Új pénzügyi sport

Két módon tud az ember jobb anyagi körülményeket teremteni magának. Egyrészt azzal, ha vállalkozással vagy több – netán más – munkával növeli bevételeit. A másik lehetőség, hogy csökkenti a költségeket. Mindkét út járható, de az utóbbi talán egyszerűbb, és talán hamarabb is látszanak az eredményei.

Űzzünk sportot a költségcsökkentésből!

Kicsire nem adunk, mondhatnánk, és mondjuk is sokan. Kulturális örökségünk része ez sajnos, ahogyan az is, hogy például nem szeretünk pont annyit adni a fodrásznak, taxisnak stb., amennyit kér, hiszen „jár” a borravaló, majdhogynem függetlenül attól, hogy mennyire voltunk megelégedve a szolgáltatással.

Biztos vagyok benne azonban, hogy nem csak a borravalók azok, amelyek terhelik családi költségvetésünket. Tucatjával találhatunk olyan kiadásokat, amelyek különösebb lemondás vagy erőfeszítés nélkül lefaraghatóak, csak némi odafigyelésre van szükség. Kezdve a telefon és internetezési költségekkel, vagy az üzemanyaggal. Sok esetben elegendő lehet a szokásokon változtatni, míg máskor valamilyen „befektetésre” is szükség van, mint például az izzólámpák esetén.

Épp a minap – más miatt – egy barkácsáruházban jártam, ahol véletlenül ráakadtam egy olyan led-ekből készült izzóra, ami a nappalinkban lévő három foglalatos csillár halogén izzói helyett használható. Fényerőben ugyanazt tudják, viszont tizedannyi(!) áramot fogyasztanak. Nagyjából fél év alatt megtérül a 10eFt-os befektetés (ennyibe kerül 3 izzó). Tehát csak ezzel évente 20eFt megtakarítás keletkezik, ráadásul a halogénnel ellentétben nem kell 3-4-havonta izzót cserélni, mert az élettartama is sokszorosa, így további 5-10eFt is megspórolható évente.

Tehát odafigyeléssel esetleg kisebb befektetésekkel akár jelentős, 100eFt-os nagyságrendű megtakarításokat is el tudunk érni évente. Az interneten böngészve összegűjtöttem néhány olyan oldalt, ahonnan meríthetünk ötleteket, de mivel a Google a barátunk, könnyen találhatunk továbbiakat:

Tanácsok a spór(t)oláshoz

Takarékos háztartás – áram
Takarékos háztartás – víz
Spórolási ötletek
Spóroljunk
Spórolás a háztartásban
Spórolási tippek video
Spórolási tippek a fürdőben
Spórolási tippek

A tudatosság egy következő foka

Valóban sportot űzhetünk abból, hogy lefaragjunk a költségekből, és egy idő után ezt már akár élvezni is fogjuk. A kérdés az, hogy mit teszünk azokkal az összegekkel, amelyeket így megspórolunk?

Két dolgot tehetünk. Ha ez a „sport” a talpon maradáshoz szükséges, akkor örülünk, hogy a gyereknek sikerül kicsit több zöldséget beépíteni az étrendjébe, vagy egyáltalán a mindennapi szükségletek könnyebben kielégíthetőek az eredményből. Ez is remek, és élhetőbbé teszi a mindennapokat, ez is mindenképp jó cél.

Amennyiben a „sport” extra megtakarítást jelent, és nem szükségszerűen a mindennapok pénzügyeit teszi könnyebbé, használhatjuk arra, hogy jövőt alapozzon. A spórolás eredményét akár félre is tehetjük, ami hosszú távon igen jelentős családi tartalékká tud duzzadni.

Az alábbi ábrán egy megtakarítás kalkulátor eredménye látható, amely 100 Euro (29000 Ft körüli) havi megtakarítást – a „sportból” keletkezett, félre tehető összeget – feltételez, számol a megtakarítás költségeivel, hozamaival és az Euro inflációjával is.

100euro_25ev

Egy mai értéken 55-60ezer Euro-s – hozzávetőleg 16-18 MFt – tőke akár egy jelentős nyugdíj kiegészítés alapja is lehet a jövőben, vagy akár gyermekünk lakáskérdését is megoldhatja, tehát a „sport” eredménye igazán nem elhanyagolható.

Következő két HozamInfo klubestünket annak szenteljük, hogy a megtakarításokat, mint megoldásokat, illetve a megtakarítások és befektetések költségeit vesszük górcső alá. Nézze meg az ingyenes klubestek részleteit az ide kattintva megjelenő oldalon, ahol regisztrálni is tud >>>

2013-02-18T02:17:26+01:002013 február 18.|Címkék: , , , , |2 hozzászólás

2 hozzászólás

 1. Nagy Gyula 2013-02-18 - 14:33 - Válasz

  Mikor lesz klubb est Debrecenben? Netán Hajdúböszörményben???????????

  • Kocsis Gábor 2013-02-24 - 02:39 - Válasz

   Kedves Gyula,
   elképzelhető hogy az év második felétől vidéki helyszíneken is tartunk klubestet, de nem tudunk sajnos biztosat ígérni.
   Üdvözlettel:
   Kocsis Gábor

Hagyj üzenetet