Nem nyilvánvaló, de nem is misztikum – pénzügyi tervezés

A pénzügyekkel valami hasonló a helyzet, mint a focival. Mindenki (szeretné azt hinni, hogy) ért hozzá. A másik véglet, amelyet szintén sokan vallanak, hogy a pénzügyek valami rettentő bonyolult és misztikus dolog, amelyet úgysem tud megtanulni.

Ahogy az általában lenni szokott, egyik véglet sem fedi a valóságot, és a középút rejti a megfelelő hozzáállást. Nem szabad önhitten hozzáállnia, mindig lehet és kell is tanulnia róla, és nem kell félnie sem tőle, elég józanul gondolkodni, hogy átlássa a lényeget.

Egy biztos, nem teheti meg azt, hogy kizárja az életéből. Ma már olyan szinten függ minden a pénztől – és annak megfelelő kezelésétől – az egész életünk, hogy az követi el a legnagyobb hibát, aki azt mondja, hogy „én ezzel nem tudok/akarok foglalkozni”. A tagadással ugyanis gyakorlatilag nemhogy eszközként fogja használni a pénzt, hanem kiszolgáltatottja lesz a pénznek.

Sok mindent tud(hat) a pénzről, de ezek általában innen-onnan összeszedett, tapasztalások leginkább. Sajnos csak egy-egy halovány kezdeményezésről hallani még azzal kapcsolatban, hogy már az iskolában is szó legyen erről. Mindenesetre könnyű belátnia, hogy ugyanúgy, mint az ipar vagy az építészet, a pénzügyek is valahol a számok világa, emiatt ezekhez hasonlóan a pénzügyeket is célszerű a tervezéssel kezdenie, hiszen egy autó vagy egy ház összerakása sem azzal kezdődik, hogy elkezd egy acéllapot kalapálni, vagy téglákat ötletszerűen egymásra rakni.

replanningAz is nyilvánvaló azonban, hogy a pénzügyek nem egy statikus, egyszeri tervezést igénylő terület. Ebben sokkal inkább hasonlít az autós navigációs rendszerre. Itt is alkalmazkodni kell a folyamatos változáshoz, és indulhat az „újratervezés”. Alapvetően változhat a cél, változhatnak a körülmények, amelyek szükségessé teszik azt, hogy átértékelje és aktualizálja a tervét.

Megkülönböztethetünk…

  • Rövid távú terveket (legfeljebb 1. év): Ez leginkább a Cash-flow optimalizálásról szól, vagyis annak megtervezéséről, hogy biztosak lehessünk abban, hogy a felmerülő költségeket lesz miből kifizetnünk.
  • Közép távú terv (legfeljebb 3. év): Nagyobb értékű ingóság megszerzése, gépjárműbeszerzés, tanulmányok finanszírozása stb.
  • Hosszú távú terv (legfeljebb 5. év): Ingatlanfinanszírozás, Vállalkozás indításának finanszírozása.
  • Pénzügyi életpálya terv: Vagyongyarapítás, Tőkefelépítés, Nyugdíjalap képzés
  • Befektetések tervezése: Befektetési Politika

Egyes elemeket – leginkább a rövid és középtávú tervezést – némi segítséggel önmaga is meg tudja oldani. Ehhez tudjuk segítségként ajánlani ingyenes klubestjeinket illetve a „Pénzügyi tervezés gyakorlata” tréningünket. A hosszabb távú illetve nyugdíjalap felépítéssel, illetve befektetésekkel kapcsolatos tervezést célszerű szakemberrel egyeztetni, megbeszélni, mert itt a legkönnyebb „mellé nyúlni”, ráadásul egy-egy későn észrevett hibát már nem, vagy csak komoly veszteségek mellett tud csak korrigálni.

Lényeg tehát, ne higgye, hogy mindent tud, és ne is féljen tőle! Jöjjön el következő, pénzügyi tervezéssel foglalkozó klubestünkre, és tegye meg az első lépést, hogy valóban foglalkozzon pénzügyeivel. Az ingyenes rendezvény részleteit, és regisztrációs lehetőséget az ide kattintva megjelenő oldalon talál >>>

Tanulja meg a fortélyokat, legyen a saját céljaihoz vezető út megtervezője! Jelentkezzen tréningünkre, ahol gyakorlati tudással, ismeretekkel lesz gazdagabb, ráadásul a tréning mellé adott ajándékokkal jóval többet is kap, mint amennyibe a tréning kerül. A tréning részleteit, és jelentkezési lehetőséget az ide kattintva megjelenő oldalon talál >>>

 

2018-07-04T11:01:38+02:002016 szeptember 14.|Tags: , , , , |0 Comments

Leave A Comment