Nem szabad a mostban ragadnod, ha a jövőbe nézel

Az AT&T elszalasztott egy történelmi lehetőséget. A mobiltelefon piac ura lehetett volna, de rosszul mérték fel a jövőt az 1980-as évek elején. Hasonló szituációban van jelenleg az elektromos autózás, mint a 80-as 90-es években a mobiltelefónia.

Az Index-en jelent meg egy írás a mobiltelefonok elterjedéséről (itt >>), amely szerint az AT&T a 80-as évek elején arra jutott, hogy nem akar a mobiltelefonnal komolyan foglalkozni. Az akkor rendelkezésre álló technológia alapján a mobiltelefon több mint egy kg-os féltégla méretű, fél óra beszélgetési idővel és 6 órányi töltési igényű 4000 dolláros eszköz volt. Az akkori felmérések szerint ez bizony igen keveseket érdekelhet. Erre alapozva hanyagolta jóideig az AT&T a mobiltelefóniára fókuszálást. Ennek megfelelően elszalasztotta a lehetőséget, hogy vezető szerepet foglaljon el a mobiltelefóniában, és csak a piacot követve csatlakozott ehhez a vonulathoz.

A fenti példából is látszik, mennyire félrevezető lehet, ha valaki a jelenből indul ki, és a jelenlegi technológiát változatlannak képzelve próbál következtetéseket levonni a jövőre nézve.

Mit látunk ma az elektromos autók piacán?

  • Leginkább 120-250km hatótávú autók (az elérhetőek közt).
  • 20 éves akkumulátor technológia, a megújulásra csak ígéretek.
  • Gyér lefedettség a töltési lehetőségek terén.
  • Kompromisszum a méret és kényelem terén.
  • Akadozik a gyártás, nincs elérhető mennyiség és választék sem.

Amennyiben csak ezt látjuk meg a jelenlegi helyzetben, egy piaci felmérés valóban azt mutathatja, hogy ilyen feltételekkel a évtizedek múlva lesz csak tapasztalható változás.

Jól mutatja ezt a jelenséget, hogy évről évre meg kell újítani az előrejelzéseket (akkumulátorokkal kapcsolatban a témába vágó bejegyzésünk például itt >>>), mert sokkal gyorsabb a növekedés, mint azt korábban gondolták a szakemberek.

Valamikor 2020 és 2025 közé tehető az a pont, amikor „elszabadul” a növekedési spirál, és robbanásszerű terjedésnek lehetünk majd szemtanúi. Jelenleg két gyártó és egy ország az, ahol az elektromos autók zöme készül, és valódi tömegtermelés folyik. Egyrészt az úttörő Tesla, és a Nissan (a Leaf márka), másrészt Kína, mint ország, ahol leginkább (még) csak a belső piacra gyártanak autókat.

2020-tól azonban egyrészt valószínűleg Kína is túllép saját határain (bár a Volvo felvásárlásával részben ezt már meg is tette), másrészt a nagy európai gyártók is értékelhető választékot, és mennyiséget fognak gyártani elektromos autókból. Az elérhető választék pedig ki tudja majd elégíteni a már most is meglévő – csak az újdonságok és a várható ársökkenés miatt inkább kiváró – keresletet.

Az utakra kerülő új elektromos autók pedig még inkább arra fogják sarkallni az elektromos szolgáltatókat (és benzinkút hálózatokat), hogy bővítsék a töltőoszlopok számát, kapacitását. Az egyre nagyobb töltési lefedettség pedig beindítja az autóvásárlás következő hullámát.

Mindez akkor is be tud következni, ha csupán a jelenleg rendelkezésre álló technológiával számolunk. Magyarul maradnak a lítium alapú akkumulátorok, esetleg csak az általunk sokat emlegetett Lion E-Mobility „Könnyű akkumulátor pakkja”, amely ugyanakkora méretben dupla kapacitást tud biztosítani, ugyanazokkal a lítium cellákkal. Tovább gyorsíthat a folyamaton azonban a tömegtermelés hatására csökkenő akkumulátor ár, illetve ha néhány év múlva, a „kanyarban már látszó” szilárd test akkumulátoroknak, vagy más, ma még nem is ismert technológiáknak is elérkezik az ideje, amelyekkel percek alatt feltölthetőek lesznek az akár 1000km hatótávot is biztosítani tudó akkumulátorok.

Mindezek miatt véleményünk szerint 5-10 év múlva, gyakorlatilag mindenkinél, aki új autó vásárlásban fog gondolkodni, fel fog merülni az, hogy esetleg elektromos autót vásároljon a benzin vagy dízel meghajtással szemben, de jó eséllyel a hybrid autók népszerűsége is alábbhagy a teljesen elektromossal szemben. Ennek megfelelően a Bloomberg is újra módosítani fog azon előrejelzésén, amely szerint 2040-re érünk csak el oda, hogy az újonnan eladott autók 35%-a elektromos lesz. Mindez valószínűleg sokkal hamarabb be fog következni.

Amennyiben Te is szeretnél profitálni az elektromos és önvezető autózás elterjedéséből és a fentiekhez hasonló vállalati fejlesztésekből, szeretettel látunk egy mindenfajta kötelezettségektől és díjaktól mentes konzultációra hozzánk, az alábbi űrlapon:

[include file=script/avk.txt]
Összegzés
Nem szabad a mostban ragadnod, ha a jövőbe nézel
Bejegyzés címe
Nem szabad a mostban ragadnod, ha a jövőbe nézel
Rövid leírás
Félrevezető lehet, ha valaki a jelenből indul ki, és a jelenlegi technológiát változatlannak képzelve próbál következtetéseket levonni a jövőre nézve. Mit látunk ma az elektromos autók piacán?
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2018-12-12T14:29:26+01:002018 december 12.|0 Comments

Leave A Comment