Mit nevezünk private banking-nak?

Megszokhattuk, hogy Magyarországon kicsit másképp kell értenünk bizonyos fogalmakat. Általánosságban igaz az, hogy sokat adunk a látszatra, és kevéssé lényeges a tartalom. Nincs ez másként az úgynevezett „private banking” esetében sem.

ifncsna3cnk8bs8hrfggMire asszociálunk a a hollywood-i filmek alapján? Palota, süppedős szőnyeg, bőrkanapé, kristálypohár, széf, whisky és szivar. Talán az utóbbi kettő kivételével (vagy akár azzal együtt) a legtöbb hazai privátbanki szolgáltató próbál megfelelni a kliséknek. Biztos, hogy sokan nem is várnak el mást, mert kielégít ez egy alapvető emberi igényt, a megkülönböztetettség érzését. Más – több vagyok, mint a többiek, hiszen én ilyen környezetben bankolok, és ezzel egy olyan „klubba” kerültem, amely csak keveseknek adatott meg. Kétségtelen, hogy ez is lehet szempont, valójában azonban ezek helyett – esetleg mellett – három olyan dolognak kell lennie egy privátbanki szintű szolgáltatásban amelyek nélkül csak egy színielőadás részesei vagyunk, és valójában csupán a pénzünkre utazó vállalkozással hozott össze a sors, nem lesz részünk valódi „private banking”-ban.

Érdekegyezés és bizalom

Két fogalom, de valójában összetartoznak. Ma már mindent az érdek irányít, így leginkább akkor lehetünk bizalommal valaki vagy valami irányában, ha biztosan tudjuk, hogy közös az érdekünk. Nem csak a retorika szintjéről van itt szó, hanem arról, hogy olyan formán vannak kialakítva a keretek, hogy szó szerint mindenben összhangban legyen a szolgáltató és a privát banki szolgáltatást igénybe vevő érdeke.

Többször írtunk már a piacon jelen lévő szolgáltató/ügyfél érdekellentétről (például itt). Fontos tehát, hogy ne legyen megkötve – az ügyfélével ellentétes – érdekeltségekkel a szolgáltató keze.

Ne attól függjön a szolgáltató bevétele, hogy…

  • mi kerül az ügyfél számlájára.
  • be van-e a teljes tőke fektetve akkor is, amikor a piac a kivárást, nagyobb készpénz-arányt diktál.
  • rendszeresen – csak a forgalom miatt – legyen valamilyen tranzakció

Ugyanakkor fontos az is, hogy akkor örülhessen igazán a szolgáltató, ha a privát banki ügyfél elégedett, az elvárt – jobb esetben attól magasabb – hozamot könyvelhet el.

Mindezek teremtik meg annak a bizalomnak az alapját, amely a privát banki szolgáltatás hatékony működéséhez elengedhetetlen. Ez persze csak az alapja a bizalomnak, a hatékony működéshez, a bizalomhoz több kell…

Folyamatos, őszinte, kölcsönös kommunikáció

Fontos a kedvesség és a szolgálatkészség, de önmagában ez nem jelent bizalmi kapcsolatot. Akkor kezd el igazán jól – és céljainknak leginkább megfelelően – működni a dolog, ha a pénzügyeinkben bizalmunkat élvező szolgáltatóval már minden, a pénzügyeinkkel kapcsolatos háttér információt meg merünk osztani. Kicsit ijesztő lehet ez, de másképp nem igazán működik. Egyáltalán nem biztos például, hogy ugyanazokat a lépéseket teszi egy felelős szolgáltató, ha tudja, hogy teljes vagyonunkat bíztuk rá, vagy ha tudja, hogy a „játékpénz” a rá bízott tőke, és a cél – akár kockázatok árán is – a kiemelkedő haszon. Továbbá olyan magánéleti események is sok mindent megváltoztatnak, mint ha épp válófélben vagyunk, gyermeknevelés előtt állunk vagy komoly betegséggel küzdünk.

Sok esetben egyébként ez az őszinte kommunikáció tisztázza le bennünk, mint ügyfelekben azt, hogy valójában mit is szeretnénk, és segít eldönteni dilemmákat. Természetesen ennek a kommunikációnak kétirányúnak kell lennie, és a szolgáltatónak is őszintének kell lennie, minden tevékenységére magyarázatot kell tudnia adni.

Az érdekegyezés, az őszinte, kölcsönös kommunikáció eredményezi azt, hogy valódi bizalom alakul ki szolgáltató és ügyfél közt. Valójában ezen túl már csak az a kérdés, hogy kinek mi is a feladata?

Valódi vagyonkezelés

Akár tetszik, akár nem, a befektetések kezelése külön szakma. Sőt, nem is egy szakma, hiszen az elemző, kockázatkezelő, portfóliómenedzser, informatikus – és egyéb – szakmák részletes és átfogó ismeretére van szükség ahhoz, hogy sikerrel szerepeljünk a piacon.

Ahogyan arról már szintén volt szó itt a blogon, a hazai szolgáltatók egy részének privátbanki ügyfelei tévedésben vannak. A külsőségeket és néhány „üveggolyót” megkapnak ugyan, de azon túl csak saját magukra támaszkodhatnak, hiszen mindenben nekik kell meghozniuk a befektetési döntéseket, ráadásul a legtöbb esetben irányított döntés előkészítés is folyik a szolgáltatóknál, hogy a „megfelelő” (leginkább a szolgáltató számára előnyös) döntés szülessen.

Véleményünk szerint csak az nevezhető valóban privátbanki szintű szolgáltatásnak, ahol a külsőségeken és az esetleg kiépült bizalmon túl a vagyonkezelés, portfóliómenedzsment is működik. Azaz a megbízónak nem kell kitanulnia a szakmá(ka)t, és folyamatosan döntenie, feladatokat és tranzakciókat végrehajtania, stresszben élnie. Mindezt a tevékenység egy olyan gárdának kell végeznie, akik ebben élnek, ez a szakmájuk, ezt szeretik. Nézze meg alábbi – bő hat perces – videónkban, hogy konkrétan mire is gondolunk:

Kezdjük el az ismerkedést! Jöjjön el egy minden kötelezettségtől mentes konzultációra! Biztos lehet benne, hogy nem akarunk Önnek mindenképpen eladni valamit, csak Önön múlik, hogy követi-e újabb konzultáció. Az alábbi űrlapon tud bejelentkezni hozzánk. Ezt követően keressük majd telefonon, hogy egy megfelelő időpontot találjunk:

[include file=script/avk.txt]

2018-07-04T11:10:52+02:002016 június 7.|0 hozzászólás

Hagyj üzenetet