Novemberi jelentés

November 13-i párizsi merényletek miatt ez a hónap nem a gazdasági hírekről szólt általában. A 130 áldozatot követelő párizsi merényleteket követően, amelyeket az Iszlám Állam vállalt magára, a francia, az orosz és az amerikai hadsereg fokozta a légicsapásokat Szíriában, amelyek elsősorban a dzsihadistákat célozták. Terrorfenyegetettség lepte el Nyugat-Európát és kiújult a vita migráns krízis kezeléséről.

report1511_2Sok elemző úgy véli, hogy nagyot eshetnek majd a tőzsdék, ha folytatódnak a terrortámadások Európában. A folyamatos terrorfenyegetettség miatt megváltozhatnak a fogyasztási szokások, az emberek visszahúzódnak, esténként inkább otthon maradnak, ahelyett hogy vásárolni, moziba vagy étterembe mennének, ez pedig egész iparágakat veszélyeztet.

A tőzsdék azonban jól bírták a stressz helyzetet és folytatták októberben megkezdett menetelésüket. Az Európában vezető német DAX index például újra meghaladta a 11.000.- pontot, ami a szeptemberi mélypontokhoz képest több, mint 15%-os növekedés.

Ahogy már ebben az évben többször is írtuk, a központi bankok döntései fogják tematizálni a piacokat. Nos úgy tűnik, év végével itt az idő a jegybankok cselekvésére.

Az euró/dollár kurzust nemcsak a közelgő további EKB-lazító lépései nyomasztják, hanem a devizapár másik „lábát” erősítő fejlemények is. A rendkívüli hónap eleji amerikai munkapiaci adatok miatt a Fed már idén decemberben elkezdheti kamatemelési ciklusát. Ez pedig érthetően felértékelési nyomást fejt ki a dollárra. A két nagy jegybank eltérő irányú monetáris politikája kiváló környezetet teremt az euró/dollár további esésére, így már régebb óta egyre több profi befektető, illetve kereskedelmi banki előrejelzés a kurzus paritásig leesését vetítette előre. Legfrissebb előrejelzésükben a Goldman Sachs szakértői újra ezt jelzik, de ennek sebessége eléggé gyors lehet. Előrevetítésük szerint ugyanis még a december eleji EKB-ülés előtt 1,05 körülig leesik az árfolyam, majd azt követően, de még az idei év vége előtt megnézzük az 1,00-ás szintet. A stratégák szerint 12 hónapos távon 0,95-ig esik majd tovább a közös európai fizetőeszköz, azaz a mostani piaci árfolyamhoz képest még bő 11%-os árfolyamesés várható.

Itthon az alkotmánybíróság elmeszelte a Quaestor törvényt, azaz egyenlőre marad a 6 milliós kártérítés. Már akinek jutott, mert sokan még mindig futnak a pénzük után…

Változatlanul „BB plusz” szinten hagyta Magyarország adósosztályzatát a Fitch Ratings novemberi ülésén, így csak 2016-ban számíthatunk a felminősítésekre. A Forint többszöri próbálkozásra sem tudta a 310-es kurzust áttörni.

Az év vége már nagyon közel van, a piacokon lévő jó hangulat további pozitív trendeket fog eredményezni Mikulás-rally formájában, a Forint is erősödhet valamelyest, ezeket a trendeket egyedül csak a terror események veszélyeztetik.

Gödrösy Balázs Regisztrált Pénzügyi Tervező®

Szeretné elkerülni a buktatókat, és nincs ideje, kedve napi szinten befektetéseivel foglalkozni? Jöjjön el egy személyes konzultációra, ismerje meg a hatékony vagyonkezelési módszereket, amellyel kiemelten magas betét- illetve letétbiztosítás mellett gyarapíthatja vagyonát! Ennek első lépése, hogy díjmentesen igényli saját, személyes befektetési politikájának elkészítését, amely irányt mutathat befektetéseivel kapcsolatban. A konzultáción pedig már kezébe adjuk ezt a 10-15 oldalas dokumentumot, és az értelmezésben is segítségére leszünk.

A Befektetési politikáról részleteket, illetve az igénylő űrlapot az ide kattintva megjelenő oldalon találja >>>

2015-11-30T08:12:47+01:002015 november 26.|0 Comments

Leave A Comment