Neked kijön a matek? Ha nem, lépned kell!

A megtakarításokkal, befektetésekkel kapcsolatban – abszolut jogosan – beszélünk lélektanról, bizalomról, hitről, vagyis az emberi oldalról. Mindemellett, tekintettel arra, hogy a számok meghatározóak ezen a területen, nem hagyható ki az, hogy a befektetői matek rendben legyen.

Nem egyszerű ma már a befektetések világa, de lényegét tekintve a matek csak matek. Amit pedig józan paraszti ésszel nem tudsz megfejteni, netán még szakértői segítséggel sem, attól célszerű tartózkodnod. Ha valami nagyon bonyolult, akkor abban jó eséllyel rejtett kockázatok sorával kell számolnod, és ha még át sem látod, borítékolható a negatív végeredmény.

Természetesen azt is célszerű tisztázni a matekozás előtt, hogy…

Mi a célod?

  • Nincs még meg a megfelelő méretű vagyonod, ezért növekedned kell.
  • Sikeresen elérted a számodra szükséges vagyonméretet, és az érték megőrzése a célod.

Eltérő ugyanis a két cél esetén az értékelés a hozam tekintetében, és az időtávhoz is másként kell hozzáállnod a cél függvényében. Az időtáv kitolása egyébként a legtöbb esetben növeli a stabilitást és az eredményességet is, függetlenül a céltól.

Értelemszerűen mindenkinél egy kicsit más lesz a matek, így nem lehet uniformizálni azt, de a fő szabály szerint…

A hozamnak (kamat / osztalék / árfolyamnyereség) nagyobbnak kell lennie a vagyont erodáló tényezők (befektetési költségek / infláció / deviza leértékelődés) összesített adatainál.

Egy dolog már az elején nyilvánvaló: a kereskedelmi bankok “nem arra valók”, hogy a napi likviditáshoz szükséges pénzen túl megtakarításaidat, befektetéseidet ott tartsd. Önmagában az infláció többszöröse lehet a banktól kapott kamatoknak. Hasonló ok miatt közép távtól kezdve az állampapírok vásárlóértéke is csökken, így általánosságban kijelenthető, hogy önmagukban nem valók sem vagyongyarapításra, sem értékmegőrzésre. Egy portfólióban természetesen van helyük, rövid távon a készpénzt részben helyettesíthetik, előseggíthetik a stabilitást.

A hosszú távra berendezkedő befektetési- illetve nyugdíjbiztosítások sok esetben próbálnak érvelni a matekkal, de olyan bonyolult szerkezetű pénzügyi termékekről van szó, amelyek óhatatlanul elfedik a költségek jó részét. Emellett rendkívül kötött konstrukciók, így nyugdíj előtti hozzáférés nem, vagy csak jelentős veszteségek árán lehetséges. Ez utóbbi kitétel az önkéntes nyugdíjpénztárakra is igaz, továbbá az elért hozamok is vegyes képet mutathatnak, főleg az általuk sokszor használt elavult pénzügyi termékek miatt.

Az általad használt megtakarításoknál, befektetéseknél kijön a matek?

Nálunk így nézett ki az elmúlt években létrehozott stratégiánk profitja:

  • 2019: 30% eredmény
  • 2020: 6,5% eredmény (a pandémia ellenére)
  • 2021 Q1-Q3: 12,5% eredmény (a pandémia ellenére)
  • A portfólió 10 évre visszatekintő átlagos éves, súlyozott eredménye közel 12%

Mindez kiemelkedő biztonságú, nyugat-euróopai privátbanki környezetben. A befektetések mellett a havi prémium megtakarítási tervünk sem szégyenkezhet, hasonló eredményeket produkált.

A megoldásokat mutatjuk be – a matekkal együtt – következő webináriumunkon. Nézd meg a részleteket és regisztrálj az ingyenes online eseményre, az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

2021-11-19T13:43:25+01:002021 november 19.|Tags: , , |0 Comments

Leave A Comment