Nyugdíj – katasztrófa?

Írtuk többször, a mai állami nyugdíj leginkább egy pilótajátékra hasonlít, amibe igencsak a végén szállt be az, akinek még hosszabb ideje van a nyugdíjkorhatárig. Azt pedig ugye tudod, hogy mi történik azokkal, akik egy pilótajátékba – még ha nem is jószántukból – nem az elején csatlakoznak: nem kapnak pénzt, sőt a befizetéseik is elvesznek.

Alapjaiban ilyen tehát a rendszer, nem tudsz rajta változtatni. Ráadásul a felszippantott magánnyugdíj-pénztári vagyon „be lett áldozva”. A bő tíz év alatt a munkavállalók által összerakott több mint 3000 milliárd (!) Forintos vagyon pillanatok alatt elfogyott. Folyó kiadások, adósság csökkentés, amit finanszíroztunk belőle. Igaz, hogy az államadósság ennek ellenére nem csökkent számottevően, de valószínűleg e nélkül összeomlás következett volna.

Az persze továbbra is kérdés, hogy miután a vagyon elfogyott, miből lesz nyugdíj?

A nyugdíjak szempontjából még elgondolkodtatóbb kérdőjelek, hogy…

  • A jelenlegi befizetések is a nagy kalapba kerülnek már a magánnyugdíjpénztárak helyett, kvázi adóként, nincs valódi egyéni befizetéshez kötött elszámolás. Mennyire lesz figyelembe vehető – lesz-e rá politikai akarat – az, hogy személy szerint mennyit fizettél be a nyugdíjkasszába hosszú éveken át? Meg fog-e ez mutatkozni a majdani nyugdíjadban?
  • Sikerülhet-e megállítani azt a társadalmi – demográfiai folyamatot, amely miatt egyre több eltartott (főként nyugdíjas) jut egy aktívan dolgozó és járulékot fizető emberre?

Utóbbi kérdés a legnagyobb, gyakorlatilag megoldhatatlan probléma. Az államok eladósodottsága, és a hosszú évtizedek alatt kialakult finanszírozás miatt ma már a nyugdíjak csak és kizárólag a nyugdíjkasszába aktuálisan befolyt összegek erejéig fizethetőek. Magyarul a Te mostani befizetéseidet nem a későbbi nyugdíjadra teszed félre, hanem a jelenlegi nyugdíjasoknak kerül kifizetésre.

A majdani nyugdíjad alapvetően attól függ, hogy a Te nyugdíjas korodban majd mennyi befizetés történik a nyugdíjkasszába, amit majd az akkor aktívan keresők fognak befizetni.

Családbarát politika – megoldás vagy szépségtapasz?

Az elmúlt évek – demográfiai adatokat javítani hivatott – állami intézkedéseinek van látszatja. De számít-e ez bármit is majd, az összképet tekintve? Kérdés, hogy az újonnan felnövő generáció növekedése elegendő lesz-e illetve nem érkezik-e későn a megoldáshoz.

A kibontakozó folyamat dermesztő ugyanis, és sajnos nem is lassan következik be. Egyre kevesebb befizető járulékait kell az egyre népesebb nyugdíjas tábornak elosztani. Az elmúlt évek GDP növekedése (és a demográfiai kilengések miatt minimális nyugdíjas szám csökkenés) tompított mindezen, de kérdéses, hogy mennyire fenntratható a rendszer közép távon, ráadásul ma már az infláció sem elhanyagolható. A legújabb adatok szerint közelítünk az 5%-os hivatalos (!!!) inflációhoz.

Ha távolabbra tekintünk, még elkeserítőbb a helyzet. 2050-re, amikor a jelenlegi 30+ évesek megközelítik, elérik a nyugdíjkorhatárt, elképesztő méreteket ölt ez az aránytalanság:

oregedes

nyugdijTisztán látszik, hogy 2050-re a társadalom nagy része 50-60 év feletti lesz, és alig lesz, aki eltartsa ezt a tömeget, azaz befizetéseivel finanszírozza az ő nyugdíjukat. Konkrétan nagy tömegek – akik nem léptek időben – lesznek rászorulva ingyenkonyhára, szociális segélyre. Jobb esetben tudják kérni saját családjuk segítségét, de mindenképpen elkeserítő helyzetben lesznek.

A fény tehát amit esetleg látni vélsz az alagútban, nem az alagút vége, hanem a „hat húszas” gyorsvonat, ami eszeveszett sebességgel közeledik feléd.

Mit tehetsz, hogy legyen nyugdíjad?

Meg kell teremtened a saját pénzügyi függetlenségedet. Praktikusan ez megtakarítást jelent, hiszen ha nem örököltél jelentős vagyont, csak saját magadra számíthatsz. A szolgáltatók azonban – ahogyan azt százezrek tapasztalták az elmúlt 25-30 évben – nem kényeztették el a megtakarítókat. Ezernyi kötöttséggel és a megtakarítást megcsapoló költséggel kellett szembesülnie annak, aki vagyont akart építeni.

Sokan „menekültek / menekülnek” a nyugdíjbiztosításba, vagy hasonló szuper megoldásba. Az igazság az, hogy ezek a termékek – az említett magas költségek mellett – gyúzsba is kötnek, amelyből nem tudsz szabadulni, illetve ha szabadulsz, csak komoly veszteségel árán teheted meg. Pedig Neked valóban szabad és hatékony megtakarítási formára van szükséged, amellyel akár már néhány éven belül is komoly eredményt érhetsz el, és amely rugalmasan alkalmazkodni tud az élethelyzeted változásaihoz.

Szerezd meg ingyenesen azt az 50 + 30 perces videónkat, amely bemutatja azt az eszközt, amellyel ez a minden szempontból szabad és hatékony vagyonépítés megvalósítható. Nem csak egy termékről van itt szó, hanem egy filozófióról, asszisztenciáról és eszközrendszerről, amely többek közt alkalmas saját nyugdíjad megteremtésére. A részletekért, és a videó ingyenes igényléséért kattints ide >>> 

 

Összegzés
Nyugdíj - katasztrófa?
Bejegyzés címe
Nyugdíj - katasztrófa?
Rövid leírás
2050-re a magyar társadalom nagy része 50-60 év feletti lesz, és alig lesz, aki eltartsa ezt a tömeget, azaz befizetéseivel finanszírozza az ő nyugdíjukat. Felkészültél már erre?
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2020-02-14T13:00:55+01:002020 február 14.|Címkék: , , | Nyugdíj – katasztrófa? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva