Nem veszik az elektromos autókat? Még.

Ma már a korábban jelzetthez képest is nagyobb teret kap a médiában az elektromobilitás – az elektromos hajtású autók világa. Hetente százával születnek a cikkek. Az elmúlt hetekben feltűntek a „szkeptikus” cikkek is.

Nincs is ezzel semmi baj, hiszen – Descartes után szabadon – mint tudjuk, „Kételkedem, tehát vagyok”. Tényleg sok nyitott kérdés van még az elektromos hajtás, de legfőképp az energiatárolás terén (akkumulátorok) tekintetében ezen a területen. A fent említett kételkedő cikkek hangvétele kárörvendésre enged következtetni. Leginkább arról szólnak, hogy az elektromos autókra adott állami támogatást milyen alacsony számban vették igénybe akár Németországban, akár Magyarországon.

Az adatok alapján akár arra is lehetne következtetni, hogy kiábrándultak az emberek az elektromos autókból, vagy legalább is csak az államok szeretnék a változást, és nincs meg a népakarat. Ezzel szemben az igazság az, hogy igen komolyan fejlődnek az eladások, és csak az ütem tört meg időlegesen. Sokkal prózaibb okai vannak, lehetnek a támogatás-igénybevétellel szembeni érdektelenségnek.

2018-2020 a robbanás (kezdetének) évei

A háttérben – persze megspékelve egy-egy sajtóközleménnyel – minden gyártó erejét megfeszítve fejleszt. Nem csak a kis, még nevenincs gyártók, hanem a nagy autógyárak is. A már bejelentett, azaz megvalósulási, gyártási szakaszba ért fejlesztések szinte kivétel nélkül 2018-2020-ra lesznek valóban elérhetőek a fogyasztóknak.

Nem kis fejlesztési nüanszokról van szó, hanem arról, hogy 1-3 éven belül olyan autók – nem egy típus, hanem szinte valamennyi neves autógyár előáll új modellekkel – lesznek elérhetőek, amelyek a jelenlegi kompromisszumos megoldásokkal szemben, már bárki számára valós alternatívát kínálhatnak a benzin/dízel autókkal szemben.

Természetesen leginkább a hatótáv terén jelentkezik ez. Az általánosnak mondható 120-200km-es tartomány kitolódik 200-600km-re, amely mondjuk az itthoni távolságokra tekintettel már szinte több, mint elég, hiszen így például már belefér egy Budapest-Balaton-Budapest, jobb esetben egy Debrecen-Budapest-Debrecen út is, anélkül, hogy meg kellene állnunk tölteni az autót.

A jelzett szkeptikus cikkekre visszatérve, egy átlagos magánember nem 1-3 évre vásárol autót. Ráadásul az elektromos autóval kacsingató emberek talán még tudatosabbak és kicsit tájékozottabbak is az átlagnál. Nem kell csodálkoznunk azon, hogy nem ugranak bele egy most még kompromisszumos (alacsony hatótáv, viszonylag kis választék) megoldásba, amikor 2 év múlva – remélhetőleg hasonló támogatottsági feltételek mellett – szinte megalkuvást nem igénylő elektromos autóhoz tudnak majd hozzájutni. További érv a kivárás mellett, hogy az egyre inkább kialakuló verseny – és az akkumulátorok folyamatos árcsökkenése – miatt gyaníthatóan az árcédulán szereplő szám is inkább lefelé fog mozdulni.

A fogyasztói kivárás tényét erősítik a közösségi médiában folyó diskurzusok. Sok csoportban jelen vagyunk, és elképesztő mértékű a várakozás, egyre többen vannak, akik már csak az új modellek megjelenésére várnak. Nem csak itthon van ez így, hanem például Németországban is.

Mindezek miatt úgy látjuk, hogy a gyújtózsinór már ég, és a következő évek lesz az az időszak, amikor felrobban a piac, és a rendre felfelé módosított elektromos autó terjedési ütem előrejelzést újra és újra módosítani kell majd, hogy lekövesse a valóságot.

Nem jelenti ez persze azt, hogy nincsenek megoldandó feladatok, hiszen a töltőhálózat sűrűsége (hazánkban inkább egyáltalán a léte), magának a töltés sebességének kérdése, vagy az energiahálózat alkalmassága terén továbbra is megoldandó feladatokat ró a szakemberekre. Ahol azonban tömeges fizetőképes igény keletkezik, ott előbb-utóbb a kínálat is meglesz. Vannak persze emellett olyan hangok is, hogy nem az elektromos autóké, hanem az üzemanyag cellás (hidrogén) hajtású autóké vagy a földgázzal hajtott autóké a jövő. Ezt csak az idő fogja tudni megmondani, de most egyértelműen a tisztán elektromos hajtás látszik a befutónak.

Nem véletlen, hogy a Megtakarításból Milliomos filozófiánk és megoldásrendszerünk egyik fő eleme az elektromobilitás, hiszen közép távon olyan hozampotenciált jelent ez a robbanásszerű fejlődés, amely egyszerűen kihagyhatatlan. Professzionális vagyonkezeléssel, portfóliókezeléssel támogatva ez a piac lehetőséget teremt arra, hogy az átlagot meghaladó mértékben gyarapíthasd vagyonod, legyen szó „csak” néhány milliós megtakarításról, vagy akár komolyabb, százmilliós vagyonról.

Szeretnéd, ha ez a robbanásszerű fejlődést Te is tapasztald vagyonod gyarapodásán? Minden út azzal kezdődik, hogy az emberek leülnek beszélgetni, és megállapítják, hogy egy irányba szeretnének menni. Egy ilyen beszélgetésre invitálunk, amelyen kiderül, hogy Te is azon az úton szeretnél-e járni, amelyet mi járunk. Mindegy, hogy melyik stációnál tartasz a vagyonépítésben, az alábbi űrlapon tudsz jelentkezni egy minden kötelezettségtől (és költségtől) mentes beszélgetésre:

[include file=script/avk.txt]
Összegzés
Szembeszélben nem érdemes... Elektromos autók
Bejegyzés címe
Szembeszélben nem érdemes... Elektromos autók
Rövid leírás
Az elmúlt hetekben feltűntek a "szkeptikus" cikkek is az elektromos autózással kapcsolatban. Kevesen veszik igénybe a támogatást. Miért?
Közzétette
HozamInfo
2017-06-13T08:45:37+02:002017 június 13.|Tags: |3 hozzászólás

3 hozzászólás

 1. Ivanics László 2017-06-15 at 14:22 - Reply

  A kivárásnak az egyik oka valóban a költség lehet.
  Egy elektromos autó árának a fele az akumlátor. Ennek az élettartama 10 évre tehető. felújítási költséga kb. 50%. Azaz évi kb. 250 000 Ft akumlátor költséggel kell számolni. 25000 km/év esetén 10Ft/km az üzemanyag költség, ha a villanyért nem fizetünk. És még a pénzünk is benne áll.

 2. admin 2017-06-15 at 14:27 - Reply

  Valóban, de azt sem szabad elfelejteni, hogy mondjuk egy mai dízel autó motorja – nem az elnyűhetetlen, álló lámpás Mercedes motorja – 150-200ezer km után milyen felújítást igényel. Szóval ott is igencsak kell amortizációval számolni.

 3. Laya 2017-06-16 at 16:25 - Reply

  Meg majd ha elfelejtik azt az üzletpolitikát, hogy direkt debil formájúra tervezik az e-verdákat. Ki a fene venne egy péklapáttal tervezett kocsit több millióért?

Leave A Comment