Okos otthon – érkezik a következő szint

Nem is kérdés, hogy az Internet of Things, az egymással az interneten keresztül kommunikáló eszközeink, tárgyaink rövid idő alatt át fogják alakítani az életünket, hiszen a kényelmeshez, egyszerűhöz könnyű hozzászokni.

Ma már el sem tudjuk képzelni azt, hogy milyen volt az élet a (mobil)telefon és az internet nélkül. Akkor még a másik település is egy külön világnak számított, ma pedig a világ másik végén tartózkodó barátaink, ismerőseink is akár élő képben és hangban elérhetőek, olcsóbban, mint egy levelezőlap költsége.

Ehhez az általános kommunikáció változásához hasonló mértékű lesz otthonaink átalakulása. Alapvetően nagy utat jártak be a háztartási eszközök az elmúlt bő 100 évben. Ma már szinte minden háztartási munka oroszlánrészét gépek végzik, elfelejtettük a mángorlót, a fát nem a fűtés legfeljebb csak a látványkandalló miatt kell hasogatni, és a mosogatószivacs is legfeljebb kiegészítője a konyhának, az egyik főszerep helyett. A söprűt pedig a porszívó és lassan a robotporszívó váltja.

Minőségi változás – a fejlődés motorja a kényelemigény (lustaság?)

Eszközeink változása, fejlődése eddig leginkább abban nyilvánult meg, hogy gyorsabban, erősebben, hatékonyabban végezték a „háztartási segédek” a rájuk bízott munkát.

Az ember kényelemigénye, nevezhetnénk lustaságának is, sorra szüli a techológiai fejlesztéseket. Sőt, talán nem is a kényelemigény, hanem az unalmas, semmilyen élményt nem nyújtó tevékenységek megszűntetése a cél. Történjen meg minden szükséges dolog magától, ne kelljen felügyelnem! Ez lehetne az okos otthon mottója.

A minőségi változás több fontos tényező hozta ezen a területen:

  • Miniatürizálás. Ma már egy körömnyi lapka olyan számítási kapacitásra képes, amellyel anno a Holdraszállást is vezérelni lehetett volna
  • Vezeték nélküli hálózat. Különösen a – sokak által várt, mások által támadott – 5G hálózat hozza meg az áttörést, de már a jelenlegi hálózat is alkalmas a feladatra
  • Szenzorok fejlődése. Elképesztően széles körben állnak már rendelkezésre minden területen érzékelők. Hő-, nyomás-, mozgás-, gyorsulás-, hang- stb. szenzorok. Mindezek már megfelelően kis méretben, és alacsony áron elérhetőek.

Következő szint – integráció

Jelenleg az IOT őskoránál tartunk. Az okos otthon ma leginkább még azt jelenti, hogy hatványozott számú „kütyü” kerül a lakásba, amely a jelenlegi eszközeinket, gépeinket próbálja valamilyen formán „okosítani”. Magyarul akár kommunikálhatnak is egymással a gépek, de ez még nem az a szint, amelyet valóban okos otthonnak nevezhetünk. Sok esetben akár nyűg is lehet, amelyet azért használnak, mert ez trendi, lehet vele dicsekedni a barátoknak.

A következő szinten azonban már nem egy „buta otthonból” kell majd okosat varázsolni. Eleve okosra tervezik, így egyrészt a különboző funkciók sokkal inkább együtt tudnak működni, másrészt – felhasználva a legújabb technológiákat – gyakorlatilag minden láthatatlan – az összképet nem zavaró – lehet egészen addig, amíg épp nincs rá szükségünk.

Néhány mozdulattal (nem szereléssel, hanem gesztusokkal) áthelyezhetőek a falon az érintőkapcsolók, amelyeknek a funkciója is változtatható. Eltűnnek a hangfalak, mert maga a fal adja le a hi-fi minőségű hangzást, amely követ bennünket, amerre a lakásban járunk. A szellőzés, légkondícionálás és a fűtés is integráltan, mindenféle zavaró/látható eszköz nélkül működik, teszi a dolgát.

Kíváncsi vagy erre a következő szintre élőben? Ingatlanfejlesztéssel, beruházásokkal foglalkozol? Harapsz az új lehetőségekre? Tarts velünk május 15-én! Élőben mutatkozik be a legújabb magyar, sorozatgyártás előtt álló technológia, amely meg fogja hódítani az ingatlanfejlesztési piacot Dubai-tól Los Angeles-ig. Légy ott egy startup világcég első lépéseinél!

<<<Kattints ide vagy az alábbi képre a részletekért >>>

Összegzés
Okos otthon - érkezik a következő szint
Bejegyzés címe
Okos otthon - érkezik a következő szint
Rövid leírás
Történjen meg minden szükséges dolog magától, ne kelljen felügyelnem! Ez lehetne az okos otthon mottója. A minőségi változás több fontos tényező hozta ezen a területen...
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2019-05-07T13:11:00+02:002019 május 7.|Tags: , , , |0 Comments

Leave A Comment