Önnek is eltűnt a vállalkozói számlájáról egy jelentős összeg?

Egyes bankok inkább fiókokat zárnak be – tartva az ügyfelek haragjától – mintsem áthárítsák a banki különadót (a befizetett tranzakciós illetékek 208%-ára rúgó, bankokra kivetett adó). Más bankok viszont nem szívbajosak, a napokban elkezdik/elkezdték csapolni a vállalkozói számlákat.

zsebesEz egészen addig valószínűleg nem is tudatosodik bennünk, amíg nem saját vállalkozásunk egyenlegére nézünk elkerekedett szemmel, hogy néhány tíz- vagy százezer egyik napról a másikra eltűnik. Amennyiben kereskedelemmel foglalkozik a cég, jelentős számlamozgással, az összeg igen fájdalmas méreteket is ölthet.

A többlépcsős rezsicsökkentést persze valamiből finanszírozni kell, és úgy tűnik, végső soron nem a bankok, hanem a vállalkozások teszik ezt meg. Ráadásul felmerül az esélyegyenlőség kérdése is, hiszen egyes bankok hárítanak, mások pedig nem.

Az igen gyorsan romló pénzügyi szolgáltatói környezet miatt nem csoda, ha a nagyvállalkozások után egyre több kis és közepes vállalkozás is úgy dönt, külföldi (külföldön működő) pénzintézet szolgáltatásait veszi igénybe. A ma, itthon tapasztalható elképesztő költségszintnek egyes környező országokban – egyelőre legalább is – nyoma sincs. Majdnem ingyenes utalás az Uniós országokba, szinte jelképes számlavezetési és készpénz felvételi költség. Természetesen „macera” külföldre járni bankolni, de ahogy mondani szokták, van az a pénz, amiért kimegy az ember…

Ami talán a legszomorúbb ebben a történetben, hogy leginkább a jól működő vállalkozásokat sarcolja meg, és teszi a nyakába a bankokon keresztül az állam a rezsicsökkentés terhét.

Hasonlít ma a vállalkozások élete egy túlélő túrára, ahol sok esetben nem csak azon múlik a talpon maradás, hogy út közben mit találunk, hanem hogy a rendelkezésre álló forrásainkat miként tudjuk hatékonyan beosztani. Mit is jelent ez pénzügyi/gazdasági nyelven?

Rezsicsökkentés és forrásfeltárás a vállalkozásoknál (is)

  • Le kell csökkenteni a banki költségeket új bank vagy akár több bank – funkciók szerint válogatva – választásával
  • Meg kell találnunk azokat a lehetőségeket, amelyekkel – pl. a hazai szolgáltatóknál találhatótónál jóval kedvezőbb feltételekkel működő lombard hitel – egyszerűbb a forgóeszköz vagy beruházás finanszírozás
  • Le kell faragnunk az egyéb pénzügyi, pl. kockázati- vagy felelősségbiztosítás költségeket.
  • Meg kell találnunk azokat a réseket a mindennapi működésben, ahol teljességgel feleslegesen, de legalább is felesleges mértékben áramlik ki a költség.

Jövő heti klubestünket teljes egészében ennek a területnek, a céges rezsicsökkentés kérdésének boncolgatására szenteljük. A díjmentes rendezvényről információkat illetve regisztrációs lehetőséget az ide kattintva megjelenő oldalon talál >>> 

Leave A Comment