Mindegy ki nyer, Amerika fele rettentő zabos lesz

Megvetted már estére a pattogatott kukoricát és a kólát? A 6-10 órás időeltolódás miatt valójában majd csak holnap délelőtt lesz meg a „kiszavazó show” végeredménye (ha meglesz addigra egyáltalán), szóval hosszú éjszaka lesz.

ctMinden gazdasági, vagy akár bulvár médium – utóbbiak a show szempontból tartják érdekesnek a kampányt – latolgatja az esélyeket, hogy Clinton vagy Trump lesz a nyerő. Egyértelmű, hogy a demokrata Clinton győzelme esetén „minden marad a régiben”, ellenben a republikánus elnökjelölt győzelme sok változást hozhat. Trump győzelem esetén egyes amerikai bankházak azonnali, akár 10%-os tőzsdei esést is valószínűsítenek, és természetesen beláthatatlan a további forgatókönyv, hiszen a nem lehet tudni, hogy a botrányairól híres jelölt mely terveit váltja valóra, illetve melyeket lesz képes valóra váltani.

A kockázat

A valódi kockázat azonban nem önmagában abban van, hogy egyik vagy másik nyer az elnökválasztáson, és hogy milyen politikát fog vinni. Sokkal inkább abban, hogy a tengeren túli nagyhatalom történetének eddigi legdurvább, érzelmektől leginkább átitatott kampányán leszünk túl holnapra. Mindez elképesztő módon feltüzelte a kedélyeket, és valójában az a kérdés, hogy…

  • Akár Trump, akár Clinton (főleg az utóbbi) győzelme esetén az ellentábor milyen lépéseket fog tenni?
  • Mit tesz majd az a csendes többség, amely mindkét jelöltet elutasítja?

Ne felejtsük el, hogy a választók több mint fele eleve elutasítja mindkét jelöltet, és – ha ló nincs jó lesz a szamár is (a demokraták emblematikus állata) – felkiáltással el is megy szavazni, szinte szégyenkezik a jelöltek miatt. Továbbá arra is emlékeznünk kell, hogy az újvilág milyen polgárháborús kultusszal rendelkezik. Mindezek miatt igen sokan tartanak attól joggal, hogy bármely fél is legyen a befutó, a választásokat követően akár komoly zavargások is kitörhetnek, amely igen komolyan destabilizálhatja a világ vezető hatalmát.

Nem kell mondanunk tehát, hogy a korábbi irányvonalat képviselő demokrata győzelem esetén is komoly kockázattal nézünk szembe, és felkötheti a fehérneműt minden befektető, ha kezelni akarja ezeket a kockázatokat. Ki merjük jelenteni, hogy – legalább néhány éves kemény gyakorlat, és megfelelő befektetéstechnikai eszközök híján – önálló befektetőként „életveszélyes” a jelenlegi szituációban lavírozni.

A tudás, tapasztalat, felkészültség hiánya azonban nem jelenti azt, hogy le kell mondanod arról a komoly profitról, amely a tőkepiacon elérhető. Erre való az, ha portfóliókezelés keretében egy gyakorlott, minden tudással és eszközzel rendelkező szakértői gárdára bízod a befektetési döntéseket, és a tranzakciók végrehajtását.

A portfóliókezelésről és a 2017-ben kiemelkedő profitpotenciállal rendelkező megatrendekről szól holnapi konferenciánk, amelyre van még néhány szabad helyünk. Részletek és az ingyenes rendezvényre regisztrációs lehetőség ide, vagy az alábbi képre kattintva érhető el >>>

300x250fb

2016-11-08T13:22:21+01:002016 november 8.|Tags: , , , |0 Comments

Leave A Comment