Nyugdíjkérdés letudva akár pár perc alatt!?

„Szívem, ha már úgy is mész feladni a képeslapot, meg befizetni a csekkeket, intézd el a nyugdíjunkat is a postán!” Ön szerint helyes ez a hozzáállás? Vagy helyes egy fogyasztóról ilyet feltételezni? Pedig ezt mutatja az a gyakorlat, amelyet ma folytatnak egyes pénzügyi értékesítési csatornák.

postaladaMinap egy postára vitt utam, feladni az aktuális leveleket. Megszoktam már, hogy sorsjegytől a plüss figuráig mindennel megkínálnak a postáskisasszonyok, sőt lakástakarékpénztári ajánlatokkal vagy kötelező biztosítás kötéssel is bombáztak már ügyintézés közben.

Most viszont a nyugdíjamat szerették volna megoldani, így mutattam egy kis érdeklődést, és megtudtam, hogy bizony voltak képzésen, és hellyel-közzel tisztában is vannak az új – Posta által is kínált – nyugdíjbiztosítási konstrukció érvrendszerével. Persze leginkább az érvrendszer volt teljes, de mentségükre szolgáljon, hogy az ajánlás nem volt túl agresszív, és az első határozott nemleges jelzésre abbamaradt az érvek sorolása.

Mindemellett igencsak aggályosnak tartom ezt az értékesítési módot általában is, de itt különösen. Egy olyan megoldásról, amely akár évtizedekre szól, és nem megfelelően alkalmazva komoly hátrányai is lehetnek, nem igazán szerencsés a levélfeladás és a csekkbefizetés közt kutyafuttában intézni. Véleményünk szerint ez jól mutatja a hazai fogyasztóvédelem hatékonyságának jelenlegi szintjét.

  • Konkrétan milyen felmérést tudnak végezni néhány perc alatt?
  • Tudomására jut-e a fogyasztónak minden kockázata az adott terméknek?
  • Fogja-e tudni a fogyasztó, hogy a rendszeresen befizetett tőkéjét milyen feltételekkel kaphatja vissza a lejárati idő előtt?
  • Tisztában van-e a szerződő, hogy milyen költségek megfizetését vállalja, ha aláírja az ajánlatot?
  • Mennyire lehet egy türelmetlen sor elején megfelelő módon figyelni, és értelmes döntéseket hozni?
  • Tud-e arról az ügyfél, hogy a szerződéskötést követő 30 napon belül minden következmény nélkül visszaléphet, ha meggondolja magát?

… sorolhatnánk a felmerülő kérdéseket.

A Postának a nyugdíj kézbesítésének – jól bevált – gyakorlatán túl nem lenne szabad szerepet vállalnia ebben a történetben…

2014-01-27T12:56:33+01:002014 január 27.|Tags: , , |0 Comments

Leave A Comment