Nem biztos, hogy félned kell a részvényektől

Ökölszabályként kezeli mindenki, és a szabályzók is jogosan támasztják alá, hogy a részvények a leginkább kockázatos eszközosztálya a befektetések világának. De valóban csak a szerencselovagok befektetése a részvény?

Természetesen minden eszközosztálynak – a készpénznek is – megvan a maga szerepe a befektetések közt. Hellyel közzel megkerülhetetlen, hogy egy megfelelően kialakított portfólió mindegyikből tartalmazzon valamennyit. Ez a blogbejegyzés tehát nem más eszközosztályok „ellen” szól, csupán azt próbálja megmutatni, hogy a részvényeknek – a helyükön kezelve – mennyire fontos szerepet töltenek be az egészséges pénzügyekben.

Ahogyan alapvetően maga az élet is kockázatos, igazából nincs olyan befektetés, aminek ne lenne kockázata. Sőt a „nem befektetésnek” is megvan a maga kockázata. Utóbbi kockázata is sokféle lehet. Ha otthon tartod a pénzed, ellophatják, eléghet, elázhat stb. Emellett ott az infláció kockázata, ami akár hirtelen is megnövekedhet. Ha bankban tartod a pénzed, van ugyan rá garancia, de csak részlegesen – általában 100ezer EUR-ig. Hiszen minden garancia annyit ér, mint amennyit maga a garantőr. Azért láttunk már bankot/pénzintlzetet csődben, ugye? A bankbetétek esetén is további kockázat az infláció. Elég ha a jelenlegi, hivatalosan 3% (a valós adat kérdéses) inflációt veted össze a betétek kamataival.

Miért „kell” a részvény?

részvényt, mint eszközt, alapvetőn arra találták ki, hogy egyszerűbb és szabályozott formában történhessen a vállalatfinanszírozás. Lefektetett játékszabályok, jogosultságok mentén szerezhet ennek révén bárki résztulajdont egy cégben. A cég pedig használni tudja a részvények jegyzése révén befolyt tőkét a fejlesztések, a növekedés fianszírozására. A tőzsde pedig ezen résztulajdonok – szintén jól szabályozott – piactere, ahol a részvények gazdát cserélhetnek.

Ki ne emlékezne arra, hogy anno milyen sorbanállás volt a MOL részvények jegyzése során, vagy a Facebook tőzsdére menetele mekkora eseménynek számított. Gyakorlatilag arról van szó a részvényjegyzések kapcsán, hogy nem a tőzsdén vásárolsz más befektetőktől részvényt, hanem közvetlenül a vállalatba fektetsz be, tőle vásárolsz részvényt, ezzel tőkéhez juttatva a céget, hogy végre tudja hajtani növekedési terveit.

Hasonló ez ahhoz, mint ahogyan a manapság trendi startup-ok gyűjtenek tőkét. Annyi a különbség, hogy a startup-ok esetében nagyrészt még csupán álmok – jobb esetben egy-egy prototípus – az, amit látsz, és ez alapján kell(ene) befektetned, ráadásul ott sokszor még szó sincs tőzsdéről, csupán beszállsz egy privát vállalkozásba, amiből vagy lesz valami 5-10 év múlva, vagy nem. Valójában olyan, mintha saját vállalkozást indítanál, de úgy, hogy nem igazán vagy ráhatással a dolog kimenetelére.

Ezzel szembern az IPO-k (elsődleges tőzsdei részvénykibocsátás, vagyis az a folyamat, amelynek révén a cég tőzsdére megy) vagy Private Placemenet-ek (már tőzsdén lévő cégek zárt körű részvénykibocsátása) esetén olyan cégekben vásárolhatsz résztulajdont, amelyek saját területükön már bizonyítottak, vagyis jelenleg is prosperáló vállalatok, ráadásul jelen vannak (IPO esetén épp jelenleg kerülnek oda) valamely tőzsdén, magyarul van likviditásuk, bármikor el tudod adni a részvényeidet. A tőzsdei jelenlét abban is segít, hogy sokkal transzparensebb a vállalat, mint egy privát cég, hiszen közzétételi kötelezettségei vannak, tisztán látszik az eredményesség, és könnyebben megítélhető az, hogy a számodra is megfelelő irányba halad a cég.

Mindemellett az egyedi részvényjegyzések – a startup-okhoz hasonlóan – igen komoly hozamlehetőséget hordoznak, hiszen minden további nélkül lehetőséged van akár a befektetett tőke többszörözésére is, a startup finanszírozásnál sokkal kisebb kockázattal.

Részvény stratégia

Van olyan részvény befektetési stratégia, amely nem elsősorban a tőzsdei kereskedésre és még csak nem is az osztalékok kasszírozására épít. Sokkal inkább hasonlít a startup finanszírozásra, de mégsem kell úgy éreznie magát a befektetőnek, hogy fantaszták légváraiba önti a pénzét.

Egyenként a részvények természetesen a legmagasabb kockázati besorolással rendelkeznek, de külön részvény-portfólióba rendezve, kellő számú elemre porlasztva lehet elhelyezni a tőkét és ezzel csökkenteni a kockázatot. A kockázat elviselhető szintre csökkentésének másik faktora az időtáv. Minél nagyobb időtávot adsz egy részvényportfóliónak, annál valószínűbb, hogy hozni tudja a tőle elvárt hozamszintet. Ahogy a mellékelt ábrán is látható, 10 éves távlatban – egy jól diverzifikált portfólió – várható eredmény-kilengése már sokkal kisebb, mint 1-3 éves időtávon.

Kulcskérdések: Hol, milyen részvénybe?

Értelemszerűen portfólióban célszerű gondolkodnod, vagyis az egyedi részvényjegyzések esetén is diverzifikálnod érdemes, hogy a kockázatokat porlasztani tudd. Ahogyan minden befektetési stratégiánál, az egyedi részvényjegyzéseknél is klulcsfontosságú tehát az előkészítő fázis, vagyis azon befektetési célpontok meghatározása, amelyek egyáltalán a figyelmedre érdemesek. Ehhez arra van szükséged, hogy az ezrével a tőkédre váró, részvényeket kibocsátó cégek kölzül csak azok kerüljenek eléd, amelyek…

 • termékük vagy szolgáltatásuk előremutató, terveik innovatívak, vár rájuk a piac.
 • olyan üzleti modellel rendelkeznek, amely jó eséllyel sikerre tudja vinni a vállalkozást.
 • pénzügyi adataik alapján stabil lábakon állnak és nem “szórják a pénzt”.
 • az a terület, amelyben tevékenykednek, része olyan trendszerűen növekedő iparágnak, amely a következő években, évtizedekben kimagasló eredményeket hozhat.
 • a menedzsment alkalmas arra, hogy megvalósítsa a cég látványos terveit.

IPOguru – vagyonépítési szemlélet

Az a tudásanyag, stratégia, eszköztár és az a közösség, amelyet az IPO-k és Private Placementek, azaz zárt körű részvényjegyzések kapcsán építünk, az IPOguru nevet kapta. Ahogyan megszokhattad tőlünk a megtakarítások és a hagyományos portfóliókezelés, vagyonlkezelés esetében, természetesen az IPOguru sem csak a magyar piacon dolgozik.

Amit az IPOguru adhat számodra:

Közösség, ahol tapasztalatokat tudsz cserélni más befektetőkkel akár online, akár a rendezvényeken.

 • Egyre bővülő online elérhető tudásanyag.
 • Networkingelni tudsz, amely új üzleteket, ügyfeleket eredményezhet, ha céged van vagy vállalkozol.
 • Színvonalas rendezvényeken hallgathatsz hasznos előadásokat.
 • Igény esetén elkészülhet pénzügyi életterved vagy személyre szóló befektetési politikád.
 • A színvonalas rendezvények elengedhetetlen kelléke a finom falatok és a nemes borok.
 • És a legfontosabb, a rendezvényeken olyan – jogi átvilágításon átesett – vállalatokkal ismerkedhetsz meg, amelyek tőzsdére készülnek, vagy már ott is vannak, és akár közvetlen ajánlatot is tehetnek a rendezvényen részt vevő zárt befektetői körnek.

Érdekelnek az egyedi részvényjegyzési sztorik? Gyere el november 14-én az IPOguru őszi utolsó estjére! Részletek és jelenleg még ingyenes regisztráció az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

Összegzés
Nem biztos, hogy félned kell a részvényektől
Bejegyzés címe
Nem biztos, hogy félned kell a részvényektől
Rövid leírás
A részvényt, mint eszközt, alapvetőn arra találták ki, hogy egyszerűbb és szabályozott formában történhessen a vállalatfinanszírozás. De valóban csak a szerencselovagok befektetése a részvény?
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2019-11-11T11:39:05+01:002019 november 11.|Tags: , , |0 Comments

Leave A Comment