Mindenki vágya, a VALÓDI nyugdíj

30-40 vagy akár még több munkában töltött év után mindenki megérdemli azt, hogy a tej, kenyér megvásárlása mellett ne a „csirkefarháton vagy zsíroskenyéren kelljen gondolkodnia”, sőt azt is megérdemli, hogy a kemény évek után egy kicsit élvezze a pihenést, esetleg tudja támogatni a gyerekeket, unokákat is. Menjen el évente egyszer-kétszer gyógyfürdőbe vagy wellness szállodába, hódolhasson kedvenc hobbijának, és egyáltalán, ne a mindennapok megélhetésének megoldási kényszere nyomja a vállát.

Sajnos a mai magyar valóság nem ez, hanem a „zsíroskenyéren való gondolkodás” – kevés kivételtől eltekintve – a nyugdíjasok körében. Amennyiben nem teszünk valamit ellene, saját nyugdíjas éveink sem fognak másképp telni.

Ön a zsíroskenyeret vagy a bélszínt választja?

A válasz egyértelmű, de kérdés, hogy mi vezet a bélszínhez, hiszen azt látjuk magunk körül, hogy minden, korábban megnyugtatónak gondolt megoldás vagy inogni látszik vagy már csak az összedőlt romok felett állunk csodálkozva. Nézzünk egy rövid körképet (kórképet) a lehetőségekről, majd próbáljunk valós megoldást találni!

A nyugdíjrendszer négy (már csak három) pillére

1. Állami nyugdíj. Ez az, ami a tejet-kenyeret biztosítja (legalább részben), de azt is csak jó esetben, ha olyan munkahelyen dolgoztunk az elmúlt évek alatt, ahol – nem csak minimálbérrel – be voltunk jelentve, és persze a teljes szolgálati idő is fontos tényező. Emellett a nyugdíj nem – illetve özvegyi nyugdíj révén – csak korlátozottan örökölhető. Nézzük meg, hogy az állami nyugdíj terén mire számíthatunk 2013-tól, amikor már a nyugdíj is adóköteles lesz:

Forrás: FigyelőNet

Ezért fontos meghallanunk a médiában is egyre többször hallott öngondoskodás fontosságát. Tény, hogy az állami nyugdíjból nem lehet majd megélni.

2. Magánnyugdíjpénztárak Gyakorlatilag megszűnt, tehát már NEM MEGOLDÁS.

3. Önkéntes nyugdíjpénztárak. Ez a lehetőség abszolút adott, viszont azt tudnunk kell, hogy itt nagyrészt részvényekbe, befektetési alapokba kerülnek a befizetett összegek, azaz igen nagyban függ az elért hozam a gazdaság teljesítőképességétől.

4. Biztosítótársaságok nyugdíj célú megtakarításai programjai. Bár ezen konstrukcióknak megvan az az előnye, hogy egyúttal életbiztosítás is jár hozzájuk, amely akár előnyös is lehet, de mindenképpen igaz rá az, ami a nyugdíjpénztárakra is, hogy az elért hozam mindenképpen függ a gazdaság mindenkori teljesítményétől, és a megtakarítás likviditásáról a futamidő végéig gyakorlatilag nem érdemes beszélnünk.

A nyugdíjcélú befektetéseknél – ahogyan minden befektetésnél – három alapkérdést kell figyelembe vennünk, amelyek legtöbb esetben egymás ellen dolgoznak:

 • Biztonság – mennyire van biztos helyen a megtakarításunk?
 • Hozam – mennyi lesz a hozama, amellyel fel tudja venni a versenyt a elkerülhetetlen inflációval?
 • Likviditás – hozzáférhetünk-e veszteség nélkül a megtakarításunk legalább egy részéhez vagy teljes egészéhez, amennyiben arra van szükségünk?

Az eddig ismert nyugdíj megoldások gyakorlatilag majd minden szempontból problémásnak tűnnek. Egyrészt a likviditásuk enyhén szólva megkérdőjelezhető, és talán részben biztonságosnak is mondhatóak (a befizetett összegek nominális értéke adott esetben „védett”), viszont eredményesség tekintetében igencsak alulteljesítők, és a keletkezett hozamot – sőt akár a tőke vásárlóértékének jó részét is – felzabálja az infláció. Nem véletlen, hiszen a legtöbb nyugdíj megtakarítási forma a gazdaság teljesítőképességéhez, a részvények állapotához kötött.

De akkor mi a megoldás?

Tény, hogy ma már nem beszélhetünk egyetlen megnyugtató megoldásról. Kézbe kell vennünk pénzügyeinket, és átgondoltan, több eszközt használva kell felépítenünk saját VALÓDI nyugdíjunkat.

Ehhez nyújt segítséget az ÉBRESZ-TŐke! Kisbefektetői és Nyugdíjkonferencia, ahol egyetlen mozilátogatás árának befektetésével új szempontokkal, sok-sok információval vértezheti fel magát, hogy Ön is VALÓDI, megérdemelt nyugdíjas éveket éljen majd meg. Részletek, regisztráció>>>

 

2011-05-13T01:43:51+02:002011 május 13.|Tags: , , , |3 hozzászólás

3 hozzászólás

 1. Hegedűs Gábor 2011-05-14 at 09:53 - Reply

  A cikk szerzője:”admin”!!!-önjelölt tanácsadó ~a nevét azért nem adja hozzá~ akinek fogalma sincs miről beszél,csak mondja a REKLÁM SZÖVEG-et???

  Nyugdíjrendszer 4 pillére közül:

  -2. pillér
  valóban nem megoldás,de nem azért,mert „Gyakorlatilag megszűnt” hanem azért,mert aki ezt választja NEM RÉSZESÜL az 1. pillérből!-és a kormányzat mindent megtesz,hogy ellehetetlenítse azok működését!

  -3.pillér
  ~idézet a cikkből:”tudnunk kell, hogy itt nagyrészt részvényekbe, befektetési alapokba kerülnek a befizetett összegek,”~

  FÉLIGAZSÁG,de inkább HAZUGSÁG!

  -FÉLIGAZSÁG:-BEFEKTETÉSI ALAPOK:amit pénzügyi téren el lehet képzelni szinte mindenre kiterjed,LEFEDI szinte a TELJES pénzügyi palettát!!! ENNÉL SENKI NEM TUD JOBBAT-mert minden benne van.Csökkenti a kockázatot,biztosítja a likviditást-bármikor eladható!

  -HAZUGSÁG a „NAGYRÉSZT részvényekbe….”!!! -3 portfólió létezik és mindenki maga dönti el,hogy melyiket választja! Pl.:klasszikus portfólióban minimális a részvények -ill. befektetési alapok jegyeinek súlya.

  -4.pillér
  NEM LÉTEZIK!!! -Nyugdíj-előtakarékossági Számla VAN,amiről viszont nem tesznek említést !?!?!? -persze ettől még lehet biztosító társaságoknak nyugdíjprogramjaik,csak azok NEM PILLÉR!!!-hanem egy plusz lehetőség.

  LIKVIDITÁS….
  NYUGDÍJ programok keretében MIT JELENT a LIKVIDITÁS??? -befektetéseknél fontos szempont,de ITT likviditásról beszélni finoman szólva is MEGGONDOLATLANSÁG.

  BIZTONSÁG….
  -amikor az ÁLLAM mindent elkövet,hogy szétverjen mindent és ÉRTELMEZHETETLENNÉ teszi a fogalmat,akkor KI -ill. MELYIK az a CÉG,TÁRSASÁG,SZERVEZŐDÉS,SZÖVETSÉG….stb. amely GARANTÁLHAT BÁRMIT IS???

  HOZAM….
  Kockázatosabb elemek nélkül MILYEN HOZAMOT TUDNÁTOK FELMUTATNI???-SEMMIT!!!

  MEGOLDÁS…….. -szerinted!

  FIZESSEK!!! egy rendezvényért amelyen ARRÓL HOZSANNÁZNAK AMIT A CIKKBEN LEFIKÁZOL???

  • Kocsis Gábor 2011-05-14 at 11:06 - Reply

   Kedves Gábor,

   Először is szeretném leszögezni, hogy nem vagyunk sem valódi, sem önjelölt tanácsadók, pláne nem guruk. Alapvetően a pénzügyi termékek fogyasztói vagyunk mi magunk is. Ugyanazok a gondok foglalkoztatnak bennünket is, ami bárki mást.

   Épp ezért éreztük fontosnak, hogy létrejöjjön a konferencia (és azt követően a Hozam.info Klub), mert ott szakértők, valódi tanácsadók:
   – Pénzügyi tervező,
   – Befektetési alap szakértő,
   – Tőzsdei szakértő,
   – Devizapiaci szakértő,
   – Fogyasztóvédelmi szakértő,
   – Adótanácsadó
   – stb.
   fognak megjelenni, előadni, válaszolni a kérdésekre.

   A blogbejegyzésnek egyetlen célja volt. Felhívni a figyelmet arra, hogy nem létezik EGYETLEN megoldás a kérdésre. Mindenkinek más és más szempontok fontosak, és ennek megfelelően kell választania több megoldások közül, célszerűen nem is csak egyet.

   Ebben tud segíteni a konferencia. Nem elsősorban annak, aki már kellő ismeretekkel rendelkezik ezen a téren, hanem azoknak – azt hiszem ők vannak többen – akik eddig nem igazán foglalkoztak a kérdéssel.

   Természetesen nem kell jönnie mindenkinek a konferenciára. Ma az interneten – kellő kitartással és ügyességgel – gyakorlatilag majd minden információ elérhető, ráadásul nagyrészt vagy legalább részben ingyen. Ha viszont bizonytalan valaki vagy nincs ideje heteket azzal tölteni, hogy internetes oldalakat böngésszen, és szeretné inkább egy napba sűríteni az információszerzést, jó alternatíva lehet a konferencia, amelynek azt hiszem sikerült fogyasztóbarát árat is meghatároznunk.

   Üdvözlettel:
   Kocsis Gábor
   Hozam.info

 2. Kornelius 2011-07-13 at 14:25 - Reply

  Az arany árának, folyamatos ingadozás mellett is megfigyelhetően felfelé ível a grafikonja. Minden jel arra mutat, hogy a következő évtized egyik fő pénzérték menekítési formája, a befektetési arany lesz. Vitázhatnak róla, szakértői magyarázatokkal bombázhatnak bennünket, de a lényeg az, hogy legyen aranytartalék. A papír, az csak papír marad függetlenül attól, hogy minek nevezik, és milyen értékkel ruházzák fel. Trendek ide vagy oda, a – sárga fém – Örökzöld!

  Üdv. a szkeptikusoknak!

Leave A Comment