Mikor indul meg a tőke az arany felé?

Próbálnak bennünket hozzászoktatni ahhoz, hogy extra rövid távon – valódi spekulánsként – gondolkodva, csak néhány nappal-héttel előre próbáljunk megjósolni árfolyammozgásokat. Pedig legalább olyan izgalmas közép távon spekulálni.

Ahogyan arról írtunk korábban (ide kattintva olvasható) nyilvánvaló összefüggés mutatkozik a gazdaság „dübörgése” és az arany árfolyamának alakulása közt – azaz gyakorlatilag ellentétes mozgás látható a grafikonokon a jelentős indexek és az arany árfolyamainak összevetésekor.

Gold_vs_DJ

Nem „kötelező” jelleggel van ez így persze, de különösen a nagyobb, hirtelen meglódulások alkalmával kifejezetten megfigyelhető ez a jelenség. Amikor „kiszeretnek” a befektetők a részvényekből, és eladási hullám bontakozik ki, valahová vándorolnia kell a tőkének. Ilyen esetekben a nyersanyag kínálkozik jogos alternatívaként, mint értékmegőrző eszköz.

Az elmúlt időszak egyértelműen a részvények szárnyalásáról szólt, és bár a piac tisztában van azzal, hogy egyfajta buborék alakul(t) ki, hellyel-közzel töretlen az optimizmus, és történelmi csúcsokat ostromolnak az indexek. Nehéz, sőt lehetetlen jósolni azzal kapcsolatban, hogy mikor következik el a „kiszeretés” a részvényekből. Egy dolog azonban bizonyos, előbb-utóbb bekövetkezik, amely a nyersanyagok felé tereli majd a tőkét, a megnövekedett kereslet pedig igen jelentős áremelkedést generálhat a nyersanyagok piacán. Ennek következtében a jelenleg oldalazó arany árfolyam alakulására is lehet egy tippünk.

Mindezek mellett tudnunk kell azt is, hogy az egyes nyersanyagok – de akár a részvények is – „becsomagolhatóak” például speciális kötvényekbe, amelyek eső illetve oldalazó piacon is jelentős eredményeket jelenthetnek számunkra. Májusban jár le például nagyon sok megbízónk portfóliójában egy ilyen nyersanyagokra alapozott strukturált kötvény, amely két évvel ezelőtt indult, és lejáratkor a tőke felett 25% garantált bónusz kifizetést jelent a tulajdonosainak.

Újra sláger lehet tehát az arany a közeljövőben, de többek közt épp a fenti példa miatt döntöttünk úgy, hogy többet kell beszélnünk a kötvényekről általában is, mert sokan nincsenek tisztában a lehetőségekkel, kockázatokkal. Következő klubestünk tehát teljes egészében a kötvények körül forog majd. Nézze meg a részleteket és regisztráljon az ingyenes rendezvényre az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

2014-05-14T13:38:34+02:002014 május 14.|Tags: , , |0 Comments

Leave A Comment