Na de hol van a pénz?

Rossz szokása azt hiszem sokunknak, hogy ha valamit nem értünk, akkor inkább hallgatunk, és úgy teszünk mintha értenénk, átsiklunk felette. Nem akarunk tudatlannak látszani sem magunk, sem mások előtt. Legyen az csak egy-egy szakszó vagy működési elv, mindennel tisztában kell lennünk befektetéseinkkel kapcsolatban, hiszen a nehezen megkeresett pénzünkről van szó.

Nem kell tehát szégyellnünk, ha nem tudunk valamit, kérdezni kell a végletekig. Olyan ez, mint a viccben szereplő kérdés, amit a bácsika tesz fel a non-stop üzlet eladójának: Értem én, hogy non-stop, de meddig van nyitva? Ha pedig kérdezünk, fontos, hogy kapjunk is válaszokat.

Mindez az október 10-i befektetési biztosításokkal foglalkozó klubestünk kapcsán jutott eszembe. Végignézve ugyanis az ilyen termékek (szakszóval Unit-linked, azaz befektetési egységekhez kötött biztosítások) ajánlatait, konkrétan az ezekben rejlő befektetési lehetőségeket, sorra misztikusnak tűnő kifejezésekkel találkozik az ember: Maharadzsa, Himalája, Eldorádó, Szputnyik. Ilyen és hasonló fantázianevű eszközalapokkal találkozunk.

De kérdem én, hol is van a pénzünk, ha ezek közül választunk? Ha kevésbé misztikusak nevűt választunk, és csak annyit látunk, hogy Ázsiai részvények alapja, akkor ugyanúgy fennáll a kérdés. Kapunk rá választ? Sajnos leginkább olyan általánosságok hangzanak el, hogy például Kína legnagyobb vállalataiba fektet. Rendben, Kínában van – csak hasamra ütök – legalább 500 db olyan, vagy még nagyobb kaliberű vállalat, mint a MOL. Mégis melyekben lesz akkor a pénzem?

A fentiek miatt igazából teljes mértékben összehasonlíthatatlanok az egyes biztosítótársaságok ajánlatai, hiszen mindenkinek van például az említett régióban befektető eszközalapja, és még csak véletlenül sem egyezik a teljesítményük.

Az az igazság, hogy ha már beteszem a pénzem valahová, szeretem tudni, hogy hol van, mitől függ az értéke. Adott esetben tudok gondolkodni, akár előre, hogy mégsem ott szeretném tartani. Ha viszont nincs információm, dönteni sem tudok, illetve csak bekötött szemmel.

Ezt, és sok egyéb – a befektetési biztosításokkal kapcsolatos – témát boncolgat október 10-i klubestünk. Természetesen a kérdéseké a fő szerep, készüljön fel tehát kérdésekkel, szakértőinktől megkaphatja a válaszokat.

Amennyiben már most döntött, hogy meg kellene vizsgálni meglévő kötvényeit,

2012-10-05T11:27:15+02:002012 október 5.|Tags: , , , |0 Comments

Leave A Comment