Mítoszvadászat, őszintén a befektetési – unit linked – biztosításról

A termék – unit linked biztosítás – egyszerre akar több mindenre megoldást nyújtani azok közül a problémák közül, amelyekkel életpályánk pénzügyi területén találkozunk: megtakarítás, befektetés, biztosítás. Magyarországon a unit-linked biztosítások egyik legtöbbet értékesített típusa a rendszeres befizetéshez (havi/negyedéves/féléves/éves) kötődő, fix tartamra vagy élethosszig tartó termékcsalád.

Költségekről őszintén:

Ez a termék sok költséget tartalmaz – ezek az alábbiak lehetnek:

 • Szerződéskötési/nyilvántartási költségek:
 • kezdeti költségek: az első 2 (ma már inkább 3) év befizetéseinek 6-8%-a,
 • adminisztratív költségek: 500 Ft v. 2 €/hó
 • Befektetéshez kötődő költségek:
 • eladási-vételi árrések: 3-5%
 • alapkezelési díj: 1,5-2%
 • átváltási költségek
 • Biztosítási költségek:
 • Biztosítási összegtől függően pár ezreléktől a befizetett díj akár 30%-ig is terjedhetnek.

Ha nagyon olcsón akarjuk megúszni, akkor is kb. a megtakarításunk 13%-ról le kell mondanunk évente. Természetesen találhatók a piacon alacsonnyabb költségű termékek is, viszont valamiért az ügynökök nem ezeket ajánlják… Az utóbbi időkben kellően sok számlakivonatot megnéztünk és a befizetésre vetített tényleges költségek elemzése után az derült ki, hogy a tényleges költségek inkább az évenkénti 20% közelében szóródnak.

Mítosz 1.

Ez a megtakarítás hosszú távra (minimum 10-20 évre) szól és így már biztos megéri. Nézzük meg, hogy hosszútávon, milyen kondíciókkal éri meg befektetéssel kombinált életbiztosításban tartani a pénzünket?

Költség (alsó hangon): 13 % + infláció (alsó hangon): 4% = 17% és máris a pénzünk értékénél vagyunk. Ha e feletti hozamot érnek el nekünk, akkor meg nyereségünk is van reál értéken számolva. Tehát, ha van olyan unit-linked, ami 20 éven keresztül évi 20 %-ot hoz, akkor abban érdemes tartani a pénzünket.

Kérdés az, hogy van-e ilyen? Őszinték leszünk: még nem találkoztunk ilyennel.

Mítosz 2.

De legalább van egy életbiztosításunk. Ez biztos így van, de milyen is? Illetve milyen áron? A legtöbb unit-linked biztosítás életbiztosítási része vagy ad egy minimális biztosítási összeget vagy visszaadja a befektetés aktuális értékét. Ha pedig magasabb biztosításra van szükségünk, akkor költségeink jelentősen emelkednek, ami tovább rontja megtakarításaink, befektetésünk hozam kilátását. Tehát a fenti 13%-hoz képest lényegesen magasabb éves költséggel kell számolnunk.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy biztosítottsági szempontból van jobb a unit-linkednél.

Mítosz 3.

Adómentesség. 2010-től megszünt a 20%-os, majd 30%-os SZJA kedvezmény amit még bizonyos jövedelemhatárig igénybe lehetett venni; tehát ma már ez az érv sem szól a konstrukció mellett.

Befektetéseknél fontos döntési szempont még a hozamok adózása; ebben a unit-linked biztosítás kínál előnyöket például egy banki befektetéshez képest. De a tavaly óta bevezetett Tartós Befektetési Számla (TBSZ) intézménye már 2 illetve 5 évvel hamarabb kínálja azt az adómentességet, amit a biztosítások 5 illetve 10 év után.

Akkor mégis kinek jó a befektetési biztosítás?

Nem titok: 2011-ben a unit-linked biztosítás kizárólag céges szerződő esetében járhat egyértelmű előnyökkel, de azt is tisztán kell látni, hogy ez az adózási körülményektől függ és ami a magyar adózási szabályokra igaz az egyik évben, az nem biztos, hogy úgy lesz a következőben is, és hogy hogyan lesz 10-20 év múlva… Ki tudja? Egy ilyen szerződés megkötése előtt mindenképpen javasoljuk, hogy konzultáljon okleveles könyvvizsgálóval, adószakértővel.

Mit tehet az aki már rendelkezik egy ilyen szerződéssel?

A szerződések viszonylag rugalmasak, továbbá a vonatkozó szabályok szerint a biztosításokhoz úgynevezett maradék jogok is kapcsolódnak:

 • portfólió átrendezése,
 • biztosítás optimalizálása,
 • költségek hatékonyabbá tétele,
 • díjfizetés szüneteltetése,
 • díjmentesítés: a díjfizetés megszüntetése,
 • részleges visszavásárlás, befektetéseink egy részének kivétele,
 • teljes visszavásárlás, a teljes biztosítás megszüntetése, az összes befektetésünk kivétele.

A fenti lehetőségek közül az optimális megoldás kiválasztása azonban alapos szakértelmet és átgondoltságot követel meg.

Forrás: GFS Consulting

Ebben lehet segítségére a következő HozamInfo klubest.

A november 9-i klubestre az első klubesten már megismert – 16 éve pénzügyi területen dolgozó -, a TV2-ben valamint a Magyar Rádióban is többször megjelenő szakértőt hívtunk. Jelenleg cégével a GFS Consulting Kft-vel segít az ügyfeleknek pénzügyeik megtervezésében Gödrösy Balázs Regisztrált Pénzügyi Tervező®

Vendégelőadónk még: Nagy Gábor Befektetési (unit linked) biztosítás szakértő, 11 éves tanácsadói, cégvezetői, oktatói tapasztalattal a háta mögött jelenleg több millió euro befektetői állományt felügyelve egy osztrák letétkezelő tanácsadójaként tevékenykedik. Saját vállalkozását a PortfoLife Kft-t igazgatja, aminek fő terméke egy Magyarországi web-oldal (portfolife.hu) üzemeltetése, ahol az elemzések, hírek, árfolyamok és érdekes interjúk elegye képez egyedülálló információforrást a pénzügyi piacon.

Extra díjmentes szolgáltatás: Amennyiben idegenkedik a Kötelező Gépjármű Felelősségbiztosítás (KGFB) online átkötéstől, a HozamInfo klubesten ellenőriztetheti és meg is kötheti kötelező biztosítását. Először regisztráljon a rendezvényre az oldal alján, majd töltse le ide kattintva az adatlapot és kitöltve hozza magával a rendezvényre! Díjellenőrzés után a helyszínen át is kötheti biztosítását.

A klubest időpontja 2011. november 9., szerda, 18:00 – 20:00 (pontos kezdés!)

A klubestről a beszámolót ide kattintva olvashatja >>>

2011-11-01T18:19:22+01:002011 november 1.|Tags: , , , , |0 Comments

Leave A Comment