Pillanatnyi árfolyam? Majdnem lényegtelen

Drámai, szakadó, brutális, tisztítótűz, pánikszerű. Ezek a jelzők azok, amelyek uralják a gazdasági pénzügyi híroldalakat jelenleg. „Váratlan” mozgás van a piacokon, amit – mint mindent – ma már szenzációként kell tálalni, mert így adható el a tartalom.

Ezzel persze a sajtó is – hol szándékosan, hol csupán akaratlanul – piacbefolyásoló tényezővé válik. Ha dráma, tisztítótűz van ugyanis, akkor menekülni kell, menekülni minél hamarabb. Az elcsépelt „felgyorsult a világ” szlogen fokozottan igaz a tőkepiacokra, ahol gyomorfekéllyel küzdő traderek körömrágva, az infarktus határán, reszkető kézzel tartják ujjukat az egér gombja fölött. Különösen akkor, amikor ötvenszeres tőkeáttéttel próbálják meg visszahozni a múltbeli veszteségeket, vagy megfelelni saját maguk – netán az ügyfelük – eszement hozamelvárásainak.

Kétféle piaci szereplő „kaszt” létezik, amelyeknek persze van metszete, de a módszer, filozófia szempontjából alapvetően eltérő az a reakció, amit az egyes piaci eseményekre válaszul adnak.

A trader (kereskedő) „kaszt”…

a pillanatnak, pillanatban él. Lehet, hogy csak percekben (netán másodpercekben), jobb esetben néhány napban gondolkodik. Az input információkból, rövid hírekből és a piac korábbi viselkedéséből rak össze magánk indikátorokat, amelyekkel próbálja megjósolni azt, hogy ezen a rövid időtávon merre fog mozdulni a kiszemelt befektetési instrumentum árfolyama. Önmagában az instrumentumok kiválasztásánál is fő szempont, hogy alkalmas legyen a kereskedésre (pl. lehetőleg azonnali likviditása legyen).

Számukra a médiában „tisztítótűz”-ként aposztrofált piaci korrekció komoly idegfeszültséggel terhelt időszakot jelent, amely szerencsés esetben kifejezetten jól, ellenkező esetben épp tragikusan fog zárulni. Jellemzően inkább tragikusan, hiszen jó eséllyel csak késéssel tudják lekövetni a piaci mozgásokat, hiszen nem közvetlenül kapcsolódnak a piachoz, hanem közvetítőkön keresztül, illetve sok esetben küzdenek likviditási gondokkal, a nagy piaci szereplőkkel szemben.

A befektető „kaszt”…

függetlenül a tőkemérettől, legalább 3-5 éves, de inkább azon túli időszakban gondolkodik. Természetesen a befektető is folyamatosan monitorozza a piacot, sőt, a szükséges technikai elemzéseket is elvégzi a megfelelő vételi/eladási pontok meghatározásához, de alapvetően fundamentális szempontok vezérlik a befektetési célpontok kiválasztásakor.

Amennyiben a fundamentumok nem változnak, a befektető számára a pillanatnyi árfolyam gyakorlatilag lényegtelen, hiszen azt a traderek, a tömegpszichózis, a média és ezernyi tényező csupán időlegesen befolyásolja. Indokolt esetben persze ő is változtat a kormánylapát állásán, de nem reagál a piac minden rezdülésére. Leginkább ilyen „vérzivataros” időkben célszerű megejteni az aktuális vásárlásokat.

A tradernek motorcsónakja van, a befektetőnek meg cirkálója. A motorcsónak a rövidebb, veszélyesebb utat választja a zátonyok között, az olykor viharos tengeren, rengeteg irányváltással azt kockáztatva, hogy léket kap vagy felborul. A cirkáló megkerüli a zátonyokat, nem zavarják az akár komolyabb hullámok sem, és biztonságosan eléri a célját.

A pillanatnyi árfolyam majdnem lényegtelen

Mi – GFS Consulting-HozamInfo – és vagyonkezelő partnerünk alapvetően a cirkáló mentalitást tettük magunkévá, azzal a kiegészítéssel, hogy a portfólióépítésben olyan megatrendeket is használunk, amelyek hosszabb távon, az elkövetkező időszakban „meg fogják verni” a piac általános növekedését. Ilyen megatrendek ez elektromobilitás, az energia szektor és a nyersanyagok. Emellett olyan – alapos vizsgálaton átesett, területükön már bizonyított de a piac által aktuálisan alulértékelt – egyedi vállalatokban történő tulajdonszerzési lehetőséget is biztosítunk megbízóinknak, amelyek extra motorként játszanak szerepet megbízóink cirkálóinál.

A fentiekből következik, hogy a pillanatnyi árfolyamok jelentősége minimálisra csökken, hiszen fundamentálisan megalapozott döntésekkel létrehozott portfóliókról (cirkálókról) van szó, amelyek felkészültek a viharokra, és a célul kitűzött időtávon meg is érkeznek céljukhoz.

Megértjük persze azokat is, akiknek fontos az adrenalin, és a mozgékonyabb motorcsónakot választják, de tudniuk kell, hogy a statisztika azt mutatja, hogy bár rövid távon talán gyorsabbak a csónakok, de ritkábban érnek célt hosszú távon, mint a cirkálók.

2018 február 15-én VIP Ügyfélklubunkon kiemelt szerepet kap az elektromobilitás és az energiaipar. Az elektormobilitásra és okos energiára fókuszáló certifikátunk megalkotója – Jens Brunke, a CM-Equity AG ügyvezetője – is tart előadást. Emellett bemutatkozik egy a megújuló energiatermelésben jeleskedő vállalat is, mint befektetési célpont, amellyel megbízóink az elmúlt időszakban már komoly eredményeket értek el.

Nézd meg a rendezvény részleteit ide, vagy az alábbi képre kattintva, és regisztrálj időben >>>

Összegzés
Pillanatnyi árfolyam? Majdnem lényegtelen
Bejegyzés címe
Pillanatnyi árfolyam? Majdnem lényegtelen
Rövid leírás
A tradernek egy motorcsónakja van, a befektetőnek meg cirkálója. A motorcsónak a rövidebb, veszélyesebb utat választja a zátönyok között, az olykor viharos tengeren, rengeteg irányváltással azt kockáztatva, hogy léket kap vagy felborul.
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2018-02-06T20:16:35+01:002018 február 6.|Tags: , , , , |0 Comments

Leave A Comment