Ökológiai aggályok az elektromos autózás körül?

A kételkedés alapvető joga, sőt „kötelessége” is az embernek, igazából ez tudja sokszínűvé, biztonságossá és hatékonnyá tenni a világunkat. Ezzel a joggal azonban felelősség is jár.

A mai rohanó, és a széttöredezett életmód arra predesztinálja az embert – ha nem figyel – hogy ne legyen véleménye. Pontosabban megfogalmaz véleményt, de az valójában nem az övé. Ugyanúgy, ahogyan a készételek vagy az instant kávé, elterjedt az instant vélemény is, amelyet mások készítettek össze nekünk.

Ma már tehát idő híján, vagy csak lustaságból, nem járunk utána egy-egy témának, hanem átvesszük a média, a véleményvezérek, netán egyszerűen csak a szomszéd véleményét és magunkévá tesszük. Ilyen módon előbb utóbb összesen csak néhány vélemény lesz a „véleménypiacon”, és ezek fognak megerősödvén meggyőződéssé, hitté válni. Mindez akár anélkül, hogy bármiféle háttér információnk lenne a témában.

A gond igazából akkor kezdődik, amikor már a média és a véleményvezérek sem gondolkodnak, szerzik be a megfelelő információkat, és járnak utána – valószínűleg szintén a rohanás és széttöredezettség miatt – hanem egyszerűen instant véleményeket tesznek magukévá, és így „terjesztik az igét”. Zárójelben jegyzem meg, valami ilyesmi állhat a politikai széttagoltság, ellenségeskedés hátterében is.

Mindez azzal kapcsolatban került a figyelmünk középpontjába, hogy egy újságíró dobott fel a napokban egy külföldi hírt:

Svéd tanulmány: elektromos autók környezeti egyenlege katasztrófa

Egyre inkább kezd kiderülni, hogy az embereket át akarják verni az elektromos meghajtású autók állítólagosan környezetbarát voltával.

Alapos – és a témában (elektromobilitás, mint befektetés) érintett – emberekként szerettük volna látni ezt a tanulmányt. Mint kiderült, nem is olyan egyszerű, mert az instant vélemények korában lánchivatkozással álltunk szemben, és már-már úgy tűnt, hogy ez a tanulmány olyan, mint Colombo felesége: tudunk róla, de még senki nem látta. A magyarhoz hasonló hír megjelent a nyugati sajtóban, ami egy másik cikkre hivatkozott, és így tovább. Az egyik cikkben ugyan volt link a tanulmányhoz, de nem volt elérhető. Már-már feladtuk a keresést, amikor végre meglett (ha valakinek nem okoz gondot 58 oldalnyi szakszöveg, ide kattintva eléri >>>).

A tanulmánnyal önmagában – nem energetikai, és nem környezetvédelmi szakemberként – nem tudunk és nem is akarunk vitatkozni. Így valószínűleg tényleg komoly környezetterhelést jelent az akkumulátorok gyártása, amely akár összevethető a benzines/dízel autók által, a működésük során kibocsátott káros anyag mennyiséggel, de…

Három nagyon fontos megállapításra kellett jutnunk a tanulmánnyal, illetve annak relevanciájával kapcsolatban:

Technológiai fejődés

Ahogyan az már a tanulmány alcíméből is kiderül, az abban szereplő adatok a jelenlegi gyártási technológia adatainak felhasználásával készült (nem mellesleg a könnyű haszonjárművek akkumulátorairól szól, amelyet nem tudunk megítélni, hogy mennyiben különbözik a személyautókétól, már ha van egyáltalán különbség). Itt rögtön meg kell jegyeznünk, hogy nem is a jelenlegi, hanem a néhány évvel ezelőtti, hiszen a múlt adataiból tudnak dolgozni, és a tanulmánynak is el kellett készülnie.

Emellett azzal is lehet, sőt kell számolni, hogy ez a terület jelenleg a hőskorát éli, szinte naponta látnak napvilágot az újabbnál újabb bejelentések, amelyek most még leginkább a hatékonyság vagy a költségek oldalán jelentenek fejlődést, de biztosak lehetünk benne, hogy jelentősen csökkenni fog a káros anyag kibocsátás is a gyártástechnológia fejlődésével.

Újrahasznosítás?

Az alacsony elterjedtségi mutatók miatt jelenleg ugyan valóban azzal lehet számolni, hogy minden autóba „frissen bányászott” lítiumból, és egyéb anyagokból készült akkumulátorok kerülnek, de nincs már messze az az idő, amikor az akkumulátorok újrahasznosításával is lesz értelme piaci alapon foglalkozni. Ennek megfelelően a tanulmányban szereplő – egy autóra jutó – kibocsátási adatok is akár töredékére csökkenhetnek.

Összképet nézzünk!

A tanulmány önmagában vizsgálja az elektromos hajtású autók akkumulátor előállításakor keletkező káros anyag kibocsátását. Magyarul egyoldalúan, nem a hagyományos autókkal összehasonlításban. Ilyen módon nem számol azzal, hogy az olaj alapú üzemanyaggal működő autók jelentősen több – ráadásul komoly megmunkálást igénylő – alkatrésszel működnek. Ezen „többlet alkatrészek” gyártása szintén komoly ökológiai lábnyomot hagy, amely valószínűleg vetekszik azzal, ami az akkumulátorok gyártásakor keletkezik az elektromos autók esetén. És akkor arról nem is beszélünk, hogy a hagyományos autóknál nem csak több az alkatrész, hanem gyakrabban is cserélendő (szűrők, tömítések stb.). Fékbetétet például ritkábban kell cserélni egy elektromos autón, hiszen ott leginkább „motorfékről” beszélünk. A többlet alkatrészek, anyagok gyártása, kezelése (pl. fáradt olaj) is káros anyag kibocsátással és környezetterheléssel jár. Ezeknek mind-mind hozzá kell tartozniuk az összképhez.

Természetesen lehet törekedni arra, hogy mindenben zéró legyen a káros anyag kibocsátása az emberiségnek, de az a rossz hírünk, hogy a nulla kibocsátáshoz magát a mobilitást kellene elfelejtenünk, és járhatnánk lóval. Sőt mindenkinek saját magának kellene megtermelnie az elfogyasztott élelmiszert, és a saját maga tenyésztett állatok lenyúzott bőréből készítenie a ruházatát. Ne legyünk álszentek, nem hiszem, hogy a többségünk erre vágyna.

Gyere el hozzánk egy kávéra, és vizsgáljuk meg közösen, hogy a Te helyzetedben hogyan lenne optimális beilleszteni a vagyonépítési folyamataidba az elektromobilitást! Az alábbi űrlapon tudsz jelentkezni egy kötelezettségektől és díjaktól mentes konzultációra:

Tedd meg az első lépést itt és most!

[include file=script/avk.txt]
Összegzés
Ökológiai aggályok az elektromos autózás körül?
Bejegyzés címe
Ökológiai aggályok az elektromos autózás körül?
Rövid leírás
Természetesen lehet törekedni arra, hogy mindenben zéró legyen a káros anyag kibocsátása az emberiségnek, de az a rossz hírünk, hogy a nulla kibocsátáshoz magát a mobilitást kellene elfelejtenünk, és járhatnánk lóval.
Közzétette
HozamInfo
2017-08-16T12:17:07+02:002017 augusztus 16.|0 Comments

Leave A Comment