Nem legyinthetünk a pénzügyekre

„Á, én nem értek a pénzügyekhez!” Gyakran hangoztatjuk ezt a mondatot, bele sem gondolunk, mennyire abszurd a kijelentés – olyan, mintha azt mondanánk, hogy nem értünk ahhoz, hogyan kell felszállni egy villamosra. Tulajdonképpen ilyenkor azt is kijelentjük,  hogy lemondunk arról, hogy urai legyünk a saját életünknek. Dr. Dietz Gusztávnéval, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Budapesti Szervezetének elnökével arról beszélgettünk, miért fontos, hogy igenis értsünk a pénzügyekhez.

– Minden nap döntenünk kell arról, mire költsünk, hogyan takarékoskodhatunk, és bizony ezek is pénzügyi döntések – mondja a szakértő, akinek előadását ÉbreszTőke konferenciánk résztvevői is meghallgathatták. – Az sem mindegy, hogy a meglévő pénzünket kamatoztatjuk-e, vagy hagyjuk apadni. Ezek mind olyan kérdések, amelyek befolyásolják az anyagi helyzetünket, és ezekben szinte minden nap döntéseket kell hoznunk. Éppen ezért nagyon fontos, hogy  képezzük magunkat ezen a területen.

Dr. Dietz Gusztávné

Mivel a pénzügyi szolgáltatásoknak bonyolult szabályai vannak, mindenek előtt az alapfogalmakkal kell tisztában lennünk. Gyakran tapasztalom, hogy még azok az emberek sem ismerik ki magukat ebben, akiknek magas fokú iskolai végzettségük van, de más szakterületen. A közelmúltban például egyesületünkhöz fordult segítségért egy egyetemi végzettséggel rendelkező férfi, aki belépett egy fogyasztói csoportba. Azt mondta, sosem gondolta, hogy őt valaki be tudja csapni, sajnos mégis így történt. Neki is azt mondtam, hogy nem kell ezért rosszul éreznie magát, hiszen természetes, hogy aki nem közgazdasági területtel foglalkozik nap mint nap, annak tájékozódnia kell, mielőtt ilyen döntéseket hozna. Aki úgy érzi, hogy egyedül nem boldogul, legalább keressen egy, a szakterülettel rendelkező érdekvédelmi szervezetet, mint az OFE, mielőtt döntene.

Természetesen az alapműveltség megszerzése csak az első lépés, továbbra is meg kell őriznie mindenkinek a tájékozódási készségét, a kíváncsiságát. Egy-egy szolgáltatás kapcsán mindenképpen több ajánlatot meg kell vizsgálni alaposan, és ezek összevetése után kell dönteni.

– Gyakran előfordul, hogy telefonon keresnek bennünket ajánlatokkal. Ilyenkor mi a teendő?

– Érdemes szem előtt tartani, hogy a pénzügyi szolgáltatások minden fontos mozzanata írásbeliséggel jár. A szóbeli ügyintézés mindig félreértésekre ad okot, és nem biztos, hogy vita esetén később tudom bizonyítani az igazamat, a történteket. Meghallgathatjuk az előzetes tájékoztatást telefonon, de lehetőleg találkozzunk személyesen is az ajánlat ismertetőjével, és ragaszkodni kell ahhoz, hogy dokumentálják azokat a történéseket, amelyekről én az életemet befolyásoló döntéseket hoztam. Ha erre a szolgáltató nem hajlandó, akkor inkább álljunk el a szerződéstől.

– Sokan azért sem akarnak pénzügyi kérdésekkel foglalkozni, mert a legtöbb kockázattal jár…

– Egy-egy döntés előtt a saját kockázatvállalási képességeinket is fel kell mérnünk. Tudomásul kell venni, hogy a legtöbb pénzügyi szolgáltatásnak van valamilyen kockázata. Vagy az, hogy veszíthetek vele, vagy az, hogy nem nyerhetek annyit, mint amennyit szeretnék, vagy az, hogy rosszul számoltam ki a lehetőségeimet, és nem jönnek be a számításaim, pedig azokra alapoztam.

Vannak emberek, akik elveszíthetnek nagyobb összeget, de nem rendülnek meg bele, és vannak emberek, akik egy forintot sem tudnak elveszíteni, sosem tudják elengedni a problémát. Ezt józanul végig lehet gondolni, és a kínálatból olyan befektetési lehetőséget kell választani, amelynek a kockázatát el tudom viselni. Már ezért sem legyinthetünk, amikor a saját pénzügyeinkről van szó.

Bródi Emília

4 hozzászólás

 1. vajda emese 2011-07-11 at 17:02 - Reply

  szeretném tudni, hogy tényleg van-e a tőzsdén carbon credit pont? mostanában ilyent áruló MLM rendszerbe akarnak beszervezni!
  Válaszukat előre is köszönöm.V. Emese

  • A Jóakaró 2012-01-31 at 17:51 - Reply

   Nincs, jobb, ha tudja. Ha nincs kidobni való pénze, ne szálljon be. Nem a tőzsde, hanem ő maguk alakítják az árfolyamát.
   Sajnálom, ha rossz hírt kellett közölnöm.

   • a 2012-09-05 at 08:45 - Reply

    Jó gyorsan lereagálták…

    • Smak Kornél 2012-09-05 at 20:45 - Reply

     Kedves „a”!

     Időben le lett reagálva, de nem itt.
     A jóakaró válasza pedig, nem az admin-é.
     Általában a blog bejegyzésekhez fűződő kommentekre, megpróbálunk időben, és érdemben reagálni.

     Üdv. SK

Leave A Comment