Nem leányálom ma Magyarországon a vagyonépítés?

Nem csodálkozunk, ha Te is ezen az állásponton vagy. Ráadásul pont a támogatott öngondoskodási eszközök körül tapasztalhatsz anomáliákat, pedig ezeknek kellene a leginkább ügyfélbarátnak lenniük.

Sajnos az elmúlt 20-30 év az öngondoskodás, megtakarítás és általánosságban a pénzügyek terén csalódást okozott sokak számára. A slendriánnak tűnő pénzügyi felügyelet mellett kialakult botrányokon túl, a „hagyományos” megtakarítási fronton sincs minden rendben.

A mindenkori kormányzat ebben az időszakban – már csak az egyre kevésbé finanszírozható nyugdíjrendszer miatt is – igyekezte ösztönözni a lakosságot a megtakarításra. Ezzel nincs is különösebb probléma, hiszen valóban kardinális kérdés, hogy jövedelmünk egy részét félretegyük. A megvalósítás azonban eléggé kaotikusra sikeredett. Egyszerű állampolgárként az ember csak kapkodhatta a fejét, és sokszor döntenie kellett valós tudás és információ nélkül, hol pedig szinte választási lehetőséget sem hagytak neki. Emellett olybá tűnik, mintha beépítettek volna olyan tényezőket, amelyek összességében „megspórolják” a támogatás egy részét az állam számára, természetesen az öngondoskodó kárára.

Utóbbira eklatáns példa a legújabbnak számító támogatott „nyugdíjmegoldás”, a unit linked biztosításra épülő nyugdíjbiztosítás. 2016 év végéig már 194ezer ilyen szerződést kötöttek. Az általában rendkívül költséges konstrukció szinte egyetlen fontos előnyét képezi az a 20%-os (legfeljebb 130ezer Ft) adójóváírás, amelyet elvileg a megtakarító számláján minden évben jóváírnak. Pontosabban jóváírják akkor, ha ezt az adóbevallásban kéri. A figyelmetlenségnek pedig ára van, hiszen az igénylés elmulasztásával a támogatás marad az államnál.

A legfrissebb adatok alapján a jogosultak egyharmada – 65-70ezer szerződő – elmulasztotta igényelni ezt, így spóroltak az államnak 5-7milliárdot. Kérdés, hogy miért így lett kitalálva a rendszer? Biztosak lehetünk benne, hogy mindig is lesznek figyelmetlenek, és ha nem is a szerződők harmada, de 5-15% biztosan elfelejti majd az igénylést.

A másik nyugdíjmegoldás, a nyugdíjpénztárak körül sem volt zavartalan az élet. Első körben kikiáltották a magánnyugdíjpénztárakat „a megoldás”-nak. Ezt követően rájöttek, hogy mégsem az, és a reálhozamok kifizetésének ígéretével átléptették az embereket az állami nyugdíjrendszerbe. Sokan örültek ekkor, hiszen megvehették az épp szükséges mosógépet, netán egy újabb TV-t. Évekkel később azonban kiderült, hogy azok jártak jól, akik maradtak a magánnyugdíjnál, hiszen ezek a pénztárak akár 50-60% hozamot is elértek az elmúlt 6 évben.

Így leírva látszik igazán, hogy milyen káoszt okozhatnak a szabályzók, amely mind-mind az egyébként támogatni hivatott megtakarítókat sújtották. Ebben a bohózatban csak az a szomorú, hogy nincs kedvünk nevetni, mert súlyos százezrekkel, akár milliókkal rövidülhettek meg nagyon sokan.

Sajnos azt kell mondanunk, hogy az állami szabályzók, és a 40-50 oldalas szerződésekben rögzített „extra szolgáltatások” bizony érdekeket szolgálnak, de nem a megtakarító érdekeit. A hosszú távú megtakarítás pedig önmagában, mindenféle támogatás nélkül is életképes tud lenni, és megoldás a nyugdíjkérdésre (is). Főleg ha nincs államilag túlszabályozva, és nincsenek a nyakába öntve fölösleges, marketingszagú, „extrának mondott” szolgáltatások és költségek.

Klubestünkön részletesen megmutatjuk a „tiszta megtakarítás” erejét, amelynek segítségével rendszeres megtakarítóból kisbefektetővé, illetve kisbefektetőből pénzügyileg szabad, akár kizárólag a befektetéseiből megélni képes emberré válhatsz. Ezen túl megmutatjuk azokat az új irányokat is, amelyekből a jövő sikersztorijai lehetnek. Nézd meg a részleteket, és regisztrálj az ingyenes rendezvényre az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

Összegzés
Nem leányálom ma Magyarországon a vagyonépítés?
Bejegyzés címe
Nem leányálom ma Magyarországon a vagyonépítés?
Rövid leírás
Sajnos az elmúlt 20-30 év az öngondoskodás, megtakarítás és általánosságban a pénzügyek terén csalódást okozott sokak számára. A slendriánnak tűnő pénzügyi felügyelet mellett kialakult botrányokon túl, a "hagyományos" megtakarítási fronton sincs minden rendben.
Közzétette
HozamInfo
2018-07-04T10:41:35+02:002017 május 16.|Címkék: , , , |0 hozzászólás

Hagyj üzenetet