Nyugdíjtervezés – a költségek megrövidítik a nyugdíjunkat

Nyugdíjaskori bevételeinket és megélhetésünket tervezve könnyen elveheti kedvünket a tervezés bonyolultsága és kiszámíthatatlansága. Legszívesebben félretennénk az egész kérdést, hogy azzal foglalkozzunk, amit igazán szeretünk csinálni. Ám a nyugdíjtervezés kötelező feladat, hiszen évtizedekig abból fogunk élni, amit addig megteremtünk magunknak.Ahhoz, hogy megtervezhessük, miből fogunk nyugdíjas korunkban megélni, ismernünk kell, hogy mennyi pénzre lesz szükésgünk. Első lépésben írjuk össze a megélhetésünk költségeit: étel, háztartás, közlekeséd, orvosi költségek, lakhatás, rezsi, stb. Az összeg, amit megkapunk lesz a megélhetésünk költsége. Ez természetesen csak egy becslés, amely idővel változhat, de jó kiindulási alap lehet.

Következő lépésben nézzük meg, hogy ezt az összeget miből fogjuk tudni megteremteni. Vegyük számba az állami nyugdíjat, a meglévő megtakarításainkat, befektetéseinket, nyugdíjpénztári kifizetéseket stb. A cél az, hogy kialakítsunk egy olyan portfóliót, amely biztosítja a szükséges havi fixet. Támpont lehet az az ökölszabály, hogy azt a tőkét, aminek a kamataiból fedezni tudjuk a havi kiadásainkat úgy tudjuk kiszámítani, ha a havi kiadásokat X 150-el szorozzuk. (Pl. 300.000 Ft havi kiadás esetén 45 millió Ft tőkét kell felhalmozni).

Ahhoz, hogy a kiszámíthatatlan jövő ne ejtsen teljesen kétségbe, a nyugdíjtervezés megkezdésekor különítsük el azokat a faktorokat, amelyekre van befolyásunk és tudunk változtatni rajtuk, és azokat, amelyek teljesen az irányításunkon kívül esnek. Nem tudjuk befolyásolni a tőzsdét, az inflációt, a banki kamatokat, az egészségügyi ellátás költségeit vagy a benzinárakat. Fogadjuk el tehát, hogy ezek léteznek, és hatással lesznek a terveinkre, majd lépjünk tovább, és foglalkozzunk azzal, amire van hatásunk.

Két fontos tényezős van, melyekre van hatásunk: a megtakarításaink, befektetéseink

  • költségei és
  • adózása.

A költségekről, pontosabban azok lefaragásának lehetőségeiről folyamatosan kerülnek majd fel bejegyzéseink ide a blogba, és igen hangsúlyosan szerepelnek a soron következő – november 9-én – tartandó klubestünkön is. Itt a befektetési biztosításokat, és azok igen magas költségeit boncolgatjuk. Ha Önnek is van ilyen, vagy tervezte azt, mindenképpen nézze meg a részleteket, és regisztráljon a klubestre, az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

A befektetések adózásáról részletesen beszélünk majd a december 8-i hozamklubban.

2011-11-07T22:12:06+01:002011 november 7.|0 hozzászólás

Hagyj üzenetet