Mindennapi energiánk jövője

Az elmúlt év fordulópontot jelentett az energiatermelésben, és ma már több az újonnan létesített termelési kapacitások közt megújuló, mint a hagyományos (szén-olaj-gáz) üzemű erőmű.

Erről írtunk már itt. Alapvetően azért történhetett ez meg, mert a piac ma már ezt diktálja. Míg a hagyományosnak számító technológiával termelt áram bekerülési költségei nem igazán tudtak csökkenni, addig a megújuló energiatermelés igen komoly költségcsökkenést produkált. Ennek alakulását mutatja be az alábbi ábra:

Forrás: Lazard

Az atomenergia képviseli a kakukktojást a palettában, mert ott – leginkább a 2011-ben Fukushima-ban történtek miatt – komoly szigorításokat vezettek be, amely a létesítési, működési költségek jelentős emelkedésével járt.

A megújulók költségeinek csökkenése azonban nem ér itt véget. A folyamatnak csak a kezdetén vagyunk.

Az akkumulátorok kapacitás fejlődésével, és költség csökkenésével párhuzamoson új terek nyílnak a megújuló energiatermelés előtt. Ezek az új terek pedig a hagyományos energiatermelő megoldások szükségszerű beszűkülését is fogják jelenteni.

Egyértelműen a napenergia viszi a prímet, de egyre hatékonyabb megoldásokkal állnak elő a szélenergia, és a biomassza hasznosítás terén is. A költségek csökkenése mellett még egy fontos tényező tereli a megújulók felé a piacot. Ez pedig nem más, mint a…

Digitalizáció

A megújulókkal szemben legtöbbször megfogalmazott kritika az, hogy nem, vagy csak nagyon nehezen szabályozhatóak. Magyarul nem akkor termelik az áramot, és nem annyit, amikor és amennyire szükség van. Erre egyik válasz a fenti videóban megjelenő energiatárolás, amely hasonló forradalmat él meg, mint a megújulók piaca.

Mindemellett az életünket egyre inkább átszövő digitalizáció is megoldást nyújthat erre a problémára azzal, hogy az elektromos hálózat alakul át „okos hálózattá”. Ebben az új rendszerben már nem egy egyszerű séma szerint áramlik az energia az erűművektől a fogyasztók felé, hanem a kisebb – akár otthoni – termelő egységek felől is áramolhat az energia. Ebben az esetben például az elektromos autók vagy az otthoni rendszerek akkumulátorai is pufferként szolgálnak a hálózatban, és fel tudják venni a termelődött felesleget, majd igény esetén leadhatják azt.

Befektetői szempontból mind az elektromobilitás, mind pedig az okos energia megoldások elképesztő hozampotenciállal rendelkeznek. Nem véletlen, hogy vagyonkezelő partnerünk erre a két területre fókuszáló értékpapír portfóliója az elmúlt évben 40% hozamot ért el. Szerezd meg az erről szóló 50 perces előadás felvételt az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

Összegzés
Mindennapi energiánk jövője
Bejegyzés címe
Mindennapi energiánk jövője
Rövid leírás
Míg a hagyományosnak számító technológiával termelt áram bekerülési költségei nem igazán tudtak csökkenni, addig a megújuló energiatermelés igen komoly költségcsökkenést produkált.
Közzétette
HozamInfo
2017-11-29T10:43:26+01:002017 november 13.|Tags: , |0 Comments

Leave A Comment