Portfóliókezelés – egy példán keresztül

A portfóliókezelés számunkra egyértelmű, de nekünk ebben telnek a mindennapjaink. Most viszont egy példán keresztül remekül szemléltetni tudjuk ennek jelentőségét, és hogy miért kell professzionális csapatra bíznod a befektetéseidet.

2015 októberétől sokat foglalkoztunk a nemesfém bányavállalatok témakörével. Akkor a nemesfém árfolyama 4 éves, igen komoly lejtmenetet tudhatott maga mögött, így a szokásos „megnézem mit hozott az elmúlt években” metódus alapján vizsgálva nem látszott szép jövőkép.

Portfóliómenedzsmentünk viszont nem elsősorban az elmúlt időszakok hozamait vizsgálta, és komoly felfutást „jósolt” az árfolyamnak. Ráadásul a bányavállalati szektor még nagyobb esésen volt túl akkor, így a várható nemesfém árfolyam emelkedés még nagyobb hozamlehetőséget rejtett magában. Igazából egy megatrend képe kezdett el kirajzolódni, amely több éves bika piacot vetített előre. Ennek megfelelően létrehozta vagyonkezelő partnerünk a CME Gold & Silver bányavállalati részvény alapot. Pontosan a legmegfelelőbb pillanatban tette ezt, hiszen 2015 december közepétől megindult a várt arany (és ezüst) áremelkedés, amely kisebb kilengésekkel tartott is szeptemberig.

Szeptembertől az amerikai kamatemelési várakozásokra, majd november közepétől a Trump ígéretekre a nemesfém árfolyamok komoly korrekcióval válaszoltak. Ezen komoly korrekció ellenére, látható, hogy a bányavállalati alap mind a nemesfémek, mind a részvények árfolyamait komoly fölénnyel – 4-5szörös hozammal – verte az elmúlt évben.

cme-gold-sp500

A fenti grafikonból az is kiolvasható, hogy bár az arany árfolyama november közepétől folyamatos további gyengülésben van, de ezt a bányavállalati alap árfolyama már nem követte, szinten tudott maradni.

Az arany piaca jelenleg túlreagálja a politikai, gazdaságpolitikai eseményeket, és figyelmen kívül hagyja a negatív reálkamatokat, és nem számol a hosszú ideje zajló, és szűnni nem akaró pénznyomtatás következményeivel. Mindez pedig abba az irányba mutat, hogy néhány hónap után 2017-ben folytatódni fog a bika piac, a nemesfémek tekintetében.

Ráadásul a hatékony portfóliókezelés soha nem egy papírban, de nem is egyetlen piacban gondolkodik, vagyis nem csak a nemesfémekben illetve nem csak amerikai vagy nem csak európai papírokban, hanem olyan – dinamikusan változó – mixet hoz létre, amely hosszabb távon minden forgatókönyvet figyelembe véve is sikeres tud lenni.

A portfóliókezelés lényege tehát kettős…

  • Figyelni a piacra, meglátni és kihasználni a hosszú távú trendeket,
  • Az elkerülhetetlenül bekövetkező negatív események hatását a zéróhoz közelíteni.

Ez a két fontos ismérve a hatékony portfóliókezelésnek, amely azt eredményezi hosszabb – 3-5 éves intervallumban – hogy nem csak a banki vagy állampapír kamatok, hanem bármilyen index is biztonsággal „megverhető”. Ehhez persze az is hozzátartozik, hogy megfelelő szakértői csapat foglalkozzon a portfólióval. Nem elég a barát, rokon, netán a szomszéd véleményére hagyatkozni. Egy egyszerű villanyszerelési munkát sem kezdesz el feltétlenül önmagad megoldani, de amikor az egész lakás elektromos hálózatát akarod felújítani, már biztosan szakembert kérsz fel. Ehhez hasonlóan a portfóliókezelés sem egyszerű feladat, miért próbálnád önmagad megoldani?

További információk a portfóliókezelésről >>>

2016-12-13T10:43:17+01:002016 december 13.|Tags: , |0 Comments

Leave A Comment