Passzív jövedelem – Ingatlan VS részvények

Legyen bármennyire is elcsépelt fogalom, a vagyonépítés legfőbb célja az, hogy passzív jövedelmed legyen. Olyan jövedelmed, amelyből meg fogsz tudni élni anélkül, hogy a kisújjadat is mozdítanod kellene.

Kishazánk a hívők országa… legalább is befektetési szempontból. Konkrétan többek közt az ingatlanhívők országa. Nem véletlen ez, hiszen időről időre meglódulnak az ingatlan árak, és akár néhány év alatt duplázódik az áruk. Így volt ez a ’90-es évek végétől kezdve, illetve az elmúlt néhány évben is. Jól látszik ez a mellékelt ábra piros görbéjén, amely a nominális árak alakulását mutatja.

Az már más kérdés, hogy reálértéken (kék görbe) mi történt, hiszen tisztán látszik, hogy a rendszerváltáskori reálértéket még most sem értük el. Mit is jelent ez valójában? Pontosan azt a – talán meglepő – következtetést tudjuk levonni, hogy az elmúlt 30 évben az ingatlanok reálértéke csökkent. Magyarul a vagyon erodálódott, nem is kevéssel, átlagosan 17%-kal érnek kevesebbet reálértéken az ingatlanok, mint 1990-ben.

Persze amennyiben valamilyen egyéb gazdasági tevékenység kapcsolódik hozzá, vagy akár csak magának az ingatlannak a kiadásáról is van szó, akkor annak a jövedelmét is figyelembe kell venni az összképnél. Hosszú távra történő kiadás esetén a bérleti díjakból körülbelül 3-3,5%-os nettó hozamra számíthatsz helyszíntől függően, ahol jellemzően a drágább lokációkhoz tartozik az alacsonyabb hozamszint. Tudnod kell viszont, hogy a bérbeadás – különösen a rövid távú (Airbnb) kiadás – nem tekinthető passzív jövedelemnek, hiszen a bérlőkkel és a lakás állagmegóvásával, karbantartásával, a bérleti díjak beszedésével rendszeres teendőd van. A saját idődet is beleszámolva tehát ez a nettó 3-3,5% hozam tovább csökken.

Mindez hosszú távon – különösen ha a fentebb jelzett ingatlan reálár csökkenést, és az „ingatlanozásra”, mint tevékenységre fordított időt és energiát is számba veszed, nem igazán mutat attraktív képet az ingatlanról, mint passzív jövedelmi forrásról.

Természetesen lehet az, hogy „ügyes vagy”, és épp jókor, jó helyen találsz egy ingatlant, amit rövid időn belül nagy haszonnal tudsz is értékesíteni. Ehhez azonban részint szerencse, részint tapasztalat és kitartó munka szükséges, ami azt jelenti, hogy ez akkor már egy vállalkozás, a maga sok-sok teendőjével és kockázatával. Ebben az esetben tehát önfoglalkozó, esetleg valódi vállalkozó vagy, nem pedig az, aki élvezi a passzív jövedelem előnyeit. És akkor arról már ne is beszéljünk, hogy csak egy adott ütemben – az albérleti piac által megszabottan, a bérleti díj formájában – veheted ki a jövedelmed, vagy skálázás nélkül, egy-egy ingatlan eladásával. Az eladás viszont minimum hónapokba, ha igazán jó árat akarsz elérni, akár még tovább is telhet.

Az igazi, vagyonból származó passzív jövedelem…

 • Valóban passzív, azaz nem kell vele még csak havonta sem foglalkoznod.
 • Fenntartható, magyarul nem csak kitermeli a számodra szükséges jövedelmet, de emellett még tartja a reálértékét is.
 • Jól skálázhatóan likvid, azaz nem kell a vagyonod jelentős részét pénzzé tenned, ha a szokásosnál nagyobb összegre van szükséged (ingatlanos analógiánál maradva, nem kell eladnod egy 40milliós ingatlant azért mert szükséged van 5millióra, amit a bérleti díjból nem tudsz fedezni).
 • Nem függ egy adott térség geopolitikai, vagy lokális politikai történéseitől.
 • Nem függ a Te „ügyességedtől” vagy „ügyetlenségedtől”.

Mindezt, ha nem egy-két év alatt akarod felépíteni a passzív jövedelmet, hanem hosszabb távon gondolkodsz, akkor optimálisan egy index-követő részvény portfólióval tudod megvalósítani…

 • A tevékenységet –  ti. a portfólió kezelését – nem magadnak kell végezni, mert azt a Te saját befektetési politikád alapján professzionális szakemberek végzik.
 • A fentiekből következően az eredményesség sem rajtad áll, hiszen tudományos módszerek alapján – hozzád idomítva – kezeli egy professzionális csapat a portfóliódat, és a világgazdaság egészébe fektet (akár vállalatok tízezreibe), nem egy-egy sikersztoriba, azaz nem próbálja megjósolni, hogy mely ágazatok vagy területek lesznek sikeresek.
 • Amely – épp az említett széles diverzifikáció miatt – nem függ a geopolitikai, vagy lokális tényezőktől.
 • Lekötés nélkül, részleteiben is jól skálázhatóan hozzáférhető bármely időpillanatban.
 • Az elmúlt – több tíz éves – adatok alapján elmondható, hogy jövedelemtermelő képessége – adott vagyonméret felett – fenntarthatóvá teszi, azaz portfólió reálértékének megőrzése mellett tudsz valódi passzív jövedelmet (akár kvázi járadék formájában) húzni belőle.
 • Az ingatlanhoz képest mindezt adóelőnnyel, konkrétan adómentesen tudod megtenni, TBSZ számlán.

Ezt a hazánkban nem igazán ismert és nem is alkalmazott részvény index stratégiát mutatjuk be július 10-én, nyári szünet előtti utolsó ingyenes klubestünkön. Ne maradj le! Részletek és regisztrációs lehetőség az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

Összegzés
Passzív jövedelem - Ingatlan VS részvények
Bejegyzés címe
Passzív jövedelem - Ingatlan VS részvények
Rövid leírás
Legyen bármennyire is elcsépelt fogalom, a vagyonépítés legfőbb célja az, hogy passzív jövedelmed legyen. Olyan jövedelmed, amelyből meg fogsz tudni élni anélkül, hogy a kisújjadat is mozdítanod kellene...
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2019-06-13T06:32:30+02:002019 június 12.|Címkék: , , |0 hozzászólás

Hagyj üzenetet