Portfólió elemzés – 2017. június2017-06-29T19:35:15+02:00

Érdemes néha a számok mögé nézni és informálódni. Ezzel a céllal készült alábbi elemzésünk, amely megbízóink portfólióinak hangsúlyosabb területeinek, elemeinek aktuális helyzetét veszi górcső alá. Ezzel együtt célszerű – a korábban megszokottaknak megfelelően – félévente egy személyes konzultáción részt venni, amelyet ezúton is javaslunk.

Elektromobilitás, Lion E-Mobility

Sokat kommunikálunk a területről így továbbra is kiemelt célpontnak tartjuk. Az elektromobilitás elterjedése 2017-ben a vártnál is gyorsabban zajlik. A Lion esetében is ugyanaz a helyzet, azonban itt a konkrétumok kézzel foghatóbbak, így ezt jól tudjuk most szemléltetni.

A pozitív várakozást az árfolyamok már február-márciusra megelőlegezték és azóta kisebb korrekció volt a piacon, amely azonban teljesen természetes egy új szektornál vagy egy un „small-cap” vállalatnál. Az újabb vállalati jó hírek azonban további árfolyam emelkedést vetítenek előre. Az 1. grafikon ezt szemléltetem „A”-val jelölve a bázis időszakot, „B”-vel jelölve a csúcs időszakot. (Ezért fontos a befektetések jó időzítés, ugyanis rövid távon aki „B” időszakban fektetett be az még nem érzi azt az élményt, mint aki az „A” időszakban tette ugyanezt, hosszabb távon ez kiegyenlítődik.)

A vállalati jó hírekre reflektálva példának okáért június 27-én jelentették be, hogy a Lion E-Mobility AG kizárólagos beszállítói megállapodást kötött a Kreisel Electroc Gmbh-val, így a falra szerelhető MAVERO akkumulátor állomásokban kizárólag a Lion vezérlő egységeit (BMS) fogják használni. A bejelentés óta +20%-ot ugrott az árfolyam! (Lásd első grafikonon „C”-vel jelölve).

A 9,75-ös célárfolyam továbbra is tartja magát, de nem kizárt, hogy jóval 10 € feletti szinteket is láthatunk a következő 1 évben.

1. grafikon

A témában az elmúlt hetekben megjelent írásaink:

CME Natural resources, ipari nyersanyagok, olaj

Látni kell, hogy ezt a szektort a várakozások illetve politikai kockázatok (pl.: OPEC döntés) különösen befolyásolják, sokszor függetlenül a valós értékítélettől. Mindamellett az EUR/USD árfolyammozgása is intenzíven hat rá.

2. grafikon

A szektortól általános elvárásunk, hogy az ipar nyersanyag igénye növekedni fog, ez az árazásra és a vállalatok árfolyamára pozitívan fog hatni, ezért tartjuk ezt a papírt a portfóliókban. A technikai trendek alapján rövid távon felpattanásra számítunk (lás 2. grafikon), közép távon pedig az olajcégek kikerülnek a portfólióból és a szektor ezen kívüli szereplőire fókuszálunk.

Arany, ezüst CME Gold&Silver alap

Az arany esetében 2015 végén indult felfele tartó trendvonal nem tört meg, sőt 2016 decembere óta egy újabb indult. A fibonacci szinteket is segítségül hívva látható, hogy jó eséllyel még ebben az évben 1400-1500 dollár közötti szinteken fogjuk látni az árfolyamot. Az infláció emelkedése miatt a nemesfémektől és különösen a nemesfém bányavállalatoktól továbbra is magasabb hozamot várunk, mint az államkötvényektől, különösen reál értéken. Lásd 3. grafikon.

3. grafikon

A nemesfémek nem csak az inflációval tudják felvenni a harcot, hanem egyfajta támaszt jelenthetnek az – egyes szakértők szerint túlvett – részvénypiacok esetleges komolyabb árfolyam vesztesége esetén is, hiszen jellemzően egy negatív forgatókönyv esetén mindig a nemesfémek jelentik a menedéket a tőke számára.

Összességében a CM-Equity portfóliókezelési stratégiájáról elmondható, hogy soha nem a technikai elemzésen alapuló, rövid távú és kockázatos profittermelést helyezte előtérbe. Olyan – stabil alapokon álló – fundamentális megközelítést alkalmaz, amelynek eredményei csupán évente egy-két időszakban kiemelkedőek, amikor a piacon megtörténnek azok a változások, amelyeknek a fundamentumok alapján mindenképpen be kell következniük. Ezen időszakokban viszont a megfelelően kialakított portfóliók meg tudják termelni akár az egész éves elvárt hozamot is.