Néhány év múlva Te is áramtermelő leszel?

Egyszerű városlakó fogyasztóként nem igazán észlelhető az a folyamat, ami a világban zajlik energia fronton. Csupán bedugod az épp használt készülékedet a konnektorba, és működik. A forradalom (még) leginkább a termelői oldalon és a hálózatokban zajlik.

Egyszerre mindjárt két nagyon fontos folyamat zajlik a szektorban. A megújuló energiák használatának térnyerése és a decentralizáció, vagyis az, hogy a felhasznált áram termelése kisebb egységekben, de sokkal több helyen, a fogyasztóhoz közelebb történik. Konkrétan ez azt jelenti, hogy egyre több településnek lehet saját – megújuló energiára épülő – mini erőműve, de egész addig mehet a folyamat, hogy te magad is energiatermelőként lépsz fel, megtermeled a saját fogyasztásod, és a felesleget a hálózatra táplálod. Magyarországon sajnos mindez még gyerekcipőben jár, és a centralizált energiatermelést erősíti Paks II. is, de jó eséllyel a fosszilis energiahordozókkal szemben itthon is egyre nagyobb teret kaphatnak a megújulók. Korábbi bejegyzésünk a témában >>>. Az okos energia hálózat (smart grid) innovációjára – amelyet az áramszolgáltatók is felkarolnak – világszerte, de már magyarországon is rengeteg példát lehet találni.

Az Unióban 2017-ben, az EUROSTAT adatai alapján már igen jelentős részt hasított ki ez a terület. A megaberuházásokat igénylő és a természeti adottságoktól is jelentősen függű vízenergia mellett – ahogy a mellékelt ábrából is kitűnik – három jelentős energiaforrás van jelen. A szél, a nap, és a biomassza.

Leginkább a szén szerepének csökkenése figyelhető meg az elmúlt években, ami abból a szempontból kifejezetten örvendetes, hogy a legnagyobb környezetszennyezést az energiatermelés kapcsán ennek köszönhetjük. Úgy tűnik, először itt vehetik át a stafétát a megújulók, amelyek 2017-ben már több energiát termeltek, mint a lignit és kőszén alapú erőművek együttesen:

Egyúttal azt is látnunk kell, hogy – leginkább a beruházásigény miatt – a megújulókon belül a három „tigris” (szél-nap-biomassza) tudott jobban növekedni a vízenergiával szemben, és míg 2010-ben csupán 45%-át adta a megújuló termelésnek ez a hármas, tavaly már 70% volt a részesedésük:

A biomassza ágazat, betöltött szerepéhez és jelentőségéhez képest, kicsit kevesebb figyelmet kap, mint a szél- vagy napenergia. Pedig ez a szektor is évente több mint 10%-os növekedést produkál, és mind Európában, mind Amerikában gombamód szaporodnak az e köré szerveződő cégek.

A biomassza erőművek inputja – ellentétben a fosszilis energiatermeléssel, ahol évmilliók alatt megkötött széndioxidot szabadítanak fel nagyon rövid idő alatt – olyan anyagok, amelyek gyors növekedésű növényekből (vagy egyéb szerves hulladékból) származnak. Magyarul csak az a széndioxid kerül vissza a légkörbe, amelyet ezek a növények életük során már egyszer megkötöttek. Ilyen módon – amellett, hogy ezek a jól skálázható erőművek nagy hatékonysággal tudnak működni, sok esetben ipari hulladékok felhasználásával – nem súlyosbítják a széndioxid kibocsátás problémáját, és alapanyaguk folyamatosan újra tud termelődni.

A jól skálázhatóság is kulcskérdés (ahogyan a napenergiánál is), hiszen ez ad lehetőséget arra, hogy az energiatermelés decentralizált lehessen, és akár egy-egy település, vagy kisebb régió, de akár egy vállalkozás is energia-önállátásra rendezkedhessen be. Mindezt úgy, hogy valós környezeti terhelést sem jelent az energiafelhasználása. A decentralizálódást pedig a már említett okos hálózatok megjelenése lehetővé teszi, vagyis lehetősége van arra, hogy szükség esetén máshonnan vásároljon energiát, vagy hogy az esetlegesen termelt felesleget el tudja adni.

A megújuló energiák előretörésével érthető meg többek közt az elektromobilitás jelentősége is, hiszen ha az elektromos autók szénerőművek által termelt energiát használnának, megkérdőjelezhető lenne környezetkímélő besorolásuk. Amennyiben viszont megújukókból tudsz „tankolni”, amelyet akár saját magad is megtermelhetsz, mindjárt láthatjuk ennek értékét, és azt, hogy miként kapcsolódik össze az elektromobilitás, és az „okos energia” megtrend.

2018 február 15-én VIP Ügyfélklubunkon kiemelt szerepet kap az energiaipar. Egyrészt az elektormobilitásra és okos energiára fókuszáló certifikátunk megalkotója – Jens Brunke, a CM-Equity AG ügyvezetője – is tart előadást. Másrészt vendégelőadónk lesz Slawek Smulewicz, a Green 2 Blue Energy Corp. vezérigazgatója, aki bemutatja részvényjegyzési projektjüket, amelynek eretében akár Te is tulajdonosa lehetsz egy Kanadában, Lengyelországban és Indonéziában működő, biomassza hasznosítással és pelletgyártással foglalkozó, az amerikai és európai tőzsdéken is jegyzett vállalkozásnak. A céggel megbízóink – egy korábbi részvényjegyzés kapcsán – az elmúlt időszakban már komoly eredményeket értek el.

Nézd meg a rendezvény részleteit ide, vagy az alábbi képre kattintva, és regisztrálj időben >>>

Összegzés
Néhány év múlva Te is áramtermelő leszel?
Bejegyzés címe
Néhány év múlva Te is áramtermelő leszel?
Rövid leírás
A biomassza ágazat, betöltött szerepéhez és jelentőségéhez képest, kicsit kevesebb figyelmet kap, mint a szél- vagy napenergia. Pedig ez a szektor is évente több mint 10%-os növekedést produkál, és mind Európában, mind Amerikában gombamód szaporodnak az e köré szerveződő cégek.
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2018-02-07T14:13:08+01:002018 február 7.|Címkék: , |0 hozzászólás

Hagyj üzenetet