Milyen lesz az élet 10-15 év múlva?

Ha  óvodás a gyereked, 2025-2030-ban még csak gimnazista lesz ha pedig most iskolás, akkor lesz főiskolás, egyetemista, esetleg pályakezdő. Szóval nincs is túl messze már ez az idő. Mivel azonban a világ felgyorsult, ráadásul sok területen áttörés előtt áll a technológia, igencsak megváltozik az életünk a következő egy-másfél évtizedben.

654b45951c99ae0a43a1e8cbde8c9261Munka után, hazafelé akár már ma is vezető nélküli járművel utazhatsz, ha a 4-es metrót választod. 10-15 év múlva azonban jó eséllyel már a saját autód is képes lesz hazavinni, és talán az sem lesz baj, ha közben a haverokkal betérsz egy sört meginni. Az autó fog vezetni, ami pedig nem iszik. Sőt az autód annyira nem iszik, hogy már nem is benzin vagy gázolaj hajtja, hanem elektromos áram.

Otthon kiszállsz az autóból, ami beáll a garázsba, és rááll a töltőállásra. A bejárati ajtód magától nyílik, a riasztó automatikusan kikapcsol, hiszen a retinaszkenner alapján a ház „tudja”, hogy a gazda tért haza. Belépve az automata porszívó által tisztán tartott házba, köszönt az elektronikus „gondnok”, majd a hűtő darálja a jeget szokásos esti koktélodhoz, hiszen ismer, tudja, hogy ez lesz a következő lépésed. Közben megszólal a kedvenc együttesed egyik albumának lejátszása, indulhat az esti pihenés.

domotics1Lazításod közben a hűtőd észreveszi, hogy fogytán a koktél alapanyag mellett a tej és néhány más élelmiszer is, így megrendeli azokat online. A naptárad alapján azt is egyezteti a futárral, hogy mikor hozzák ki a rendelést. A kertben az öntözőrendszer érzékeli, hogy a talajnedvesség már megfelelő, így leáll, már csak azért is, mert „tudja”, hogy az estét inkább a teraszon szereted tölteni.

Láblóbázás közben a teraszajtó üvegén lévő óriás képernyőn átnézed a híreket, és elintézel néhány hivatalos ügyet is a virtuális kormányablakban, de közben a feleséged videohívását is fogadod, aki 4D moziba invitál. Fogod tehát magad, beállítod a konyhában a sütőt, hogy a pizza elkészüljön, mire hazaértek, beülsz a közben feltöltődött autóba, és megadod a mozi címét. A moziba menet azért még megírsz néhány e-mailt, és ránézel a befektetési portfóliód aktuális állására is

Sci-fi vagy valóság?

trendA fenti eseménysor akár már ma is lejátszódhatna, de a jelenlegi technológia – elektromobilitás, mesterséges intelligencia – fejlődési üteme alapján 10-15 év múlva ez nemhogy kérdéses nem lesz, hanem egy teljesen természetes – tömegek számára elérhető – hétköznapnak lesz a leírása. Az elektromos autókról ma már szinte naponta cikkezik a sajtó, és a mesterséges intelligencia is egyre több teret kap, cégek százai dolgoznak a fejlesztéseken.

A kérdés csak az, hogy ha ez már látható előre, akkor miként tudsz ennek a fejlődésnek haszonélvezője lenni, azon túl, hogy majd mi is használjuk ezeket a technológiákat? Gondolj bele, milyen élménye lehet annak, aki 10 évvel ezelőtt vett Google, Apple részvényt, vagy csupán 6-7 éve befektetett az induló Tesla vállalatba?

Megatrendek alatt azokat az irányokat kell értened, amelyek gyakorlatilag töretlen fejlődéssel vezetnek a jövőbe, és szinte függetlenek az általános gazdasági helyzettől, illetve sokkal kisebb rájuk azoknak a hatása. Ezek azok az iparágak, amelyekre kifejezetten érdemes odafigyelned.

A legfrissebb megatrendeket mutatjuk be november 9-i konferenciánkon, sőt nem csak általánosságban beszélünk róluk, hanem meg is mutatjuk, hogyan tudsz általuk komoly profitra szert tenni. Nézd meg a részleteket, és regisztrálj az ingyenes rendezvényre, az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

2018-07-04T10:51:35+02:002016 október 27.|Tags: , , , |0 Comments

Leave A Comment