Portfólió mérleg – 2016. I. félév

Időről-időre mérleget kell vonnunk, megvizsgálni mi történt, amely segít bennünket abban, hogy a jövőben (is) sikeresen működtethessük a portfóliók menedzselését. Túl vagyunk 2016. első félévén, így érdemes tehát ezt az időszakot vizsgálnunk.

173649127Az általános piaci kép sem az időszak elején, sem pedig a végén nem nem nevezhető rózsásnak. A FED kamatemelést szinte mindig hátráltatta valamilyen konfliktus, negatív hír. A piacokon gyakorlatilag minden maradt a régiben, az EKB és a japán jegybank – leginkább sikertelenül, inkább csak konzerválva a stagnálást – próbálkozott a gazdaság élénkítésével. Ennek megfelelően a benchmark (a nagyobb részvény-, kötvény- és egyéb indexek referenciaként használt mutatói) oldalazva, de a negatív tartományban teljesített az első fél évben.

Az időszak végén pedig robbant a bomba, a várakozásokkal ellentétben a britek többsége az Uniótól történő elválásra szavazott. Mivel a tényleges kilépést – jelenlegi állapot szerint – csak majd ősszel, az új miniszterelnök fogja kezdeményezni, még hónapokig fog tartani a bizonytalanság. Ezen túl, kérdés, hogy a többi uniós tagállamban milyen következményei lesznek a brit kilépésnek, valóban beindul-e a sokak által vizionált dominó effektus.

Ebben a környezetben kell tehát vizsgálnunk megbízóink portfólióinak alakulását. Két kiragadott anonimizált első fél éves kimutatást teszünk most közzé. Elsőként egy nagyobb, 100ezer euro nagyságrendű számla álljon itt példaként:

2016_01-06_Performance_big

Önmagában a számok is sokatmondóak, de a benchmarkkal összevetve talán még szemléletesebb a kép. Nem feltétlenül kell 100ezres nagyságrend a látványos eredményekhez, a kisebb számláknak sem kellett szégyenkezniük.

2016_01-06_Performance_small

A fenti eredményektől függetlenül igaz az, hogy a portfóliókezelés – a szükséges pozíciók felvétele – a méretgazdaságosság miatt 20-25ezer euró nagyságrendtől tud működni hatékonyan. Természetesen az egyes portfóliók eredményének alakulását nagyban befolyásolta az, hogy a portfólió indulásának pillanatában milyen beszállási pontok voltak elérhetőek, továbbá az is, hogy szerepeltek-e a portfólióban olyan – más szolgáltatótól hozott – befektetési elemek, amelyeket nem volt célszerű eladni, és netán a piaci helyzetre tekintettel, azok erodálták az eredményeket.

Összességében a menedzselt portfóliók átlagát tekintve igen impozáns kép mutatkozik:

2016_01-2016_06

Vagyonkezelő partnerünk, a CM-Equity AG tényleges teljesítményét a fenti ábrák mutatják, de még azon portfóliók esetén is effektív értéknövekedés tapasztalható 2016. első félévében, amelyeknél a más szolgáltatóktól hozott portfólióelemek miatt, nem volt teljesen szabad keze a portfóliómenedzsmentnek. Az alacsony kamat- és hozamkörnyezet ellenére tehát igen is lehet hatékony értéknövekedést elérni, ráadásul mindezt magas készpénzarány és igen komoly betét- és letétbiztosítás mellett (részletek az alábbi videóban).

A 2. félév első napjai további töretlen fejlődést mutatnak, amelynek minden bizonnyal örülnek megbízóink, amikor online felületükre belépnek. A jelenleg is magas készpénzarány pedig lehetőséget ad arra, hogy a következő hetek esetleges piaci mélypontjain jelentkező új beszállási pontokat kihasználhassuk, amely megteremtheti a következő hónapok eredményeinek alapjait.

Amennyiben Ön is szeretne befektetésein valódi eredményeket elkönyvelni, jelentkezzen az alábbi bemutatkozó videónk alatt található űrlapon egy díjmentes személyes konzultációra, hogy megismerhesse a részleteket.

Kezdjük el az ismerkedést! Jöjjön el egy minden kötelezettségtől mentes konzultációra! Biztos lehet benne, hogy nem akarunk Önnek mindenképpen eladni valamit, csak Önön múlik, hogy követi-e újabb konzultáció. Az alábbi űrlapon tud bejelentkezni hozzánk. Ezt követően keressük majd telefonon, hogy egy megfelelő időpontot találjunk:

[include file=script/avk.txt]

 

2016-07-06T10:25:14+02:002016 július 6.|0 Comments

Leave A Comment