáló lehet, ha valaki vagyonnal rendelkezik. Gyanússá válik, hisz becsülettel dolgozó emberek 100 ezrei élnek szegénységben.

 2. István 2012-09-17 at 09:25 - Reply

  Sajnos ma tisztességes módon /munkából/ meg-gazdagodni nem lehet !!!Akik meg gazdagok nem szégyenlik magukat hanem tovább tömik magukat!Mondjanak el a receptet hogy lettek a csóró kis ifikomunistákból pár év alatt sokmilliárdosok ?????

 3. Laszlo 2012-09-17 at 15:00 - Reply

  Nagyjabol az elottem szolok megfogalmaztak a lenyeget. Mutasson ma nekem egyetlen tisztesseges uton megszerzett vagyont barmilyen Privat stb. bankar, es azonnal egyetertek a cikkel.
  A gyanu arnyekat pedig nem (csak) a magyarsag kicsinyessege, meg visszahuzo ereje (ahogy azt mondani szoktak) krealja, hanem az az apro teny, hogy azert joparan dolgoznak, es ertenek penz/adougyekhez, es pontosan tudhato, hogy minek az eleresehez, mennyit kellet „nyulni”. Ilyen-olyan segitseggel persze…
  …az pedig ugye meg bicskanyitogatobb, hogy 30-50M ft-ot nem nevezik vagyonnak…a tisztelt bankar probalja maga eloteremteni (nem kolcsonkerni, nem megadni, elcsusztatni stb.), sajat maga NETTO ertekben megtakaritas formaban megkerseni, mondjuk egy havi 3-500.000Ft-os atlagos koltsegteher mellett, 5-8 ev alatt.

  • Hűbele Balázs 2012-09-17 at 16:08 - Reply

   Tisztelt László,

   Mi a tisztességesség kritériuma ? Alighanem e fogalom alatt ahányan vagyunk annyifélét értünk. Az én fogalmaim szerint ha valaki nem a BTK-a, Ptk-ba, és az adózási törvényekkel ütköző módon szerzett kisebb-nagyobb vagyont, az tisztességes. Sokak szerint pedig nem, mert a vagyon birtoklása önmagában is a tisztességtelenség bizonyítéka. Kérdésére válaszolva én pl. Csányi Lászlóról, Demján Sándorról azt tartom, hogy becsületes, tisztességes módon szerezték a vagyonukat.

   Azzal persze magam sem vitatkoznék, hogy a világ bármely részén. így nálunk is a valóban vagyonos emberek legalább kisebb részben a szürke gazdaságból is jövedelemhez jutottak, azaz adót nem fizettek legalább a jövedelmük kis része után. Ez sajnos nem magyar specifikum, ez a világ legtöbb részén, még Észak-Európában is így van, legfeljebb az arányok eltérőek.

   Persze a szürke gazdaságból is csak az tud jelentős jövedelmet elérni, aki igen aktívan keresi azokat a megoldásokat, amivel más emberek, cégek létező, valós igényeit, elvárásait ki tudja elégíteni gyártással szolgáltatásnyújtással.

   Aki csak azt várja, hogy mikor kap utasításokat, hogy mit kell épp akkor tennie, és ő azt végrehajtja az személyiségénél fogva esélytelen arra, hogy vagyont képezzen abból a jövedelemből, amit valós igények kiszolgálásával, megoldások keresésével, kockázatvállalással ért el. Tapasztalatom szerint ezen embertársaink azok jellemzően, akik minden vagyonos embert eleve tisztességtelennek tartanak.

   Én magam nem vagyok vagyonos, de tisztelem azokat az embereket, akik nem alkalmazottként keresik meg a havi betevőt a családjuknak, hanem ennél többet akarnak elérni, mert törekvőek, kockázatvállalásra hajlamosak és keresik maguknak azt az utat, amit bejárva másnál jobban tudnak értéket teremteni más emberek, cégek számára. Még akkor is, ha nem minden jövedelmük után adóznak. MAgam részéről már azt is eredménynek tartanám, ha egy vállalkozó a valós jövedelme legalább 60 %-a fizetne
   adót és 40 % után nem. Ez a kompromisszum sokkal gyümölcsözőbb a társadalom számára, mint a vállalkozó szellem kiirtása a magyar közgondolkodásból és a vagyonosodás tisztességtelenként való beállítása. Miért ? Mert ha többen vállalkoznak és kockáztatnak ahelyett, hogy várják a munkahelyeket az államtól, akkor a kényszerű improduktív közkiadások csökkenthetők, az adóbevételek növelhetők.

 4. István 2012-09-19 at 10:18 - Reply

  Balázs Úr..Demján és Csányiról írt véleménye nem hagyott szó nélkül.. Honnan tudja hogy ők hogyan gazdagodtak meg? És hogy tisztességessen??? Tisztességes dolog hogy míg a nyugati országokban /és nem csak ott/ a bankok csak pár százalékos kamatokkal „dolgoznak” itt meg némely bank több mint 200 %-ot számol fel??? Míg a kis „befektetőket” uzsorásoknak nevezik és 100 kommandós, TV stábok jelenlétében fogdossák addig ezek bálokon ünneplik!! Mert jó helyen tejelnek ,nem mint szegény Stadler.
  Érdekes módon például elhalgattak az olajhamisítók ügyében /pedig szerintem a vezér ma is nagyon fontos funkcióban van -igaz meglehet épp ezért van csend/, de hol a Tocsik és más ügyek felelősei??
  Tegnap érdekes módon Hagyót isazaz vagyonát becsületes megszerzési módnak nyilvánították ??!!!!Szóval milyen ország ez..biztos elmondta a varázs-szavat HA ÉN KINYITOM A SZÁMAT !!!

 5. Hűbele Balázs 2012-09-22 at 11:57 - Reply

  Valóban nem tudom igazolni, hogy Demján, Csányi hogyan szerezte a vagyonát tisztességes módon. Ahogy Ön sem tudja igazolni azt, hogy tisztességtelenül szerezték volna. Véleményeket fogalmazunk meg mindketten, amit arra alapozunk, amit életünk során megtapasztaltunk.

  Abban azonban egyet kell értenünk, hogy bűnös az, akit a Bíróság jogerős ítéletében annak nyilvánított.

  Hagyóról mondjuk én is azt gondolom, hogy bűnös, de ha a Bíróság ezt esetleg nem így gondolná, akkor kénytelen-kelletlen elfogadnám ezt és nem ítélném el. Bízom benne, hogy a Bíróság kellő bizonyítékot kap a döntése alátámasztásához a nyomozóhatóságoktól.

  Aki nem is törekszik kisebb-nagyobb vagyon megszerzésére legális úton, mert a vagyont önmagában a bűn eredőjének, vagy megnyilvánulási formájának tartja, az legalább azt tegye meg, hogy nem pocskondiázza a vagyonos embereket, akikről a független Bíróság nem mondta ki, hogy törvénysértő módon jutottak vagyonhoz.

Leave A Comment