Pánik stratégia – van más út

Az elmúlt 4 hónapban, de akár egész 2018 folyamán bárkinek oka lehetett pánikolni a befektetéseivel kapcsolatban. 2019 és a következő évek is hozhatnak pánikot? Valójában mi is okozza a pánikot? Te is elkerülnéd inkább?

Először is az a kérdés, hogy mit jelent a pánik: A pánik kétségbeesett rémület, amiben a menekülési kényszer felülbírálja a józan észt. Bárki „alkalmas” arra, hogy a „pánik stratégiát” kövesse a befektetései kapcsán. Az ehhez vezető út 5 egyszerű tényezője:

 • Az általános piaci törvényszerűségek ismeretének hiánya, vagy azok figyelmen kívül hagyása
 • Nincs meghatározva időtáv a portfólió eredményességének méréséhez
 • Ötletszerűen – esetleg mások tippjei révén – összeállított portfólió
 • A gazdasági média folyamatos böngészése
 • A Stop Loss technika nem megfelelő értelmezése

Biztos, hogy ezt az utat akarod járni?

Amennyiben NEM a válaszod, akkor…

Tudnod kell, hogy a tőkepiac árfolyamai hullámoznak. Így van ez mióta világ a világ, és így is lesz mindig. Példaként szoktuk hozni erre a mellékelt ábrát (kattintva nagyítható), amely jól mutatja, hogy bár vannak ebben a hullámzásban igen kellemetlen – adott esetben rendkívül nagy – hullámvölgyek, hosszabb időtávon, legtöbbször már egy-két éven belül profittal tudsz majd kiszállni. Tehát nagy a hullámzás, de egyre magasabb és magasabb szinteken történik ez a hullámzás.

Épp ezért is fontos tisztáznod magadban, hogy a befektetésednek adsz-e elég időt. Praktikusan 3-5 év, de inkább 5-10 év jelent optimális időtávot, amely alatt gyakorlatilag akkor is profitot érhetsz el, ha egyszerűen indexekbe fektetsz. 25 éves távlatban – ahogy a mellékelt MSCI indexek alakulásán is látszik – már nagyságrendileg a tőke tízszereződéséről lehet szó. Valódi stratégiával azonban még inkább biztosra mehetsz.

Az ötletszerű befektetéssel szemben a pánik ellensége a stratégia követése. Amennyiben ugyanis tisztában vagy azzal, hogy az egyes portfólió elemeid miért, milyen céllal szerepelnek a befektetéseid közt, akkor azok árfolyam ingadozása is kevésbé fog rettegést okozni számodra, sőt arra ösztönöz, hogy további friss tőkével segítsd a stratégia eredményességének alakulását.

A stratégiához ragaszkodást egy rendkívül buta félelem nehezíti. Hajlamos lehetsz azt hinni néhány rossz hónap (vagy akár hosszabb időszak) árfolyam alakulása kapcsán, hogy „el fog fogyni a tőkéd”. Holott a tőkéd be van fektetve, értéket termel, ráadásul jó esetben nem egy irányba. Magyarul az aktuális értéke a befektetésednek lehet, hogy csökken, de hát Te jelenleg nem is akarod eladni a befektetésed. Ráadásul egy jól diverzifikált részvényportfólió értéke soha nem fog nullára esni. Ahogyan pedig a fenti ábrákon is látszik, csak idő (általában nem túl hosszú idő) kérdése, és az árfolyamok rendeződni fognak egy magasabb szinten.

A pánik stratégiát – és ezzel a tömeges pánikot – egyébként rendkívüli módon tudja gerjeszteni a gazdasági sajtó. Sok esetben a gazdasági folyamatok nem, vagy legalább is nem olyan mértékű piaci reakciót indokolnának, mint amelyet tapasztalhatunk. Ez nagyrészt köszönhető annak, hogy a piaci szereplők egy része túl nagy jelentőséget tulajdonít a sajtóban megjelenő véleményeknek. Alapvetően lehet tehát ezeket a médiumokat figyelni, de helyén kell őket kezelned, vagyis a józan ész, és a saját befektetési stratégiád szűrőjén keresztül szabad csak foglalkoznod vele.

Az árfolyamok hullámzásához ma már igen komolyan hozzájárulnak az olyan befektetéstechnikai eszközök, mint a stop loss szintek meghatározása. Önmagában ezzel nagy baj nem is lenne, ha a célárfolyamon történő eladás is be lenne hozzá állítva. Amennyiben ugyanis csak a stop loss értéked van beállítva, az fog történni, hogy az emelkedő szakaszban nem adsz el, mert „el akarod kapni” a tetejét. Amikor lejjebb megy, akkor meg akarod várni, hogy feljebb menjen, új csúcsra törjön. Végül – mivel a piac folyamatosan hullámzik, lefelé is – a beállított stop loss érték realizálja neked a veszteséget. Magyarul ahhoz segít hozzá téged a stop loss (pontosabbban annak nem megfelelő használata), hogy rendszeresen csökkenjen a befektetésed valódi értéke, és realizáld az árfolyamban bekövetkezett negatív kilengéseket.

Az anti-pánik stratégia tehát…

 • Ismerd meg az általános piaci törvényszerűségeket, és értsd is meg őket!
 • Határozz meg időtávot – ha lehet minél hosszabbat – a befektetésednek!
 • Legyen egy olyan „szervező elv”, azaz stratégia, amely mentén portfóliód felépül!
 • Gazdasági médiát csak módjával fogyassz, és kezelj mindent csupán véleményként!
 • Tanuld meg a befektetéstechnikai eszközöket megfelelően kezelni, vagy bízd inkább szakemberre!

A Family Office szerepe az anti-pánik stratégiában

Nekünk, mint Family Office-nak az a szerepünk ebben, hogy…

 • Online anyagainkkal illetve rendezvényeinken átadjuk azokat az alapvető piaci ismereteket, törvényszerűségeket, amelyek segítenek eligazodni ebben a világban.
 • Segítünk kialakítani a saját stratégiádat, amely leginkább szolgálja a pénzügyi céljaid elérését. Azaz a Te élethelyzetedben, a céljaiddal összhangban mire számíthatsz, milyen kockázatokkal kell szembenézned, milyen lépéseket célszerű megtenned.
 • Elkészítjük személyes befektetési politikádat, amely iránymutatást tud adni azzal kapcsolatban, hogy milyen módon célszerű kezelni a befektetéseidet.
 • Portfóliókezeléssel tudsz számlát nyitni, magyarul nem Neked kell figyelned a piacokat, és döntened arról, hogy melyek azok a kötvények, részvények, egyéb értékpapírok, amelyeket veszel, tartasz vagy épp eladod. Így a stop loss szinteket sem Neked kell beállítanod.
 • Ha a konzultációk és a személyes befektetési politika alapján Neked inkább valamilyen fix hozamú megoldásra lenne szükséged, mutatunk alternatívákat.
 • Teljes asszisztenciát kapsz a számlanyitástól kezdve a modern, költséghatékony pénzátutalási alternatívákon keresztül akár a befektetéseid adózási vonzatainak áttekintéséig.

Amennyiben szeretnél az első 20 olyan leendő megbízónk egyike lenni, aki 2019-ban djmentesen kapja a teljes Family Office szolgáltatásunkat, szeretettel látunk aktuális klubestünkön:

Tőzsdei hullámzás, és annak kezelése – ingyenes klubest
2019. 01. 23. – 18:00-20:00

Részletek >>>

Természetesen egy mindenfajta kötelezettségektől mentes konzultációra is jeletkezhetsz hozzánk, amelyet az alábbi űrlapon tudsz megtenni:

[include file=script/avk.txt]
Összegzés
Pánik stratégia
Bejegyzés címe
Pánik stratégia
Rövid leírás
Az elmúlt 4 hónapban, de akár egész 2018 folyamán bárkinek oka lehetett pánikolni a befektetéseivel kapcsolatban. 2019 és a következő évek is hozhatnak pánikot? Valójában mi is okozza a pánikot? Te is elkerülnéd inkább?
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2019-01-16T11:09:39+01:002019 január 15.|Tags: , |0 Comments

Leave A Comment