Revolúció az internetvilágban, a virtualizáció térnyerése – Nem is gondolnád mi mindenért fizet a nép a neten

Nem az a kérdés, hogy mi mindenért fognak fizetni, hanem hogy miért fizetnek már most is az internetlakó polgárok. Arra sem vonatkozik a kérdés, hogy mit vásárolsz az „interneten keresztül”, hiszen erre már komoly statisztikák vannak, ebből lett az Alibaba és az Amazon gazdagsága.

Első körben természetesen a hagyományos kereskedelem kerül(t) fel a netre. 2020-ban már 813 millárd dollárt (az előző évhez képest 42% növekedést produkálva) hasított ki a hagyományos kereskedelmi szegmesből. Az előrejelzések szerint 2022-re ez a szám meghaladja az 1000 milliárdot. Az Amazon.com konkrétan a 2020-as évben a ruházati kereskedelem legnagyobb szereplője lett az amerikai piacon, megelőzve a Walmart óriáslánc értékesítési számait.

A hagyományos kereskedelem „internetülése” tehát természetes. Amiről most beszélünk az, hogy mennyit fizetnek jelenleg is az emberek az internetes lét komfortosabbá, hatékonyabbá tételéért, vagy csak azért, mert praktikusnak tűnik, esetleg csak szórakozásból, netán önmegvalósítás céljából.

Az új üzleti modell egyik alapja: Mikrotranzakciók

A FinTech szektor által fejlesztett új pénzügyi szolgáltatások a 2000-es évektől immár lehetővé tették az alacsony értékű vásárlások, tranzakciók végrehajtását. Magyarul akár 100-200 forint kifizetése és azonnali könyvelése sem okoz már gondot a pénzrendszernek. Az adta meg első körben a számítógépes játékok, majd az internet egész világa számára az új üzleti modell bevezetését. Ez az úgynevezett „alkalmazáson belüli vásárlás„, amelyet – mint jogi kategória – mára szinte minden, a telefonodra telepített alkalmazás első dolga elfogadtatni veled.

A videojátékok elsődleges üzleti modellje ez. Nem csak a játéknak van egy ára, hanem a játékon belül a gyorsabb előmenetelt, magasabb szintet vagy egyszerűencsak egy menőbb kinézetet vásárolhatsz magadnak.

A játékok nem csak a hagyományos interneten keresztüli tartalomszolgáltatók (Netflix, HBO GO és társaik) bevételeit verték meg toronymagasan, de önmagában az Egyesült Államokban termelődött online játékok révén elért árbevétel magasabb volt, mint a világ összes mozijának bevétele.

Elfogadottá, természetessé vált fizetni a tartalomért, szolgáltatásért

Míg néhány éve minden arról szólt, hogy ki hogyan tölti le ingyen a filmeket, töri fel a programokat, jelenleg árnyaltabb a kép. Sokan mozognak az árnyékban, de egyre többen választják a ma már valódi szolgáltatást és kínálatot biztosító a streaming szolgáltatókat. Relatíve rendkívül hosszú időbe telt, de egyre inkább elfogadottá vált egy-egy magazin, heti- vagy napilap online előfizetése is.

A következő lépés: teljes virtualizáció

A pandémia – és az ezzel járó kényszerintézkedések – katalizátorként hatott az egész folyamatra.  Elkerülhetetlen a social media teljes átalakulása is, a virtuális valóságot használó játékok mintájára, de itt nem a játék, hanem az ember és az emberi kapcsolatok kerülnek át a virtuális térbe.

Elmennél kedvenced, David Guetta következő élő show-jára ismerőseiddel? Semmi gond, a zenei producer beszkenneli magát (ahogy az alábbi videóban látod), majd megtartja élő koncertjét, amelyre jegyet tudtok venni. Ha Te is virtualizálódsz, és saját avataroddal veszel részt a VR party-n, tudsz venni 5000Ft-ért a Gucci által kreált és értékesített cipőt az avatarodnak, így az ismerőseid meg fognak pukkadni az irigységtől a koncerten.

Ez csak egy példa a virtualizációra, és arra, hogy mire is tudsz/fogsz költeni a jövőben. Akkor fogod leginkább megérteni, amikor már számodra is fontos területre ért a virtualizáció, és akár a NAV-hoz beadandó nyomtatványt már az avatarod adja át a NAV avatarjanak, miközben Te épp a Balatonon vitorlázol.

Hogy mindez jó-e nekünk, mint embereknek? A teljes elidegenedéshez vezet, vagy épp ellenkezőleg, segít a kapcsolatok építésében, megtartásában? Befektetői szempontból lényegtelen, mert mindez egyszerűen csupán meg fog történni. A kérdés csak az, hogy részt veszel a dolgok alakításában, vagy majd a dolgok alakítják az életedet. A fentiek megvilágítják, hogy van már működő üzleti modell, amely működtetni tudja a virtuális valóságot. A legfontosabb kérdés pedig az, hogy Te hogyan tudsz odaférkőzni a Valóság 2.0-hoz, hogy ebben a forradalomban ne csak felhasználóként vegyél részt.

Mindezekre a kérdésekre adunk választ szeptember 22-én a Gerbeaud Kévéházban exluzív IPOguru rendezvényünkön. Nézd meg a részleteket, és regisztrálj a rendezvényre az ide vagy az alábbi képre kattintva megjelenő oldalon >>>

2021-09-12T15:23:22+02:002021 szeptember 12.|Címkék: , , , , |0 hozzászólás

Hagyj üzenetet