Mit tehet, akinek kevés az OBA vagy a BEVA garancia?

Álmából felriadva is tudja már minden befektető, hogy OBA=100 ezer, BEVA=20 ezer. Mármint euróban az az összeg, amelyre a nevezett alapok révén garanciát élveznek a betétek illetve értékpapír letétek. Folyik a diskurzus arról, hogy egységesítenék ezt a garanciát, és minden esetben 100 ezer euró lenne a kártérítési limit.

Belegondolva azonban rá kell jönnünk, hogy a tehetősebbek számára nem igazán nyújt ez vigaszt. Képzeljük el mit érezhetett az, aki 170 milliós (Ft) vagyonát a DRB bankcsoport egyik vidéki fiókjában „parkoltatta”. Viszonylag magas volt a kamatígéret, és hát ugyan mi baj is történhet a pénzzel egy bankban. Pedig történt, és a jelentős vagyon bizony nagyjából 30 millióra (100 ezer euró) zsugorodott, amelyhez talán majd egyszer hozzá is juthat.

scale_money_justice2Nyilvánvalónak kellene lennie, nagyobb vagyonok esetén különösen, hogy…

  • Ahogyan nem tartjuk minden vagyonunkat egyetlen befektetési eszközben, nem tarthatunk feltétlenül mindent ugyanabban a bankban sem.
  • Tájékozódunk azzal kapcsolatban, hogy az egyes bankok milyen garanciákkal vannak felvértezve.
  • Keressük azokat a befektetési bankokat, ahol az uniós előírásoknál sokkal magasabb garanciát élvezhetünk.
  • Igénybe veszünk olyan szakértőt, aki segítségünkre tud lenni a keresésben.
  • Olyan, a banki jutalékoktól független szakértővel dolgozunk, aki több bank ajánlatát összefogva tud alternatívákat mutatni a tőke elhelyezésével kapcsolatban.

Mennyivel jobban hangzik a 100 ezer euró garanciánál a 250 ezer dollár, netán a 4,1 millió euró. Ez utóbbi, mai árfolyamon közel 1 milliárd 300 millió forintos betétbiztosításnak felel meg.

És természetesen nem valamilyen karib-szigeteki bankban, hanem Németországban vagy Nagy Britanniában, ahol biztosak lehetünk abban, hogy komolyan veszik a garanciákat.

Ma már egy közepes nyugdíjvagyon is meghaladja a jelenleg itthon érvényes 100 ezer eurós limitet, és ahogy az idei példák mutatják, a hazai szolgáltatók közül még a közkedvelt, elismert, jelentős piaci részesedéssel bíró szereplőkről is kiderülhet utólag, hogy – finoman szólva – nem az elvárható gondossággal működtek. Szomorú tény, hogy a történtek ellenére, néhány látszatintézkedésen túl, valódi érdemi változás nem történt a hazai piacon.

Megengedhetetlen, hogy csalárd piaci szereplők miatt egy egész élet munkája, a nyugodt időskor kerüljön veszélybe azzal, hogy nincsenek megfelelő garanciáink.

A válogatás olyan szakértői segítséggel a legoptimálisabb, amelyet nem befolyásol a bankoktól kapott jutalék mértéke, független attól. Így nem saját érdekei mentén fogja „terelni” a megbízóját, hanem érvényesülhet az ügyfélérdek elsődlegessége.

A GFS Consulting – HozamInfo a közös munkát minden esetben egy személyes befektetési politika díjmentes elkészítésével, és az annak értelmezését is magában foglaló személyes konzultációval kezdi. Amennyiben pedig a konzultáción sikerül egymásra hangolódnia a szakértőknek és a megbízónak, kezdődhet a közös munka, amelynek végeredménye a biztonságos keretek közt folyó vagyonkezelés, akár egyszerre több bankban elhelyezett tőkével.

A saját személyes befektetési politikáról további részleteket, és annak igényléséhez az űrlapot az ide kattintva megjelenő oldalon találja >>>

2015-12-01T11:32:04+01:002015 december 1.|0 Comments

Leave A Comment